του Γιώργου Λαμπίρη
Μία προσπάθεια που αναπτύχθηκε στα ιδιόκτητα κτήματα με ελαιόδεντρα που είχε ήδη στην κατοχή της η οικογένεια Ψαρρού, με αναφορές σε ένα ισπανικό σύστημα ιεραρχίας στην κουζίνα, εξ ου και το όνομα Brigada (ταξιαρχία), αποτελεί το ελαιόλαδο που παράγεται στους Ταξιάρχες Ηλείας. Η οικογένεια διατηρεί καθετοποιημένη παραγωγή από το κτήμα έως και την τυποποίηση, σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις. Η παραγωγή ξεκίνησε από τους προγόνους της οικογένειας με διάθεση σε χύδην μορφή, ενώ πριν από ένα χρόνο η νεότερη γενιά εκπροσωπούμενη από τον Γιάννη Ψαρρό, αποφάσισε να χτίσει οικογενειακή παραγωγική υστεροφημία, φέρνοντας στην αγορά ένα επώνυμο ελαιόλαδο. Έως και εκείνη τη στιγμή οι ποσότητες που παράγονταν στα κτήματα της Ηλείας, κατευθύνονταν σε διάφορους τυποποιητές, χωρίς η οικογένεια να αντλεί την υπεραξία από το προϊόν που έφερνε στην αγορά.
«Η ονομασία Brigada σημαίνει στα ισπανικά ταξιαρχία, και έχει διττή αποτύπωση ως προς τη σημασία της. Αφενός το χωριό μας φέρει την ονομασία Ταξιάρχες. Αφετέρου εντοπίσαμε μετά από αρκετά εκτεταμένη αναζήτηση ότι στις αρχές του 1800 ένας Ισπανός σεφ, είχε δημιουργήσει ένα σύστημα ιεραρχίας στην κουζίνα, το οποίο είχε ονομάσει Brigada. Αυτό το πάντρεμα έφερε και τη συσκευασία που δημιουργήσαμε, όπου αποτυπώνεται ένας σεφ και το καπάκι είναι ο σκούφος του», εξηγεί ο Γιάννης Ψαρρός.
«Διατηρούμε δικό μας ελαιοτριβείο από το 1983, ωστόσο δεν είχαμε λάβει την απόφαση να δημιουργήσουμε δική μας ετικέτα μέχρι και πριν από λίγο καιρό», λέει ο Γιάννης Ψαρρός. H οικογένεια διαθέτει περίπου 2.000 δέντρα σε υψόμετρο.
Επόμενο βήμα να φυτευτεί η Νεμουτιάνα, μία τοπική ποικιλία δίπλα στο φαράγγι Ερυμάνθου
Το ελαιόλαδο Brigada προέρχεται από κορωνέικη ποικιλία πρώιμης συγκομιδής, καθώς οι παραγωγοί του επιδιώκουν να αναδύονται εντονότερα τα χαρακτηριστικά του έξτρα παρθένου ελαιολάδου που έχουν δημιουργήσει, κάτι που σύμφωνα με τον Γιάννη Ψαρρό αναδεικνύεται αποτελεσματικότερο από ένα πρώιμο προϊόν, με τον καρπό του να συλλέγεται στις αρχές Οκτωβρίου.
«Αποφάσισα να ξεκινήσω αυτή την προσπάθεια, καθώς ήταν έντονη η επιθυμία μου αναδείξουμε ένα καλό και ποιοτικό προϊόν της περιοχής μας. Ήταν κρίμα να έχουμε αυτό το ελαιόλαδο στα χέρια μας και να φεύγει χύμα, χωρίς να γνωρίζουμε καν με τι αναμειγνύεται στο εξωτερικό. Ήθελα ο κόπος που κάνουμε να ανταμείβεται και να αποτυπώνεται με κάποιο τρόπο μέσα από μία προσεγμένη συσκευασία, με μία εύκολα αναγνωρίσιμη ετικέτα, γνωρίζοντας ότι έχουμε ένα λάδι καλής ποιότητας», εξηγεί ο ίδιος.
Το συγκεκριμένο ελαιόλαδο διατηρεί οξύτητα 0,3, ενώ περιέχει υψηλό φαινολικό δείκτη, έντονα πικάντικη και φρουτώδη γεύση. Το 2021, κατά τη συμμετοχή του στον διαγωνισμό London IΟΟC απέσπασε το ασημένιο βραβείο.
Στόχος το μακρύ ταξίδι στο εξωτερικό
«Στόχος μας είναι να κάνει το ελαιόλαδο που έχουμε δημιουργήσει ένα μακρύ ταξίδι στο εξωτερικό. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε εκτεταμένες συζητήσεις, προκειμένου να ξεκινήσει η διάθεσή του εκτός Ελλάδας. Συζητάμε με την Αμερική αλλά και με τη Βουλγαρία, καθώς υπάρχει ενδιαφέρον και από τις δύο χώρες. Το προϊόν μας απευθύνεται σε καλά εστιατόρια και σε καταστήματα delicatessen».
Επόμενο βήμα για την οικογένεια Ψαρρού, είναι να εκμεταλλευτεί κάποια ακόμα από τα κτήματα που έχει στην Ηλεία και παραμένουν αναξιοποίητα. Προς αυτή την κατεύθυνση θα φυτευτεί η Νεμουτιάνα, μία τοπική ποικιλία που αντλεί την ονομασία της από την περιοχή Νεμούτα Ηλείας, η οποία βρίσκεται δίπλα στο φαράγγι του Ερυμάνθου. «Επιδίωξή μας είναι να γίνει γνωστή και αυτή η ποικιλία, η οποία δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή». Η Νεμουτιάνα έχει αρκετά έντονο και πικάντικο γευστικό χαρακτήρα, με τον Γιάννη Ψαρρό να τη χαρακτηρίζει ακόμα και «επιθετική» γευστικά.