Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Περίοδος αιτήσεων για τον διεθνή διαγωνισμό Mario Solinas Quality Award 2022

Οι δηλώσεις συμμετοχής για τον διεθνή διαγωνισμό έξτρα παρθένου ελαιολάδου Mario Solinas Quality Award 2022 του IOC είναι ανοιχτές, ενώ έχουν θεσπιστεί νέοι κανονισμοί για την φετινή διοργάνωση.

Ο διαγωνισμός Mario Solinas Quality Award που καθιερώθηκε από το 2000 προκειμένου να επιβραβεύει τους συντελεστές παραγωγής έξτρα παρθένων ελαιολάδων εξαιρετικής ποιότητας και να διευκολύνει την ενημέρωση και πρόσβαση των καταναλωτών στην σχετική αγορά,  έχει ορίσει ως καταληκτική ημερομηνία αιτήσεων συμμετοχής και αποστολής των απαιτούμενων εγγράφων στην Εκτελεστική Γραμματεία τις 14 Φεβρουαρίου για την φετινή εκδήλωση, ενώ οι νέοι κανονισμοί είναι δημοσιευμένοι σε σχετική ενημέρωση της ιστοσελίδας του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC).

Στον διεθνή διαγωνισμό αυτό, ο οποίος ίσως είναι ο σημαντικότερος του είδους, η κριτική επιτροπή του IOC βαθμολογεί τα ελαιόλαδα των μετεχόντων με κριτήριο ιδιότητες όπως είναι το άρωμα, η γεύση, τα ιδιαίτερα επιγευστικά χαρακτηριστικά, η αντοχή,  κλπ. 

Συγκεκριμένα, στην διοργάνωση του περασμένου έτους δόθηκαν βραβεία για την κατάληψη των τριών πρώτων θέσεων κάθε μιας από τις κατηγορίες Robust green fruitiness, Medium green fruitiness, Delicate green fruitiness, Ripe Fruitiness, οι οποίες λειτούργησαν ως κλίμακες αξιολόγησης των διαφορετικών οργανοληπτικών χαρακτηριστικών των έξτρα παρθένων ελαιολάδων, ενώ υπήρχε και ένα βραβείο Southern Hemisphere.

Η πλειονότητα των συμμετοχών είναι από Ισπανία και την Πορτογαλία όπως φαίνεται από τις πρόσφατες διοργανώσεις (100 από τα συνολικά 124 ελαιόλαδα που αξιολογήθηκαν το 2021 ήταν ιβηρικά, ενώ τα αντίστοιχα νούμερα για το 2020 ήταν 109 / 157 και για το 2019, 117 / 164), με τις ελληνικές συμμετοχές να είναι τέσσερις το 2021, δύο το  2020 και δύο το 2019.

Υπενθυμίζεται ότι στον διαγωνισμό του περασμένου έτους, υπήρξε σημαντική διάκριση για την χώρα μας, καθώς το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Terra Creta Grand Cru EVOO της ελληνικής Terra Creta αναδείχθηκε πρώτο στην κατηγορία Delicate green fruitiness. Πρόκειται για μια επιτυχία που αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της καταξίωσης των ελληνικών ελαιολάδων σε διεθνές επίπεδο.

Σχετικά Άρθρα

Food Insider

Το ελαιόλαδο κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά των Ευρωπαίων. Όπως το γαλλικό κρασί ή η βελγική σοκολάτα, αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο της γαστρονομικής κληρονομιάς της...

REPORTS

Η Οργάνωση Ελαιοκομικού Φορέα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανίων ανακοινώνει τα αποτελέσματα των επτά προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος που είχε δημοσιεύσει, στο πλαίσιο του Προγράμματος Εργασίας...

REPORTS

Στα οφέλη του ελαιολάδου για την ανθρώπινη και την πλανητική υγεία εστιάζει το 6ο ετήσιο Διεθνές Συμπόσιο του Πανεπιστημίου του Yale που θα πραγματοποιηθεί...

REPORTS

Το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ανακοινώνει τον Διεθνή Διαγωνισμό Επιτραπέζιας Ελιάς «Kalamata International Table Olive Awards 2024». Πρόκειται για το μοναδικό...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σάρκα και οστά θα λάβει το επόµενο χρονικό διάστηµα ο κοινός σχεδιασµός των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονοµικών για πλήρη διαφάνεια στα θεµελιώδη στοιχεία...

REPORTS

Εβδοµάδα πόλωσης η περασµένη για τον ελαιοκοµικό τοµέα, µε την ιταλική αγορά να αντιστέκεται και να ανακτά περίτεχνα τα 9 ευρώ για τα (λίγα)...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...