Connect with us

Αναζήτηση

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ρεκόρ συμμετοχών για τον ATHENA IOOC που θα διεξαχθεί στα Χανιά 8-10 Μαΐου

Με ρεκόρ συμμετοχών ολοκληρώθηκαν οι δηλώσεις για τον Athena International Olive Oil Competition 2025 (ATHENA IOOC), τον μοναδικό διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου που πραγματοποιείται στην Ελλάδα και που φέτος θα διεξαχθεί στα Χανιά, 8 με 10 Μαΐου.

Ο διαγωνισμός διεξάγεται σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης, τους Δήμους Χανίων, Πλατανιά, Αποκορώνου, Κισσάμου, Καντάνου–Σελίνου και Σφακίων, το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων, την Περιφερειακή Αναπτυξιακή Εταιρεία Κρήτης και τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης.

Στη φετινή, 10η και επετειακή διοργάνωση, καταγράφηκαν 630 συμμετοχές από κάθε γωνιά του πλανήτη που παράγει ελαιόλαδο. Αξιοσημείωτο είναι πως το 52% των δειγμάτων προέρχεται από 24 χώρες εκτός Ελλάδας, επιβεβαιώνοντας την αναγνώριση και το κύρος του διαγωνισμού στη διεθνή αγορά και την εμπιστοσύνη που δείχνουν σε αυτόν κορυφαίοι ελαιοπαραγωγοί παγκοσμίως. Πέρα από όλες τις χώρες της λεκάνης της Μεσογείου και του Νοτίου Ημισφαιρίου, φέτος έχουν δηλώσει συμμετοχή για πρώτη φορά, ελαιόλαδα από τη Μαλαισία και το Ουζμπεκιστάν.

Η ιστορική πόλη των Χανίων επελέγη ως τόπος διεξαγωγής του ATHENA IOOC 2025, ώστε να τιμηθεί η δεκαετής πορεία του διαγωνισμού, καθώς η σχέση όλης της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων με την ελιά και το ελαιόλαδο είναι πολυδιάστατη και διαχρονική. Στην Κρήτη, άλλωστε, το ελαιόλαδο αποτελεί θεμέλιο της οικονομίας, της κοινωνίας και της γαστρονομικής ταυτότητας, ενώ η παραγωγή του συνδέεται με την ιστορία και τον πολιτισμό ήδη από την αρχαιότητα.

Η έλευση του διαγωνισμού στα Χανιά έχει πυροδοτήσει το ενδιαφέρον όλων των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης με 22 εταιρείες παραγωγής και τυποποίησης ελαιολάδου της περιοχής να συμμετέχουν με 40 δείγματα, καθώς γίνεται ολοένα πιο αντιληπτό πως το μέλλον του ελληνικού ελαιολάδου βρίσκεται στην τυποποίηση και στη δημιουργία υπεραξίας, στόχοι που αναδεικνύονται μέσα από διαδικασίες όπως ο διεθνής διαγωνισμός ΑΤΗΕΝΑ.

Όπως πάντα, τη διεθνή κριτική επιτροπή του διαγωνισμού απαρτίζουν έμπειροι γευσιγνώστες και δοκιμαστές υψηλού κύρους, με εκτενή γνώση της παγκόσμιας αγοράς ελαιολάδου. Οι 30 κριτές του διαγωνισμού προέρχονται από Βραζιλία, ΗΠΑ, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κροατία, Μαρόκο, Μεγάλη Βρετανία, Πορτογαλία, Τουρκία, Τυνησία, Χιλή και, φυσικά, Ελλάδα. Ο ATHENA IOOC διατηρεί τη μεγαλύτερη αναλογία κριτών ανά αριθμό δειγμάτων σε σύγκριση με ανάλογους διαγωνισμούς, διασφαλίζοντας αμερόληπτη και ποιοτική αξιολόγηση, η οποία πραγματοποιείται αποκλειστικά πρωινές ώρες υπό ιδανικές συνθήκες. Η διαδικασία της αξιολόγησης θα φιλοξενηθεί στο Μεγάλο Αρσενάλι, στο παλιό λιμάνι της πόλης, στους συνεδριακούς χώρους του Κέντρου Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου.

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, το απόγευμα της Τετάρτης 6 Μαΐου, θα λάβει χώρα στο φουαγιέ του θεάτρου «Μίκης Θεοδωράκης», μία σημαντική έκθεση ελαιολάδων απ’ όλη την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ώστε όχι μόνο οι κριτές του ΑΤΗΕΝΑ αλλά και το καταναλωτικό κοινό να έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα σπουδαία ελαιόλαδα της περιοχής παρουσία των παραγωγών τους.

Το δε απόγευμα του Σαββάτου 10 Μαΐου στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, θα διεξαχθεί σεμινάριο για ελαιοπαραγωγούς, με τη συμμετοχή κριτών του ATHENA, με θέμα τις διεθνείς αγορές και τις προοπτικές εξαγωγών που ανοίγονται σε αυτές για τα premium ελληνικά ελαιόλαδα. Τέλος, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, διακεκριμένοι Έλληνες σεφ έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό ως «guest tasters» με στόχο να ενισχυθεί η παρουσία των κορυφαίων ελληνικών ελαιολάδων στα εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας της χώρας.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα γίνει στις 23 Μαΐου στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού  και η τελετή απονομής βραβείων το Σάββατο 7 Ιουνίου στο Περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου.

Ο ATHENA IOOC διοργανώνεται από την εταιρεία επικοινωνίας και οργάνωσης εκθέσεων Vinetum, η οποία δεν διατηρεί καμία επιχειρηματική σχέση με την παραγωγή και την εμπορία ελαιολάδου. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 210 766 0560 και στο email info@vinetum.gr.

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τα δύο κορυφαία προϊόντα της Λέσβου, ήτοι το ελαιόλαδο και το ούζο, συνδυάζει το νέο αρωματικό ελαιόλαδο με αστεροειδή γλυκάνισο της Protoulis Master Olive...

REPORTS

Το βραβευμένο ελαιόλαδο "Ελαιώνες Μπεχράκη" σε premium συσκευασία αποτελεί την ιδανική επιλογή για ξενοδοχεία και εστιατόρια που επιθυμούν να προσφέρουν στους πελάτες τους μια...

REPORTS

Χρυσό βραβείο συσκευασίας απέσπασε στο Διαγωνισμό Έξτρα Παρθένου Ελαιολάδου στο Los Angeles, η ετικέτα Pathos από Kavalaria Estate.

REPORTS

Η εταιρεία ΜΙΝΕΡΒΑ Ελαιουργικών Επιχειρήσεων και Τροφίμων ΑΕ και η Flora Food Group κατέληξαν σε κατ' αρχήν συμφωνία για την απόκτηση των εμπορικών σημάτων...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σάρκα και οστά θα λάβει το επόµενο χρονικό διάστηµα ο κοινός σχεδιασµός των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονοµικών για πλήρη διαφάνεια στα θεµελιώδη στοιχεία...

REPORTS

Εβδοµάδα πόλωσης η περασµένη για τον ελαιοκοµικό τοµέα, µε την ιταλική αγορά να αντιστέκεται και να ανακτά περίτεχνα τα 9 ευρώ για τα (λίγα)...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...