Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Νέες κατακτήσεις για την παραδοσιακή Κρητική ποικιλία Τσουνάτη

Το βιολογικό, πρώιμης συγκομιδής και περιορισμένης παραγωγής ελαιόλαδο EFKRATO, παράγεται βιώσιμα και προσφέρει ένα μοναδικό συνδυασμό γαστρονομικής απόλαυσης και θρεπτικής αξίας. Και φέτος απέσπασε σημαντικές διακρίσεις, τόσο για τον πλούτο του στις ευεργετικές για την υγεία φαινόλες (Health Claim, EU 432/2012), όσο και για τα μοναδικά οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά.

O Aνδρέας και ο Εμμανουήλ, τα δυο ξαδέρφια πίσω από το EFKRATO, φροντίζουν τους οικογενειακούς ελαιώνες τους στο βόρειο Ρέθυμνο, σαν μικρούς κήπους. Σε αντάλλαγμα οι ελαιώνες τους προσφέρουν όχι μόνο τους καρπούς της ελιάς αλλά και σαλιγκάρια, άγρια σπαράγγια και βότανα, αυτοφυή κάπαρη κ.λπ.

Οι ελαιώνες τους είναι “ξερικοί” (δεν ποτίζονται), πράγμα που μαρτυρά πως η αρχαία τους ποικιλία βρίσκεται εδώ στο ιδανικό της περιβάλλον. Βασική παράμετρος της προσέγγισής τους είναι η κατανόηση και ο σεβασμός των ρυθμών της φύσης και η αντίληψη των ελαιόδεντρων σαν ένα μόνο από τα μέρη του οικοσυστήματος. Ακολουθούν μια ολιστική προσέγγιση για να αντιμετωπίσουν συνήθη προβλήματα, όπως οι περιορισμένες βροχοπτώσεις, αλλά και ο δάκος, από τους μεγαλύτερους εχθρούς της ελαιοκαλλιέργειας.

Ελαιώνας από όπου παράγεται το ΕFKRATO, με ελαιόδεντρα της ποικιλίας Τσουνάτη. (Photo © EFKRATO)

Ελαιώνας από όπου παράγεται το ΕFKRATO, με ελαιόδεντρα της ποικιλίας Τσουνάτη. (Photo © EFKRATO)

Αξιοποιούν μεθόδους από τη βιοδυναμική, αλλά και την αναγεννητική γεωργία και, με την αύξηση της βιοποικιλότητας στον ελαιώνα, απολαμβάνουν οφέλη, όπως η προστασία του εδάφους από τη διάβρωση, αλλά και από την έντονη καλοκαιρινή ηλιοφάνεια, η διατήρηση της πολύτιμης υγρασίας στο έδαφος, η παρουσία πλήθους εντόμων και πουλιών, που με τη σειρά τους συμβάλλουν στον έλεγχο των πληθυσμών των βλαπτικών εντόμων κτλ.

Παρόλα αυτά, όταν προκύπτει οικολογικό όφελος, δεν διστάζουν να αξιοποιήσουν και τη σύγχρονη τεχνολογία. Ενώ οι εφαρμογές της βιοδυναμικής γεωργίας γίνονται με πολύ απλά, χειροκίνητα εργαλεία, για τις εφαρμογές της αναγεννητικής γεωργίας αξιοποιούν drones σε συνεργασία με την εταιρία IONOS, τα οποία επιτρέπουν καλύτερη κάλυψη ολόκληρης της κόμης κάθε δέντρου, είναι περισσότερο ακριβή κάνοντας οικονομία στο νερό και στο καύσιμο, μειώνουν σημαντικά τις εκπομπές CO2 σε σχέση με άλλα μηχανοκίνητα μέσα, δεν πατούν στο έδαφος και άρα δεν βλάπτουν τα έντομα και τη χλωρίδα του ελαιώνα κτλ.

Επισκόπηση των καρπών (Photo © Antonis Tsoulos)

Εφαρμογή αναγεννητικής γεωργίας στους ελαιώνες όπου παράγεται το EFKRATO (Photo © www.ionos.com.gr )

Τα δυο ξαδέρφια αντλούν μεγάλη ικανοποίηση από το γεγονός ότι το ελαιόλαδό τους από μια “απαιτητική” αρχαία ποικιλία, επιτυγχάνει εξαιρετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, χωρίς συμβιβασμούς όσον αφορά τον οικολογικό αντίκτυπο της καλλιέργειας. 

Κάθε σταγόνα EFKRATO επάξια αντιπροσωπεύει τον πολιτιστικό και γαστρονομικό πλούτο της Κρήτης, του τόπου όπου η ελιά για πρώτη φορά καλλιεργήθηκε συστηματικά, κατά τη Μινωική εποχή. 

Από φέτος, το ΕFKRATO σε συνεργασία με ειδικευμένους sommelier ελαιολάδου, προσφέρει εμπειρίες γευσιγνωσίας, τόσο στον ελαιώνα, όσο και σε επιλεγμένα εστιατόρια σε όλη την Κρήτη.

Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει μια βουτιά στην Κρητική γαστρονομία, δοκιμάζοντας επιλεγμένα ελαιόλαδα και από τις 3 ποικιλίες που βρίσκουμε στην Κρήτη, συνοδευόμενα από πιάτα που το κάθε ένα αναδεικνύεται ιδανικά από τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά κάθε ποικιλίας.

Τα θαλασσινά, ανάμεσα στα πιάτα που συνοδεύονται ιδανικά από το EFKRATO. (Photo © Antonis Tsoulos)

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μέσω email, ή μέσω του profile του EFKRATO στο instagram.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τα δύο κορυφαία προϊόντα της Λέσβου, ήτοι το ελαιόλαδο και το ούζο, συνδυάζει το νέο αρωματικό ελαιόλαδο με αστεροειδή γλυκάνισο της Protoulis Master Olive...

REPORTS

Το βραβευμένο ελαιόλαδο "Ελαιώνες Μπεχράκη" σε premium συσκευασία αποτελεί την ιδανική επιλογή για ξενοδοχεία και εστιατόρια που επιθυμούν να προσφέρουν στους πελάτες τους μια...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Γευσιγνωσία ελαιόλαδου με τον chef Αριστοτέλη Μέγκουλα στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή και άλλους είκοσι συμμετέχοντες που θα λάβουν μέρος στην εκδήλωση και θα έχουν...

REPORTS

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή 9 Μαρτίου ο Διεθνής Διαγωνισμός Ποιότητας Εξαιρετικών Παρθένων Ελαιολάδων «I.O.O.C. KOTINOS 2025» που διοργανώνεται επί σειρά ετών από την Λέσχη Φίλων...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σάρκα και οστά θα λάβει το επόµενο χρονικό διάστηµα ο κοινός σχεδιασµός των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονοµικών για πλήρη διαφάνεια στα θεµελιώδη στοιχεία...

REPORTS

Εβδοµάδα πόλωσης η περασµένη για τον ελαιοκοµικό τοµέα, µε την ιταλική αγορά να αντιστέκεται και να ανακτά περίτεχνα τα 9 ευρώ για τα (λίγα)...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...