Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Νέα στοιχεία για την προέλευση της Xylella

Aναλύσεις στελεχών της Xylella που απομονώθηκαν από ιταλικά ελαιόδεντρα, ρίχνουν φως στην προέλευση του παθογόνου και την ανάπτυξή του στον ιταλικό νότο.

Η εξάπλωση της Xylella fastidiosa στην Ευρώπη αποτελεί μια ανοιχτή πληγή για την μεσογειακή ελαιοκομία από το 2013, το έτος δηλαδή που πρωτοεμφανίστηκε στην Απουλία της Ιταλίας. Την στιγμή που αρκετές προσπάθειες εξελίσσονται σχετικά με την ανάσχεση της εξάπλωσης του βακτηρίου, και την έρευνα για πιθανές θεραπείες, διεθνής μελέτη ρίχνει φως στην προέλευση του παθογόνου και την αρχική εστία μόλυνσης.

Λίγα πράγματα ήταν γνωστά μέχρι σήμερα για την βιολογική σχέση των γονότυπων του βακτηρίου και των ειδών-ξενιστών· η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Microbial Genomics και διενεργήθηκε από διεθνή ομάδα με επιστημονικό προσωπικό από ΗΠΑ, Ιταλία και Γαλλία, δείχνει ότι μοιραίο για την ανάπτυξη του ιού στην Ευρώπη, ήταν ένα ασυμπτωματικό φυτό καφέ το οποίο εισήχθη στην Ιταλία από την Κεντρική Αμερική το 2008.

Μέχρι τώρα, προηγούμενες μελέτες είχαν συσχετίσει το βακτήριο που σάρωσε τους ιταλικούς ελαιώνες, με ανάλογα παθογόνα που εντοπίστηκαν σε ορισμένες φυτείες της Κεντρικής Αμερικής· ωστόσο δεν είχαν προκύψει αποδείξεις για την γενετική συγγένεια μεταξύ των δύο  μικροοργανισμών, και συγκεκριμένα των δειγμάτων που απομονώθηκαν από ελαιόδεντρα της Απουλίας, με τα αντίστοιχα που εντοπίστηκαν σε φυτείες της Μεσοαμερικής.

Η διεθνής έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2013-2017, διάστημα κατά το οποίο η επιστημονική ομάδα αξιοποίησε ένα νέο πρωτόκολλο για την εξαγωγή του DNA των δέντρων. Στο πλαίσιο αυτό, συλλέχθηκαν δείγματα κλαδιών από 70 ελαιόδεντρα προσβεβλημένα από το βακτήριο, τα οποία στην συνέχεια συγκρίθηκαν άμεσα με ανάλογα δείγματα πικροδάφνης και καφέ από την Κόστα Ρίκα.

Οι αναλύσεις αυτές επιβεβαίωσαν την στενή σχέση των δύο δειγμάτων, ενώ η Ιταλίδα βιολόγος Maria Saponari -η οποία πρωτοεντόπισε το βακτήριο στο Salento το 2013 και είναι μέλος του ερευνητικού γκρουπ- δήλωσε στους Olive Oil Times πως το παθογόνο έχει επεκταθεί γεωγραφικά λόγω της ικανότητάς του να μεταδίδεται μεταξύ διαφορετικών φυτών-ξενιστών· επιπλέον πειράματα που έγιναν προς απόδειξη αυτού, πιστοποίησαν ότι η μόλυνση μπορεί να μεταδοθεί σε ελαιόδεντρα από φυτά καφέ, τα οποία λειτουργούν ως ένας λανθάνων, ασυμπτωματικός φορέας του βακτηρίου Xylella fastidiosa.

Μία τέτοιου τύπου μετάδοση μάλλον ήταν η απαρχή της επιδημίας στον ιταλικό νότο: Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι ένα προσβεβλημένο φυτό καφέ, το οποίο μεταφέρθηκε πιθανότατα το 2008 ως καλλωπιστικό φυτό στην Απουλία λειτούργησε ως πρώτη πηγή μόλυνσης. Τέτοιου είδους φυτά τοποθετούνται αρκετές φορές σε εξωτερικό χώρο σε θερμές περιοχές του ιταλικού νότου, κάτι το οποίο ευνόησε την μόλυνση. Επιπλέον, οι πρώτες αναφορές Ιταλών αγροτών για μολυσμένες ελιές χρονολογούνται πίσω στο 2010, κάτι το οποίο ταιριάζει χρονικά με την προηγούμενη υπόθεση, καθώς η επώαση της ασθένειας μπορεί να διαρκέσει πάνω από δύο χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι πλέον,  το βακτήριο έχει κάνει την εμφάνισή του και σε ελαιώνες άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Γαλλίας· τα προγράμματα που στοχεύουν στον περιορισμό, την ανάσχεση εξάπλωσης του βακτηρίου αποδίδουν σε αρκετές περιοχές, εντούτοις η έλλειψη θεραπείας συντηρεί τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο για την μεσογειακή ελαιοκαλλιέργεια. Έτσι, προκρίνονται και καινοτόμες λύσεις, όπως ο συνδυασμός γονοτύπων ελιάς για την ανάπτυξη ανθεκτικών ποικιλιών απέναντι στο βακτήριο, που προωθούνται από προγράμματα όπως το Life Resilience.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Οργάνωση Ελαιοκομικού Φορέα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανίων ανακοινώνει τα αποτελέσματα των επτά προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος που είχε δημοσιεύσει, στο πλαίσιο του Προγράμματος Εργασίας...

REPORTS

Στα οφέλη του ελαιολάδου για την ανθρώπινη και την πλανητική υγεία εστιάζει το 6ο ετήσιο Διεθνές Συμπόσιο του Πανεπιστημίου του Yale που θα πραγματοποιηθεί...

REPORTS

Το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ανακοινώνει τον Διεθνή Διαγωνισμό Επιτραπέζιας Ελιάς «Kalamata International Table Olive Awards 2024». Πρόκειται για το μοναδικό...

REPORTS

Σε πανελλαδική σύσκεψη ελαιοπαραγωγών την Κυριακή 26 Νοεμβρίου στη Σκάλα Αταλάντης με κεντρικό ζήτημα τα υψηλά κόστη και την ακαρπία, καλούν η Ομοσπονδία Αγροτικών...

Διαβάστε επίσης

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Η ενσωμάτωση φύλλων ελιάς στη διαδικασία παραγωγής μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση και τη διάρκεια ζωής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, όπως υποστηρίζουν Ιταλοί επιστήμονες.