Η αγορά τη δεδοµένη περίοδο διατηρεί κορυφές στην περιοχή άνω των 5,30 ευρώ το κιλό σε βασικά παραγωγικά κέντρα της Πελοποννήσου (Λακωνία) και της Κρήτης (Λασίθι), τα ευρωπαϊκά αποθέµατα βαίνουν µειούµενα και οι προοπτικές της επόµενης παραγωγής στη χώρα µας, κατά γενική οµολογία, είναι περιορισµένες.
Απρίλιος χωρίς βροχές στην Ισπανία δείχνει ξανά μικρή σοδειά ελαιολάδου
Τριανταέξι μήνες ξηρασία μετρούν στην Ισπανία και τα μοντέλα καιρού δεν δείχνουν σύννεφα βροχής στον ορίζοντα, σε μια εξέλιξη που έρχεται να ενισχύσει τα σενάρια που θέλουν μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου και για το 2023. Κάτι τέτοιο συνεπάγεται φυσικά και διατήρηση των τιμών στα σημερινά επίπεδα, αν όχι παραπάνω, δεδομένου ότι δεν θα μπορούσε ούτε η Ελλάδα να εμφανίσει την ίδια υπερπαραγωγή που είχε το 2022.
Οι τιμές προς το παρόν φαίνεται να έχουν σταθεροποιηθεί πάνω από τα 5 ευρώ στις περισσότερες παραγωγικές περιοχές της χώρας, με τις κορυφές των 5,30 να συνεχίζονται στη Λακωνία. Στην Ισπανία, υπήρξε μια μικρή υποχώρηση για τη μέση τιμή, κοντά στα 5,20 ευρώ το κιλό, ωστόσο όλα δείχνουν πως ο κύκλος ανόδου που άνοιξε πριν από περίπου ένα χρόνο στην αγορά ελαιολάδου της Ευρώπης, έχει ακόμα μέλλον μπροστά του. Η Ισπανία συνήθως παρέχει περίπου το 40% της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου. Ωστόσο, οι καύσωνες και η έντονη ξηρασία έχουν συρρικνώσει σημαντικά τα αποθέματα στη χώρα και στους νούμερο δύο και τέσσερα παραγωγούς, Ιταλία και Πορτογαλία. Μόνο ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός της ΕΕ, η Ελλάδα, η οποία δεν επλήγη από τις καιρικές συνθήκες, ανέμενε βελτίωση της παραγωγής, αν και όχι αρκετή για να αντισταθμίσει την πτώση στην Ισπανία.
Με αυτά τα θεµελιώδη, µια δραµατική αποκλιµάκωση στις τιµές ελαιολάδου από τα σηµερινά επίπεδα, δύσκολα θα µπορούσε να σηµειωθεί µέσα στους επόµενους δώδεκα µήνες, αφού αφενός η Ελλάδα µάλλον θα έχει λίγες ποσότητες του χρόνου, εξαιτίας του ήπιου χειµώνα, των λίγων βροχών και της φετινής υπερπαραγωγής, αφετέρου σε επίπεδο Ευρώπης, η ζήτηση περιµένει στη γωνία κάτι που σηµαίνει πως ακόµα και µε µια φυσιολογική παραγωγή σε Ιταλία και Ισπανία, δεν θα υπάρχουν αποθέµατα ικανά να κινήσουν τις τιµές σε χαµηλότερα επίπεδα.