Συνοδοιπόροι στη ζωή και στον επαγγελµατικό στίβο, ο Γιάννης Μιχαλούδης και η Άννα Κυπαρισσά είναι ένα ζευγάρι µε ανήσυχο πνεύµα, το οποίο αγαπά την καλλιέργεια της ελιάς και δεν σταµατά να αναζητά τρόπους προκειµένου να την πάει ένα βήµα πιο µπροστά.
Στην καθετοποιηµένη εκµετάλλευση τους, στο Μεταγγίτσι Χαλκιδικής, καλλιεργούν µε ολοκληρωµένη διαχείριση περίπου 8.000 ελαιόδεντρα, κυρίως της ποικιλίας «Γαλανό», ηλικίας από 25 έως και 150 ετών και παράγουν και εµπορεύονται έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και αγουρέλαιο, κάτω από την επωνυµία «Anna’s Olive Trees», ενώ ανάλογα τη χρονιά επεξεργάζονται και κάποιες ποσότητες επιτραπέζιας (πράσινη, σταφίδα, γαλανής) ελιάς σε διάφορες συσκευασίες και για την εστίαση.
«Συµµετέχουµε στο πρόγραµµα Γεωργίας Ακριβείας Ελαιόραµα, µε την Αµερικανική Γεωργική Σχολή της Θεσσαλονίκης και µια οικογενειακή επιχείρηση από την περιοχή, σε µια προσπάθεια να µετασχηµατιστούµε ψηφιακά, σε όλους τους κρίκους της αλυσίδας αξίας του προϊόντος», ανέφερε στην Agrenda ο Γιάννης Μιχαλούδης.
Ξεφυλλίστε το τεύχος 44 του περιοδικού Ελαίας Καρπός
Στο πλαίσιο αυτό, στον ιδιόκτητο ελαιώνα της οικογένειας, ο οποίος είναι κατά 80% αρδευόµενος, έχουν εγκατασταθεί ένας µετεωρολογικός σταθµός και διάφοροι αισθητήρες για τη συλλογή κρίσιµων στοιχείων για το έδαφος και το κλίµα, τα οποία βοηθούν στη λήψη ορθών αποφάσεων για τη βελτιστοποίηση της καλλιέργειας.
«Τρέχει» ένα Σχέδιο Βελτίωσης για αγορά εξοπλισμού, ανέγερση χώρου τυποποίησης
Με τη χρήση των δεδοµένων από τους αισθητήρες εδάφους και από το µετεωρολογικό σταθµό, αλλά και µε τις συµβουλές γεωπόνου, όπως µας εξηγεί ο συνοµιλητής µας, αποκτάς πραγµατική εικόνα για τις ανάγκες των δέντρων σε άρδευση, λίπανση και φυτοπροστασία, µε αποτέλεσμα να αποφεύγονται οι άσκοπες επεµβάσεις και όσες γίνονται να είναι πιο αποτελεσµατικές και λιγότερο επιβαρυντικές για τον παραγωγό, αλλά και το περιβάλλον.
«Το 2024 ήταν η πρώτη χρονιά που το εφαρµόσαµε µε τη συνδροµή και του γεωπόνου µας του Στέλιου Χούτα κι είδαµε αύξηση της παραγωγής και ποιότητας του προϊόντος», είπε ο κ. Μιχαλούδης, σηµειώνοντας πως «η παραγωγή µας προσέγγισε τους 20 τόνους, ρεκόρ. Από την ποσότητα αυτή περίπου 3 τόνοι ήταν το αγουρέλαιο και το υπόλοιπο ανήκει στην κατηγορία του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου».
Το παραγόµενο ελαιόλαδο τυποποιείται σε συσκευασίες των 500 ml, του 1 λίτρου και των 5 λίτρων. Ο Γιάννης και η Άννα έχουν αναλάβει και την προώθηση, µε τη δική τους ετικέτα, το Anna’s Olive Tree. Ο κ. Μιχαλούδης σηµειώνει ότι «το αγουρέλαιο το πουλάµε στα 10 ευρώ το κιλό, ενώ για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο η τιµή είναι στα 8 ευρώ».
Την περίοδο που διανύουµε το ζευγάρι «τρέχει» ένα σχέδιο βελτίωσης 185.000 ευρώ, για την αγορά εξοπλισµού (σ. σ. τρακτέρ, ψεκαστικό, θρυµατιστή κλαδιών και διαλογέα) και για την ανέγερση ενός χώρου 120 τ.µ. χαµηλής όχλησης που θα αξιοποιηθεί για την τυποποίηση.
Ο ψηφιακός µετασχηµατισµός του ελαιώνα, ωστόσο, δεν είναι παρά το πρώτο βήµα. «Η µετάβαση δεν είναι αγώνας ταχύτητας, είναι µαραθώνιος. Εκτός από τη βελτίωση της πρωτογενούς παραγωγής, πρέπει να βελτιώσουµε τη µεταποίηση και την προώθηση του προϊόντος. Σ’ αυτούς τους δύο τοµείς υπάρχει πολύ πεδίο για να καλύψουµε τις αδυναµίες µας», σηµειώνει από την πλευρά του ο Ηλίας Κάλφας γεωπόνος, από την Αµερικανική Γεωργική Σχολή, που τους συµβουλεύει στο πλαίσιο του προγράµµατος Ελαιόραµα.
