Παράλληλα διεξήχθη το “8ο Συνέδριο για το Ελληνικό Ελαιόλαδο & την Επιτραπέζια Ελιά” που ανέδειξε πληθώρα θεμάτων που απασχολούν τον ελαιοκομικό κόσμο. Η ενότητα για την επιτραπέζια ελιά έλαβε χώρα την 27η/5/2023 με συντονίστρια την κ. Λ.Αγγελοπούλου, Δικηγόρο LLM Δημοσίου Δικαίου Νομικής Αθηνών και εισηγητές τους κ.κ.: Γ.Ντούτσια, Πρόεδρο Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ, Κ.Ζούκα, Πρόεδρο ΠΕΜΕΤΕ, Γ.Μιμμή, Πρόεδρο της Ο.Π. Αρχαίας Ωλένειας Αιτ/νιας και Θ. Μπαλτά, μέλος Δ.Σ. Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ.
Ο κ. Γ.Ντούτσιας στην εισήγηση του με θέμα “Kalamata olives: από το αίσιο τέλος στην αβεβαιότητα”, ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους είναι αυτονόητο να διασφαλιστούν οι εξαγωγές των επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας Καλαμών/Καλαμάτα (73.000 τον., αξίας €230+ εκατ. σήμερα, και πλέον των 110.000 τον. στο κοντινό αύριο). Δυστυχώς, η Δημόσια Διοίκηση είναι η αιτία της σύγχυσης, όταν μετά την αναγνώριση της ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας”/PDO “Elia Kalamatas” το 1996, απαίτησε από τους εξαγωγείς να αλλάξουν μια παγκόσμια ελληνική ονομασία, “Kalamata olives”, που προϋπήρχε από 60ηκονταετίας (1930). Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Ντούτσιας, «Ευτυχώς και οι δύο κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων με υπουργικές αποφάσεις προσπαθούν να διορθώσουν το λάθος της Δημόσιας Διοίκησης, κατανοώντας το τεράστιο πρόβλημα της σύγχυσης που συμβάλει στην οικονομική καταστροφή ενός εθνικού προϊόντος, συμπαρασύροντας τους ελαιοπαραγωγούς, τις μεταποιητικές εξαγωγικές επιχειρήσεις και τελικά την εθνική οικονομία. Σήμερα τα τρία μεγαλύτερα κόμματα του δημοκρατικού τόξου είναι σύμφωνα με την εθνική λύση που δίνει η Απόφαση Γεωργαντά. Οι προσφεύγοντες στο ΣτΕ εκπρόσωποι της Μεσσηνίας δείχνουν αλαζονική στάση απέναντι στους παραγωγούς, μεταποιητές και εξαγωγείς του εθνικού προϊόντος της ποικιλίας Καλαμών/Καλαμάτα που στην αγορά αντιπροσωπεύει το 99,7% του συνολικού ελληνικού προϊόντος της ποικιλίας.».
Ο κ. Κ.Ζούκας, στην εισήγηση του για τις “Εξαγωγές Επιτραπέζιων Ελιών: Μια Εκπληκτική Πορεία σε καμπή;” παρουσίασε την σημαντική εξαγωγική δυναμική του προϊόντος την τελευταία 15ετία, αναφερόμενος στον υπερδιπλασιασμό της αξίας των εξαγωγών του, που το 2022 ξεπερνούν τα €650 εκ. Αναφέρθηκε στην διαχείριση των συνθηκών υπερεσοδείας που έχουν οδηγήσει στην πτώση των τιμών, τόσο στην εξαγωγή, όσο και στον ελαιοπαραγωγό. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «Μετά την μακροχρόνια υγειονομική κρίση, η ενεργειακή κρίση ως απόρροια του συνεχιζόμενου πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, έχει εκτοξεύσει το κόστος παραγωγήςκαι παρασκευής του προϊόντος και το κόστος ενέργειας που σε συνδυασμό με την αύξηση του πληθωρισμού έχει περιορίσει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών σε παγκόσμιο επίπεδο. Αποτέλεσμα είναι ο περιορισμός της αγοραστικής δυνατότητας των νοικοκυριών ακόμη και για τα τρόφιμα, ιδιαίτερα αυτών που δεν είναι πρώτης ανάγκης όπως είναι οι ελιές. Η σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού αποτελεί ενθαρρυντικό σημάδι για το μέλλον».
Τα οφέλη που παρουσιάζονται για τους ελαιοπαραγωγούς μέσω της οργάνωσης τους σε Ομάδες Παραγωγών και την σημαντικότητα ύπαρξης τους, ανέπτυξε στην ομιλία του με θέμα: “Ομάδες Παραγωγών και Συμβολαιακή Γεωργία” ο κ. Γ.Μιμμής. Στην ερώτηση αν «Οι ομάδες παραγωγών αξίζουν τελικά τον κόπο;», η απάντηση είναι ξεκάθαρα «Ναι!», με δεδομένη την επιτυχή λειτουργία της Ο.Π. μέσω των σχέσεων ισότιμης και καλής συνεργασίας των μελών της, της ύπαρξης ρεαλιστικού και σωστά σχεδιασμένου πλάνου δράσης με στόχους συγκεκριμένους, μετρήσιμους, κλιμακωτούς και εφικτούς και την ύπαρξη Δ.Σ. που να απαρτίζεται από ικανά-έμπειρα μέλη με δυνατότητα λήψης καθοριστικών αποφάσεων προς όφελος του συνόλου των μελών της Ο.Π.
Ο κ. Θ.Μπαλτάς παρουσίασε θέματα καινοτομίας, ανάπτυξης και μετάβασης της εγχώριας ελαιοκομίας σε σύγχρονα αειφορικά μοντέλα, στην παρουσίαση του με θέμα “Βιώσιμη (Αειφορική) Ελαιοκομία. Προσέγγιση ενός σύγχρονου Μοντέλου στη Χώρα μας”. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «Υπό το πρίσμα της αύξησης του πληθυσμού, της κλιματικής αλλαγής και της ραγδαία αυξανόμενής ζήτησης σε τρόφιμα και ενέργεια, η βιώσιμη προσέγγιση της παραγωγής σε όλα τα στάδια της παραγωγικής αλυσίδας, συμπεριλαμβανομένης και της γεωργίας, αποτελεί αναγκαιότητα! Η μετάβαση στην βιώσιμη γεωργία είναι πλέον μονόδρομος. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου, δηλαδή τη διασφάλιση της πρόσβασης της επόμενης γενιάς σε ένα περιβάλλον τουλάχιστον ισάξιο με αυτό που παραλάβαμε εμείς!».
Μεταξύ των συμμετεχόντων παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του πρωτογενή τομέα που καλλιεργούν επιτραπέζιες και ελαιοποιήσιμες ποικιλίες ελιάς, μονάδες μεταποίησης, τυποποίησης και εμπορίας επιτραπέζιας ελιάς και ελαιολάδου, φυτωριακές επιχειρήσεις, μεγάλες εταιρίες παραγωγής και αντιπροσώπευσης ελαιουργικών μηχανημάτων, εκπρόσωποι Πανεπιστημίων, Επιμελητηρίων και της Διοίκησης.
Οι επισκέπτες του 8ου Φεστιβάλ είχαν την ευκαιρία μέσα από διαδραστικές εκθέσεις να γνωρίσουν και να δοκιμάζουν εκλεκτά εδέσματα με βάση τα διαφορετικά είδη ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών.