Του Λεωνίδα Λιάμη
Το σχετικό τιμοκατάλογο, που έχει αφετηρία τα 0,80 λεπτά για τα 180 – 200 τεμάχια, ανακοίνωσε η εταιρεία Olymp – Κωνσταντόπουλος, ενώ μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν είχε ακολουθήσει το παράδειγμά της κανείς άλλος μεταποιητής.
Εκ μέρους των παραγωγών τηρείται, κατά το δυνατό στάση αναμονής, μήπως και η κατάσταση διαφοροποιηθεί τις επόμενες ώρες ή ημέρες, με συνέπεια σε όσες περιπτώσεις δεν τίθεται κίνδυνος να μαυρίσουν οι ελιές, κάτι που θα τις καταστήσει μη εμπορεύσιμες, να μην μπαίνουν στα κτήματα να τις συγκομίσουν.
Οι παραγωγοί ανέμεναν ότι το μικρό τονάζ θα ενίσχυε φέτος τις τιμές, αφού διαφαινόταν έντονος ο ανταγωνισμός μεταξύ των μεταποιητών. «Η χρονιά φέτος είναι χάλια. Η παραγωγή, όπως δείχνουν τα κτήµατα θα είναι ελάχιστη. Αλλά και γενικότερα στο νοµό δεν διαφοροποιείται η εικόνα που σηµαίνει ότι το συνολικό τονάζ µπορεί να περιοριστεί σε πολύ χαµηλά», ανέφερε στην Agrenda, ο Ευάγγελος Μισαηλίδης, ελαιοπαραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σηµάντρων.
Χωρίς κέφι συνεχίζουν τη συγκοµιδή ελιάς και οι παραγωγοί της Ορµύλιας, ενός κατεξοχήν ελαιοκαλλιεργητικού οικισµού. «Η απώλεια υπολογίζεται στο 70-80% στα κτήµατά µας, αλλά θα είµαστε σίγουροι σε περίπου δύο εβδοµάδες, όταν οι εργάτες θα µπουν µε τα τελάρα και θα αρχίσουν να µαζεύουν. Όπως και να έχει, όµως, είναι µια δύσκολη χρονιά», λέει ο παραγωγός Γιώργος Βασιλάς. Εν τω µεταξύ και το εργατικό κόστος θα είναι υψηλότερο φέτος από τα 2,5 ευρώ ανά κλούβα που έπαιρναν πέρυσι οι εργάτες, διότι «για να γεµίσουν µια κλούβα θα κάνουν πολύ περισσότερη ώρα, καθώς τα δέντρα δεν έχουν καρπό».
Στην Όλυνθο και τον Άγιο Μαμά η εικόνα είναι ελαφρώς καλύτερη, αλλά και πάλι οι παραγωγοί δεν είναι ικανοποιηµένοι. «Σε σύγκριση µε αυτά που ακούµε στις άλλες περιοχές, το χωριό µας φαίνεται να είναι σε λίγο πιο καλή µοίρα. Αλλά µιλάµε απλώς για µια απώλεια που πιθανώς θα κυµανθεί στο 50% µιας κανονικής χρονιάς, όταν φέτος περιµέναµε υπερπαραγωγή, καθώς πέρυσι τα δέντρα δεν είχαν λόγω της ταλαιπωρίας από τη θεοµηνία του 2019», µας εξηγεί ο Ελπιδοφόρος Καραθανασόπουλος από τον Αγροτικό Συνεταιρισµό Αγίου Μάµα Χαλκιδικής.