«Σε όλα τα παραγωγικά χωριά του νοµού η εικόνα που περιγράφεται είναι αποκαρδιωτική. Φαίνεται πως η µείωση της παραγωγής θα είναι πάνω από 80%-90% από πέρυσι στα περισσότερα χωριά, ενώ σε άλλα η ακαρπία πλησιάζει στο απόλυτο. ∆υστυχώς η φετινή χρονιά είναι µια από τις χειρότερες για την επιτραπέζια ελιά Χαλκιδικής», τονίζει ο Θανάσης Χαλάτης, πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιοκοµικού Συνεταιρισµού Καλυβίων.
Παρόµοια κατάσταση περιγράφει και ο ∆ηµήτρης Ευαγγελινός, µέλος του συνεταιρισµού βιοκαλλιεργητών επιτραπέζιας ελιάς Χαλκιδικής «Biolivia» µε έδρα στο παραγωγικό κέντρο της Ολύνθου. «Σε πολλά κτήµατα τα δέντρα δεν έχουν τίποτα σε καρπό και παρατηρούµε ότι η φετινή σοδειά θα περιοριστεί στο 20% της περσινής κι αυτό υπό τον όρο ότι θα έχουµε σωστή καρπόδεση», περιγράφει ο κ. Ευαγγελινός.
«Εδώ έχουµε καθαρά το αποτύπωµα της κλιµατικής αλλαγής και δυστυχώς το ζούµε δεύτερη φορά τα τελευταία 3 χρόνια, αφού είχαµε κάτι ανάλογο και το 2021, αλλά πιο µετριασµένο από ό,τι τώρα, ενώ και το 2013 είχαµε πάλι ακαρπία», τονίζει ο κ. Χαλάτης και σηµειώνει πως «ο κόσµος βρίσκεται σε απόγνωση, γιατί τα περισσότερα έξοδα έχουν γίνει». Αναµενόµενη εξέλιξη χαρακτηρίζει από την πλευρά του ο κ. Ευαγγελινός την εκτεταµένη ακαρπία φέτος, µετά το ζεστό χειµώνα και την περίεργη άνοιξη, µε τις χαµηλές, για την εποχή, θερµοκρασίες, αλλά και τις συνεχόµενες βροχές τον Απρίλιο και τώρα το Μάιο. «Η χρονιά δεν είναι κανονική για τα δέντρα στα οποία υπάρχουν µόνο ληθαργικοί και όχι ανθοφόροι οφθαλµοί», µας είπε χαρακτηριστικά.
«Σε όλη τη Χαλκιδική καλλιεργούνται πάνω από 260.000 στρέµµατα µε επιτραπέζια ελιά και άλλα περίπου 150.000 µε ελιές για ελαιόλαδο. Θα προκληθούν αλυσιδωτές αντιδράσεις, διότι το προϊόν είναι στα πρώτα εξαγώγιµα της χώρας. Στην περιοχή δραστηριοποιούνται πάνω από 150 µεταποιητικές µονάδες για την επιτραπέζια ελιά Χαλκιδικής, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται σε θέσεις εργασίας» σηµειώνει ο κ. Ευαγγελινός, µε τον κ. Χαλάτη να θυµίζει ότι «µόνο από τις εξαγωγές η τοπική -και κατ΄επέκταση και η εθνική- οικονοµία, υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο επωφελείται πάνω από 200 εκατ. ευρώ έσοδα, που θα λείψουν από την αγορά φέτος».
Στο 1/3 του νοµού
«Η επιτραπέζια ελιά Χαλκιδικής για να καρποφορήσει πρέπει να συγκεντρώσει µέσα στο χειµώνα περίπου 700-900 ώρες ψύχους, δηλαδή θερµοκρασίες από µηδέν έως 7 βαθµούς Κελσίου. Φέτος αυτό δεν συνέβη και σε συνδυασµό µε την περσινή µεγάλη σοδειά, παρατηρούµε µείωση έως και 90% των ανθοφόρων οφθαλµών», εξηγεί στην Agrenda ο γεωπόνος Μανώλης Ρούσσος από την περιοχή. Συµπληρώνει δε, πως η χρονιά πηγαίνει χαµένη και θα δηµιουργηθεί τεράστιο πρόβληµα και στην τοπική οικονοµία, καθώς η ελιά καλλιεργείται στο 1/3 του νοµού.