Ο διαγωνισμός Mario Solinas Quality Award που καθιερώθηκε από το 2000 προκειμένου να επιβραβεύει τους συντελεστές παραγωγής έξτρα παρθένων ελαιολάδων εξαιρετικής ποιότητας και να διευκολύνει την ενημέρωση και πρόσβαση των καταναλωτών στην σχετική αγορά, έχει ορίσει ως καταληκτική ημερομηνία αιτήσεων συμμετοχής και αποστολής των απαιτούμενων εγγράφων στην Εκτελεστική Γραμματεία τις 14 Φεβρουαρίου για την φετινή εκδήλωση, ενώ οι νέοι κανονισμοί είναι δημοσιευμένοι σε σχετική ενημέρωση της ιστοσελίδας του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC).
Στον διεθνή διαγωνισμό αυτό, ο οποίος ίσως είναι ο σημαντικότερος του είδους, η κριτική επιτροπή του IOC βαθμολογεί τα ελαιόλαδα των μετεχόντων με κριτήριο ιδιότητες όπως είναι το άρωμα, η γεύση, τα ιδιαίτερα επιγευστικά χαρακτηριστικά, η αντοχή, κλπ.
Συγκεκριμένα, στην διοργάνωση του περασμένου έτους δόθηκαν βραβεία για την κατάληψη των τριών πρώτων θέσεων κάθε μιας από τις κατηγορίες Robust green fruitiness, Medium green fruitiness, Delicate green fruitiness, Ripe Fruitiness, οι οποίες λειτούργησαν ως κλίμακες αξιολόγησης των διαφορετικών οργανοληπτικών χαρακτηριστικών των έξτρα παρθένων ελαιολάδων, ενώ υπήρχε και ένα βραβείο Southern Hemisphere.
Η πλειονότητα των συμμετοχών είναι από Ισπανία και την Πορτογαλία όπως φαίνεται από τις πρόσφατες διοργανώσεις (100 από τα συνολικά 124 ελαιόλαδα που αξιολογήθηκαν το 2021 ήταν ιβηρικά, ενώ τα αντίστοιχα νούμερα για το 2020 ήταν 109 / 157 και για το 2019, 117 / 164), με τις ελληνικές συμμετοχές να είναι τέσσερις το 2021, δύο το 2020 και δύο το 2019.
Υπενθυμίζεται ότι στον διαγωνισμό του περασμένου έτους, υπήρξε σημαντική διάκριση για την χώρα μας, καθώς το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Terra Creta Grand Cru EVOO της ελληνικής Terra Creta αναδείχθηκε πρώτο στην κατηγορία Delicate green fruitiness. Πρόκειται για μια επιτυχία που αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της καταξίωσης των ελληνικών ελαιολάδων σε διεθνές επίπεδο.
