Στο θέμα στέκεται ο ο Δρ. Κώστας Χαρτζουλάκης, επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς.
Όπως περιγράφει, σε μια συνθήκη κατά την οποία η καλλιεργητική δαπάνη ήταν ιδιαίτερα αυξημένη, αρκετοί παραγωγοί μη θέλοντας να ρισκάρουν την επανάληψη της καταστροφικής χρονιάς του 2019 κατά την οποία δάκος και γλοιοσπόριο έβγαλαν σκάρτο σημαντικό κομμάτι της παραγωγής, έβαλαν μπρος στις τουρμπίνες, σε μια εξέλιξη που γίνεται αφορμή για ποιοτική υποβάθμιση της παραγωγής εξαιτίας υπολλειμματικότητων. Αναλυτικά η επιστολή του κ. Χαρτζουλάκη αναφέρει:
Δακοκτονία, επανάληψη του 2019;
Τρία χρόνια μετά την ζημιά στην ελαιοπαραγωγή το 2019, δεν αποδόθηκαν ευθύνες εκτός από τους παραγωγούς (!) και οι προτάσεις για να αποφευχθεί μια νέα καταστροφική επέλαση του δάκου δεν υλοποιήθηκαν. Τα μέχρι σήμερα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να έχουμε μια επανάληψη της ζημιάς του 2019, ίσως και μεγαλύτερη, αφού η παραγωγή είναι υψηλότερη του 2019. Αφού με την υψηλή δακοπροσβολή θα έχουμε επέλαση και προσβολές από μύκητες (γλοιοσπόριο, κλπ).
Το ΥΠΑΑΤ και το Υπ. Οικονομικών δεν έκαναν μια μελέτη για τη σχέση κόστους/ωφέλειας της σωστής εφαρμογής της δακοκτονίας σε κάθε ελαιοπαραγωγική περιφέρεια της χώρας.
Αν και γνωρίζουν ότι ο δάκος δεν λαμβάνει υπόψη του την οικονομική κρίση, τη γραφειοκρατία και τις αργίες, περικόπτουν τις δαπάνες (προσωπικού και υλικών) και τον αριθμό των δολωματικών ψεκασμών στη Κρήτη με τις πιο ευνοϊκές συνθήκες πολλαπλασιασμού του δάκου.
Αν και γνώριζαν ότι το μοναδικό φυτοφάρμακο που προμηθεύτηκε το ΥΠΑΑΤ είχε ελάχιστο διάστημα 21 μέρες για την επόμενη εφαρμογή, δεν έδωσαν μια εναλλακτική λύση, όπως έκανε η ΔΑΟΚ Τριφυλίας με πολύ μικρότερο φορτίο (success, fosmet, exirel). Ρίχνουν το ‘μπαλάκι΄ στον παραγωγό!
Η εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας (τοποθέτηση και παρακολούθηση παγίδων, καταγραφή ίχνους ψεκασμών, παρουσία τομεαρχών στην παρασκευή του ψεκαστικού διαλύματος, κλπ), αν και υποχρεωτική με βάση τις συμβάσεις με τους εργολάβους, σε πολλές περιοχές δεν εφαρμόζεται ή γίνεται πλημμελώς με αποτέλεσμα την μη αποτελεσματική εφαρμογή του ψεκασμού.
Δυστυχώς τα στοιχεία από την εξέλιξη της φετινής δακοκτονίας επιβεβαιώνουν την αδιαφορία για την επιτυχία της δακοκτονίας. Μετά από 3 δολωματικούς ψεκασμούς οι πληθυσμοί του δάκου είναι υπερβολικά υψηλοί, ενώ μπήκαμε στο Σεπτέμβριο που συνήθως επικρατούν πιο ευνοϊκές συνθήκες (υψηλή σχετική υγρασία, κανονική θερμοκρασία). Χαρακτηριστικό είναι ότι αν και η βροχόπτωση από 24-27/8 κυμάνθηκε από 20-130 mm στο νομό και τόσο η δραστική όσο και η ελκυστική ουσία ξεπλύθηκε σύμφωνα με τους ειδικούς, η εντολή για 4ο δολωματικό ψεκασμό δεν δόθηκε ακόμα. Περιμένουν ίσως να συμπληρωθούν 21 μέρες από τον προηγούμενο ψεκασμό ή υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των ψεκασμών και καθυστερούν την εντολή; Και ο δάκος κάνει ‘πάρτυ’ όπως φαίνεται από τις καρτέλες δακοσυλλήψεων της δακοκτονίας. Οι παραγωγοί ανησυχούν για την παραγωγή και δικαιολογημένα. Και μέσα το πανικό για να σώσουν την παραγωγή οι αγρότες άρχισαν τους ψεκασμούς κάλυψης, κάποιοι χωρίς έλεγχο και δυστυχώς με τουρμπίνες. Την εποχή που ζητούμενο είναι η ποιότητα, για να ξαναβρεί το ελαιόλαδο το δρόμο του. Και πάλι θα την πληρώσουν οι παραγωγοί και η εθνική οικονομία.