Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Παραπλανητικές ετικέτες στο έξτρα αποκάλυψαν εργαστηριακοί έλεγχοι

Δειγματοληπτικοί έλεγχοι που διενεργήθηκαν από την «Κρητών Ένωσις» έδειξαν ότι πολλά από τα ελαιόλαδα που πωλούνται ως έξτρα παρθένα στο ράφι είναι στην πραγματικότητα υποδεέστερης ποιότητας, κάτι που υπονομεύει το κύρος του προϊόντος αλλά και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

Φορείς της «Κρητών Ένωσις» αγόρασαν 11 “εξαιρετικά παρθένα” ελαιόλαδα από τα ράφια των σούπερμάρκετ, με σκοπό να τα αναλύσουν στο εργαστήριο για να επαληθεύσουν την πραγματική τους ποιότητα. Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι η συντριπτική πλειονότητα των ελαιολάδων που ελέγχθηκαν (9 από τα 11), δεν ήταν στην πραγματικότητα εξαιρετικά παρθένα· 8 εξ αυτών ήταν της κατηγορίας του παρθένου και ένα ήταν λαμπάντε, κάτι το οποίο σημαίνει ότι οι καταναλωτές δίνουν σε αρκετές περιπτώσεις παραπάνω χρήματα για ένα επίπεδο ποιότητας το οποίο δεν ισχύει.

Το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα δείγματα δηλώνουν δήθεν χαμηλές οξύτητες και κατ’ εξοχήν οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, προκειμένου να πλασαριστούν ως ανώτατης ποιότητας, εγείρει ανησυχίες σε πανκρητικό αλλά και πανελλαδικό επίπεδο για την αγορά ελαιολάδου. Πολύ σημαντική κρίνεται η προστασία της φήμης ενός προϊόντος όπως το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο είναι παραδοσιακά σημαντικό για το εθνικό κεφάλαιο και υπονομεύεται από τέτοια περιστατικά απάτης.

Υπενθυμίζεται ότι η «Κρητών Ένωσις» είναι ένας νεοσύστατος φορέας, ο οποίος ιδρύθηκε μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο, με αποστολή να επιβλέπει την εμπορική αναβάθμιση του κρητικού ελαιολάδου, και απώτερο στόχο να προωθείται το ποιοτικό ελαιόλαδο της Κρήτης υπό μία ενιαία ετικέτα. Εκπρόσωποι του παγκρήτιου συνεταιριστικού φορέα επισήμαναν ότι μετά τις νέες αποκαλύψεις, και ελλείψει ενός επαρκούς κρατικού μηχανισμού ανάλογων ελέγχων, τέτοιες δειγματοληψίες θα πραγματοποιούνται τακτικά από την «Κρητών Ένωσις».

Η ανάπτυξη ελεγκτικών μηχανισμών, η ευρύτερη ενημέρωση για τις περιπτώσεις απάτης, και οι καταγγελίες στον ΕΦΕΤ όσων ενεργούν εις βάρος παραγωγών και καταναλωτών, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την υπεραξία του προϊόντος και την εμπορική αναβάθμιση των κρητικών και άλλων ελληνικών ελαιολάδων.

Σχετικά Άρθρα

Food Insider

Το ελαιόλαδο κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά των Ευρωπαίων. Όπως το γαλλικό κρασί ή η βελγική σοκολάτα, αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο της γαστρονομικής κληρονομιάς της...

REPORTS

Η Οργάνωση Ελαιοκομικού Φορέα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανίων ανακοινώνει τα αποτελέσματα των επτά προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος που είχε δημοσιεύσει, στο πλαίσιο του Προγράμματος Εργασίας...

REPORTS

Στα οφέλη του ελαιολάδου για την ανθρώπινη και την πλανητική υγεία εστιάζει το 6ο ετήσιο Διεθνές Συμπόσιο του Πανεπιστημίου του Yale που θα πραγματοποιηθεί...

REPORTS

Το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ανακοινώνει τον Διεθνή Διαγωνισμό Επιτραπέζιας Ελιάς «Kalamata International Table Olive Awards 2024». Πρόκειται για το μοναδικό...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σάρκα και οστά θα λάβει το επόµενο χρονικό διάστηµα ο κοινός σχεδιασµός των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονοµικών για πλήρη διαφάνεια στα θεµελιώδη στοιχεία...

REPORTS

Εβδοµάδα πόλωσης η περασµένη για τον ελαιοκοµικό τοµέα, µε την ιταλική αγορά να αντιστέκεται και να ανακτά περίτεχνα τα 9 ευρώ για τα (λίγα)...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...