Αγουρέλαιο από την Κρητική Χονδρολιά το Akalli, είναι ένα μοναδικό στο είδος του ελαιόλαδο, αφού η εν λόγω ποικιλία φαίνεται πως υπάρχει χιλιετίες στο νησί, όπως μαρτυρούν δέντρα ηλικίας 3 και 4 χιλιάδων ετών που συναντά κανείς διάσπαρτα στο νησί και ιδίως στον νότιο νομό Ηρακλείου και του Ρεθύμνου. Ωστόσο, λίγοι είναι οι παραγωγοί που δείχνουν την αρμόζουσα σημασία στην ποικιλία, που σύμφωνα με επίσημες έρευνες αποδεικνύεται πως είναι από τις αρχαιότερες στη Μεσόγειο, μιας και οι αποδόσεις των δέντρων είναι μικρές απαιτώντας ιδιαίτερους χειρισμούς.
Η οικογένεια Ζαχαριουδάκη φροντίζει με αξιόλογη μαεστρία τους ελαιώνες της για το πολυβραβευμένο ελαιόλαδο, που αντλεί την ονομασία του από την κόρη του βασιλιά Μίνωα, Ακάλλη, την οποία σύμφωνα με τη μυθολογία, διεκδίκησαν δύο θεοί, ο Ερμής και ο Απόλλωνας. «Tα δέντρα αυτά, αν τα φροντίσεις, θα δώσουν καρπό» εξηγεί ο συνομιλητής μας, κάνοντας λόγο για μοναδικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που χάρισαν στο Akalli διεθνείς διακρίσεις στην Ιαπωνία, στον Athena, αλλά και στον αυστηρό Παγκρήτιο Διαγωνισμό ελαιολάδου πρόσφατα.
Αρώματα από φρεσκοκομμένα βότανα, πράσινης τομάτας, φρέσκου πιπεριού, φρέσκου αμυγδάλου και πράσινων χόρτων θα γευτεί όποιος επιλέξει να το δοκιμάσει. Αυτά συνοδεύουν ιδανικά φρέσκες πράσινες σαλάτες, κρύα ορεκτικά, νοστιμεύουν κόκκινα κρεατικά και συμβάλλουν στη δημιουργία εκπληκτικών μαρινάδων.
Κάπως έτσι, βρήκε τέλεια εφαρμογή στα πιάτα σύγχρονης ελληνικής δημιουργικής κουζίνας του σεφ Γιώργου Μαλανδράκη. O σεφ ασχολείται με τον χώρο της εστίασης 25 χρόνια. «Σαν σεφ και σαν Κρητικός γνωρίζω την αξία του ποιοτικού ελαιόλαδο στην κουζίνα, για αυτό επιθυμώ και εγώ να συνεργάζομαι στενά με παραγωγούς, όπως τώρα με την οικογένεια Ζαχαριουδάκη που μας προμηθεύει την Akalli, ένα ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας που προέρχεται από την αρχαία ποικιλία της Κρήτης» αναφέρει ο ίδιος στο Elaias Karpos. «Αξιοποιώντας στο έπακρο τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και τις πολυφαινόλες που περιέχει, μας χαρίζει απλόχερα υπέροχη γεύση, καταπληκτικό άρωμα και ωραίο χρώμα στις συνταγές μας» συμπληρώνει χαρίζοντάς μας μια ιδιαίτερη περιγραφή για όσους επιθυμούν να πειραματιστούν με αυτό το ευγενές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Πατατοσαλάτα με χταπόδι και πράσινες ελιές Κρήτης
Υλικά:
• 500gr χταπόδι
• 300gr πατάτες ψητές
• 50gr αγγουράκι τουρσί
• 50 γραμμάρια κάπαρη
• 1 κρεμμυδάκι φρέσκο
• 50gr κόκκινη πιπεριά
• 50gr κίτρινη πιπεριά
• 100 gr πράσινες ελιές ροδέλα
• μισό μάτσο Μαϊντανό ψιλοκομμένο
• αλάτι
• πιπέρι
• dressing
• 100 ml ελαιόλαδο χοντρολιας Akalli
• 30 ml ξίδι από κρασί
• 30 γραμμάρια μουστάρδα
• 20 γραμμάρια μέλι
Εκτέλεση:
- Σοτάρουμε το χταπόδι σε ελαιόλαδο με ένα μικρό καρότο, 1 κλωνάρι σέλερι, 1 μικρό κρεμμύδι και μία σκελίδα σκόρδο. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Σβήνουμε με κρασί.
- Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και καπάκι την κατσαρόλα και τοποθετούμε στον φούρνο για 40 λεπτά μαζί με το χταπόδι.
- Αφήνουμε τις πατάτες τυλιγμένες με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο για 40 λεπτά.
- Όταν είναι και τα δύο έτοιμα, καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε χοντρές φέτες. Αντίστοιχα, κόβουμε και το χταπόδι σε χοντρές φέτες και το ενσωματώνουμε με τις πατάτες και τα υπόλοιπα υλικά.
- Χτυπάμε στο multi το dressing, περιχύνουμε την πατατοσαλάτα και τοποθετούμε σε τσέρκι.
- Προσθέτουμε το ντεκόρ της αρεσκείας μας και σερβίρουμε.
Καλή Όρεξη!