Η διήμερη αυτή εκδήλωση είναι μία ευκαιρία για επαγγελματίες του χώρου, προκειμένου να γνωστοποιήσουν τις δραστηριότητές τους και να κάνουν ανοίγματα σε νέες αγορές και συνεργασίες. Η παρουσία φορέων από χώρες με παράδοση στην κουλτούρα του ελαιολάδου, είτε από την σκοπιά της παραγωγής, είτε της κατανάλωσης, επιβεβαιώνει την μεγάλη προβολή της εκδήλωσης, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί από παραγωγούς, εμφιαλωτές, και εταιρείες μάρκετινγκ του κλάδου.
Κατά την πρώτη μέρα της έκθεσης, ιδιαίτερη μνεία έγινε στον ρόλο του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC)· στους εκπροσώπους του οργανισμού μάλιστα, απονεμήθηκε τιμητικό βραβείο από τους διοργανωτές για την συνεισφορά του IOC στην παγκόσμια σκηνή ελαιολάδου, και ακολούθως εγκαινιάστηκε ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στους πρεσβευτές των 44 χωρών-μελών του οργανισμού. Ο εκτελεστικός διευθυντής του, Abdellatif Ghedira, διευκρίνισε επίσης ότι ανοιχτές παραμένουν οι πόρτες σε νέες χώρες που εξετάζουν την ένταξή τους στην πολυεθνική αυτή συνεργασία.
Στο πλαίσιο αυτό, σημειώθηκε ότι ο IOC μπορεί να αξιοποιηθεί ως ένα διεθνές φόρουμ για την συζήτηση των σημερινών και μελλοντικών προκλήσεων στον ελαιοπαραγωγικό κλάδο. Η προώθηση βιώσιμων στρατηγικών στην καλλιέργεια ελιάς και η ενίσχυση του πλαισίου κανόνων που προβλέπεται από την Διεθνή Συμφωνία για το ελαιόλαδο και τις επιτραπέζιες ελιές, αποτελούν ευθύνες του IOC από τις οποίες μπορεί να ωφεληθεί κάθε χώρα-μέλος.
Κατόπιν, πραγματοποιήθηκε μία παρουσίαση της παγκόσμιας κατάστασης της αγοράς από τον αναπληρωματικό εκτελεστικό διευθυντή του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας, όπως αναγράφεται στην σχετική ανάρτηση του οργανισμού.
Στο πλαίσιο αυτής, επισημάνθηκε η αύξηση της εμπορικής κίνησης στον κλάδο, καθώς ενισχυμένα εμφανίζονται τα νούμερα εισαγωγών και εξαγωγών κατά το τρέχον καλλιεργητικό έτος: Αναφέρονται ενδεικτικά οι εισαγωγές των ΗΠΑ και της ΕΕ, οι οποίες αφορούν σχεδόν το 50% των παγκόσμιων, ενώ σε ποσοστιαίο μερίδιο ακολουθούν οι αγορές της Βραζιλίας (9%), του Καναδά και της Ιαπωνίας (5% έκαστος), της Κίνας (4%), της Αυστραλίας και της Ρωσίας (3% έκαστος), και του Μεξικό (2%).
Ωστόσο, η τόνωση του εμπορίου δεν συνοδεύεται από ανάλογη τάση στην παραγωγή και την κατανάλωση κατά τα τελευταία δύο έτη. Ενδεικτικό είναι ότι τα ελαφρώς πτωτικά νούμερα της πρώτης, έχουν ανακόψει σε κάποιο βαθμό τους θετικούς δείκτες της κατανάλωσης ελαιολάδου διεθνώς, η οποία μοιάζει στάσιμη την τελευταία διετία.
Η WOOE διανύει την τελευταία της ημέρα, κατά την διάρκεια της οποίας θα γίνουν διάφορες παρουσιάσεις, καθώς και εκδηλώσεις γευσιγνωσίας, στο πλαίσιο των οποίων οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να δοκιμάσουν μερικά από τα κορυφαία έξτρα παρθένα ελαιόλαδα.
