Πιο συγκεκριμένα, η παραγωγή υψηλής ποιότητας ελαιολάδου απαιτεί:
1. Φροντίδα των ελαιοδέντρων: Τα δέντρα, χρειάζονται τις κατάλληλες συνθήκες για να αναπτυχθούν σωστά, όπως άρδευση, κλάδεμα, λίπασμα και προστασία από ασθένειες και παράσιτα.
2. Συλλογή των ελιών: Η συγκομιδή της ελιάς πρέπει απαραίτητα να γίνεται στην κατάλληλη φάση ωρίμανσης με τη χρήση κατάλληλων εργαλείων και τεχνικών για την αποφυγή τραυματισμών τόσο στους καρπούς, όσο και στα δέντρα. Επιπλέον, να επιλέγονται επώνυμα και πιστοποιημένα υλικά (ελαιόδιχτα και ελαιόπανα) για τη συγκομιδή των καρπών.
3. Μεταφορά και αποθήκευση: Η μεταφορά του ελαιοκάρπου στο ελαιοτριβείο πρέπει να γίνεται όσο το δυνατόν γρηγορότερα για την εξασφάλιση της έγκαιρης επεξεργασίας του. Οι καρποί πρέπει να αποθηκεύονται σε δροσερό, σκιερό και αεριζόμενο χώρο για την αποφυγή υπερωρίμανσης και απώλειας ποιότητας. Κατάλληλα και ασφαλή υλικά για τη μεταφορά και αποθήκευση του ελαιοκάρπου είναι τα σακιά ελαιοσυλλογής (γιούτινα JOOT3, υφαντά RED3 και διχτυωτά VERRET) της HELLAGRO Α.Ε., τα οποία διαθέτουν όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις καταλληλότητας για τρόφιμα, ενώ δεν περιέχουν προσμίξεις ανακυκλωμένων υλικών και έτσι αποφεύγεται η μετανάστευση συστατικών των υλικών συσκευασίας στους καρπούς.
4. Χρήση σύγχρονων εγκαταστάσεων ελαιοτριβείου: Το εκάστοτε ελαιοτριβείο πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές για τη διατήρηση της θερμοκρασίας και τον χρόνο επεξεργασίας των ελαιοκάρπων, αλλά και να χρησιμοποιεί τα κατάλληλα μηχανήματα και μεθόδους για την ποιοτικότερη παραγωγή του ελαιολάδου.
5. Αποθήκευση και συσκευασία του ελαιολάδου: Η αποθήκευση του ελαιολάδου πρέπει να γίνεται σε δεξαμενές αδρανούς υλικού, συνήθως ανοξείδωτου χάλυβα. Η θερμοκρασία είναι απαραίτητο να διατηρείται σταθερή και μακριά από έντονες διακυμάνσεις. Το ελαιόλαδο στη συνέχεια πρέπει να συσκευάζεται σε σκουρόχρωμα μπουκάλια (γυάλινα ή πλαστικά) και μεταλλικά δοχεία, ώστε να προστατεύεται από το φως διατηρώντας τα αρώματά του.
6. Έλεγχος Ποιότητας: Είναι επίσης σημαντική η εφαρμογή συστημάτων ποιοτικού ελέγχου για την παρακολούθηση της ποιότητας του ελαιολάδου, όπως και η τήρηση των προτύπων ποιότητας που αφορούν σε παραγωγή τροφίμων και οι απαραίτητες πιστοποιήσεις.
Συνολικά, η συνεχής παρακολούθηση και προσοχή στην λεπτομέρεια καθ’ όλη τη διάρκεια διαδικασίας παραγωγής ελαιολάδου είναι απαραίτητες για την εξασφάλιση υψηλής ποιότητας ελαιολάδου.
Για περισσότερες πληροφορίες: www.hellagro.gr