Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Νέα κουλτούρα για την καλλιέργεια της ελιάς από τη Δυτική Ελλάδα

Η χρήση τηλεπισκοπικών δορυφορικών και επίγειων μέσων για την παραγωγή ασφαλέστερου και υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντος στην ελαιοκαλλιέργεια, πραγματοποιήθηκε στο Εδαφολογικό Εργαστήριο Δυτικής Ελλάδας – Western Greece Soil Laboratory στην Αμαλιάδα.

Σκοπός του έργου είναι η δημιουργία μιας νέας πρότυπης υπηρεσίας γεωργίας ακριβείας στην ελαιοκαλλιέργεια, με χρήση δορυφορικών δεδομένων εκτεταμένης κλίμακας για τη βελτίωση της απόδοσης και της ποιότητας της βρώσιμης ελιάς και του ελαιολάδου.

Mέσω των δράσεων εξωστρέφειας του Εδαφολογικού Εργαστηρίου Δυτικής Ελλάδας, οι παραγωγοί στην ελαιοκαλλιέργεια αποκτούν σταδιακά εδαφολογική συνείδηση και νέα κουλτούρα διαχείρισης του εδάφους.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δείχνει έμπρακτα το έντονο ενδιαφέρον της και επιδιώκει συνεχώς την εφαρμογή της καινοτομίας στην ελαιοκαλλιέργεια, δεδομένου της στρατηγικής σημασίας της καλλιέργειας ελιάς στην εξαγωγική μας δραστηριότητα … οι δράσεις συνεργασίας και δημιουργίας επιχειρησιακών ομάδων μπορούν να επιφέρουν πρόσθετα οικονομικά οφέλη για τους παραγωγούς και τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις στην ελαιοκαλλιέργεια, λόγω εφαρμογής νέων τεχνολογιών.

Η καλλιέργεια της ελιάς στην Ελλάδα και στην Μεσόγειο - Geoponoi.Gr

Στην επιχειρησιακή ομάδα OLEAS συμμετέχουν ως συντονιστής το Πανεπιστήμιο Πατρών University of Patras με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Παντελή Μπαρούχα, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Γεωπονίας Barouchas Pantelis). Μέλη της επιχειρησιακής ομάδας που συμμετείχαν είναι η Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με τους εκπροσώπους τους Μάριο Πραπόπουλο, Ειδικός Σύμβουλος Αγροδιατροφής ΠΔΕ και Φάνης Ζαχαράτος Επιστημονικός Σύμβουλος ΠΔΕ για θέματα Αγροτικής Πολιτικής, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «ΕΥΦΟΡΗ ΓΗ» με εκπρόσωπο τον γεωπόνο Παπαγιαννόπουλο Κωνσταντίνο και το ελαιοτριβείο Green Pearl «ΟΡΦΕΑΣ ΠΑΠΑΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ – ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΑΖΙΩΤΗΣ ΟΕ», με εκπρόσωπο τον Ορφέα Παπαζαφειρόπουλο.

Ο κ. Μπαρούχας δήλωσε ότι μέσω των δράσεων εξωστρέφειας του Εδαφολογικού Εργαστηρίου Δυτικής Ελλάδας, οι παραγωγοί στην ελαιοκαλλιέργεια αποκτούν σταδιακά εδαφολογική συνείδηση και νέα κουλτούρα διαχείρισης του εδάφους..!

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τα δύο κορυφαία προϊόντα της Λέσβου, ήτοι το ελαιόλαδο και το ούζο, συνδυάζει το νέο αρωματικό ελαιόλαδο με αστεροειδή γλυκάνισο της Protoulis Master Olive...

REPORTS

Το βραβευμένο ελαιόλαδο "Ελαιώνες Μπεχράκη" σε premium συσκευασία αποτελεί την ιδανική επιλογή για ξενοδοχεία και εστιατόρια που επιθυμούν να προσφέρουν στους πελάτες τους μια...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Γευσιγνωσία ελαιόλαδου με τον chef Αριστοτέλη Μέγκουλα στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή και άλλους είκοσι συμμετέχοντες που θα λάβουν μέρος στην εκδήλωση και θα έχουν...

REPORTS

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή 9 Μαρτίου ο Διεθνής Διαγωνισμός Ποιότητας Εξαιρετικών Παρθένων Ελαιολάδων «I.O.O.C. KOTINOS 2025» που διοργανώνεται επί σειρά ετών από την Λέσχη Φίλων...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σάρκα και οστά θα λάβει το επόµενο χρονικό διάστηµα ο κοινός σχεδιασµός των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονοµικών για πλήρη διαφάνεια στα θεµελιώδη στοιχεία...

REPORTS

Εβδοµάδα πόλωσης η περασµένη για τον ελαιοκοµικό τοµέα, µε την ιταλική αγορά να αντιστέκεται και να ανακτά περίτεχνα τα 9 ευρώ για τα (λίγα)...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...