Η τουρκική κυβέρνηση αναθεώρησε πρόσφατα τους κανονισμούς για τις εξορύξεις, ώστε να διευκολύνει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στην χώρα μέσω της εκμετάλλευσης του άνθρακα. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται πλέον σε επιχειρήσεις που εργάζονται για τον σκοπό αυτό, να επαναφέρουν τους οπωρώνες ελιάς στην αρχική τους κατάσταση, όταν οι τελευταίοι ευδοκιμούν σε εκτάσεις με υπέδαφος πλούσιο σε άνθρακα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορούν να κόβουν ελαιόδεντρα που βρίσκονται σε τέτοια εδάφη και να τα μεταφέρουν, προκειμένου να προχωρήσουν τις δραστηριότητες εξόρυξης.
Σάλο έχει προκαλέσει αυτή η απόφαση, η οποία θέτει σε κίνδυνο πληθώρα ελαιοκαλλιεργειών που βρίσκονται στα παράλια της Μικράς Ασίας. Αρκετοί εκπρόσωποι του περιβαλλοντολογικού, του αγροτικού αλλά και του πολιτικού χώρου έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους με αυτήν την εξέλιξη, η οποία επιτρέπει την ασύδοτη δραστηριότητα των εταιρειών εξόρυξης στην Τουρκία σε βάρος του ελαιοκομικού κεφαλαίου.
Ο κανονισμός αυτός προβλέπει την αποκατάσταση των ελαιώνων που θα κοπούν για χάρη της ηλεκτρικής ενέργειας, εντούτοις πολλοί ακτιβιστές και καλλιεργητές θεωρούν ότι αυτό δεν αποσοβεί την καταστροφή, τόσο σε όρους περιβάλλοντος όσο και παραγωγής.
Όπως αναφέρεται στο Turkish Minute, εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης -και συγκεκριμένα του CHP- επισήμαναν ότι ο νέος κανονισμός του ΑΚΡ παραβιάζει το άρθρο 14 του Συντάγματος, τον νόμο δηλαδή για την προστασία των ελαιώνων.
Επιπλέον, το κόμμα των Πράσινων της Τουρκίας δήλωσε ότι το ΑΚΡ είχε ξαναπροσπαθήσει στο παρελθόν να παρακάμψει την δια νόμου προστασία των ελαιώνων, ενώ πολλοί άλλοι ακόμα εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης βλέπουν με κακό μάτι το γεγονός ότι οι ελιές μπορούν να κοπούν σε ανθρακοφόρα χωράφια για το «δημόσιο καλό».
Οι ελαιοκομικές δραστηριότητες στην Τουρκία πραγματοποιούνται ως επί το πλείστον στα παράλια της Ανατολίας, και η πρόσφατη παραγωγή (215.000 τόννοι ελαιολάδου, +2%) πήγε αρκετά καλά. Η εξέλιξη αυτή θέτει σε επαγρύπνηση τους Τούρκους αγρότες, οι οποίοι ανησυχούν πλέον μήπως τα ελαιόδεντρά τους ευδοκιμούν πάνω από κοιτάσματα άνθρακα.
