Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Νομοσχέδιο προωθεί την βιολογική καλλιέργεια ελιάς στην Ιταλία

Το ιταλικό κοινοβούλιο έχει προχωρήσει στην έγκριση νομοσχεδίου που επικεντρώνεται στην ενίσχυση της βιολογικής παραγωγής στον αγροτικό τομέα, κάτι που αναμένεται να βοηθήσει παραγωγούς επιτραπέζιας ελιάς και ελαιολάδου να επιτύχουν καλύτερη ποιότητα και υψηλότερες τιμές.

Ο νέος ιταλικός νόμος εναρμονίζεται με την ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και την κοινοτική στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο». Επιπλέον, ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, βάσει της οποίας θα καθοριστεί το μέγεθος των κονδυλίων που θα διατεθούν στον ευρωπαϊκό γεωργικό τομέα μεταξύ 2023-2027.

Η βιολογική καλλιέργεια είναι ένα φαινόμενο που ούτως ή άλλως προωθείται στην Ιταλία: Ενδεικτικό είναι ότι η γειτονική μας χώρα είναι πρώτη μεταξύ των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην καλλιέργεια ελιάς, με 200.000 εκτάρια βιολογικών ελαιώνων.  Το βιολογικό ελαιόλαδο αποτελεί το 11% του συνόλου της ιταλικής παραγωγής, με το αντίστοιχο ποσοστό της αξίας να ανέρχεται σε 15%.

Η μεταστροφή προς τις βιολογικές καλλιέργειες μπορεί λοιπόν να αποδειχθεί προσοδοφόρα για τους παραγωγούς, διότι όχι μόνο ανεβαίνουν οι τιμές (δεδομένου της υψηλότερης ποιότητας των βιολογικών προϊόντων), αλλά και η ζήτηση: Ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές στρέφονται σε προϊόντα βιολογικής παραγωγής, λόγω της θρεπτικής τους αξίας.

Η νέα νομοθεσία περιλαμβάνει παραμέτρους που ενθαρρύνουν την ενασχόληση με την βιολογική γεωργία, όπως σχέδια για την μετατροπή των συμβατικών επιχειρήσεων σε βιολογικές, και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε νέους αγρότες σχετικά με τα δεδομένα της αγοράς.

Πολλοί αγροτικοί συνεταιρισμοί έχουν σπεύσει να εγκωμιάσουν αυτήν την εξέλιξη -όπως αναφέρουν οι Olive Oil Times- η οποία ενισχύει την αξία των αγροτικών περιοχών και δημιουργεί μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους για τις παραγωγικές επιχειρήσεις. Τα θετικά της όλης υπόθεσης δεν περιορίζονται στο οικονομικό κομμάτι, καθώς οι βιολογικές καλλιέργειες θεωρούνται πιο οικολογικές από τις συμβατικές: Ωφελούν την τοπική βιοποικιλότητα και έχουν θετική επίδραση στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Οργάνωση Ελαιοκομικού Φορέα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανίων ανακοινώνει τα αποτελέσματα των επτά προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος που είχε δημοσιεύσει, στο πλαίσιο του Προγράμματος Εργασίας...

REPORTS

Στα οφέλη του ελαιολάδου για την ανθρώπινη και την πλανητική υγεία εστιάζει το 6ο ετήσιο Διεθνές Συμπόσιο του Πανεπιστημίου του Yale που θα πραγματοποιηθεί...

REPORTS

Το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ανακοινώνει τον Διεθνή Διαγωνισμό Επιτραπέζιας Ελιάς «Kalamata International Table Olive Awards 2024». Πρόκειται για το μοναδικό...

REPORTS

Σε πανελλαδική σύσκεψη ελαιοπαραγωγών την Κυριακή 26 Νοεμβρίου στη Σκάλα Αταλάντης με κεντρικό ζήτημα τα υψηλά κόστη και την ακαρπία, καλούν η Ομοσπονδία Αγροτικών...

Διαβάστε επίσης

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Η ενσωμάτωση φύλλων ελιάς στη διαδικασία παραγωγής μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση και τη διάρκεια ζωής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, όπως υποστηρίζουν Ιταλοί επιστήμονες.