Το project Reutivar αναπτύχθηκε από το γεωπονικό τμήμα του Πανεπιστημίου της Κόρδοβα, με γνώμονα την βελτιστοποίηση συστημάτων άρδευσης για τις ανάγκες των ελαιώνων. Κατά τις σχετικές εργασίες ελέγχθηκαν τα επίπεδα αζώτου -το οποίο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά για τα φυτά- σε δίκτυο διανομής όπου ανακυκλωμένο νερό χρησιμοποιείται για το πότισμα ελαιώνων.
Ο συνδυασμός άρδευσης και λίπανσης σε κοινή διαδικασία, δημιουργεί τόσο περιβαλλοντικό όφελος, όσο και οικονομικό. Όπως επισημαίνουν στο έγκυρο Mercacei οι ερευνητές του ισπανικού πανεπιστημίου, το νερό αποκτά μια δεύτερη ευκαιρία ζωής και αξιοποιείται εκ νέου, ενώ παράλληλα μειώνονται τα κόστη λίπανσης.
Από τις έρευνες αυτές προέκυψε ότι ανάλογα με την εποχή, η περιεκτικότητα του νερού σε άζωτο ήταν διαφορετική, ενώ η μορφή του τελευταίου παρουσίαζε μεταβολές κατά την διαδρομή εντός του δικτύου διανομής. Συγκεκριμένα, η νιτροποίηση του αζώτου συντελείται κατά την μεταφορά της ουσίας από το αντλιοστάσιο του δικτύου στα οικόπεδα, και η γεωγραφική θέση των προς άρδευση οικοπέδων επηρεάζει την τελική του κατάσταση. Αυτοί οι συσχετισμοί μπορεί να αποτελέσουν πολύτιμες πληροφορίες για τον προγραμματισμό της άρδευσης.
Άλλη παρατήρηση ήταν ότι η περιεκτικότητα του νερού σε άζωτο μειώνεται το καλοκαίρι. Η παρουσία χλωροφύλλης στα αναγεννημένα ύδατα, η οποία αποτελεί δείκτη της ποσότητας φυτοπλαγκτόν στις δεξαμενές αποθήκευσης, λειτουργεί αποτρεπτικά για την παρουσία αζώτου, συνεπώς η αυξημένη ποσότητα χλωροφύλλης σημαίνει λιγότερο άζωτο στο νερό που τροφοδοτεί τους ελαιώνες.
Αυτοί, αλλά και πρόσθετοι παράγοντες, καθιστούν ευμετάβλητα τα επίπεδα του αζώτου στους υδάτινους πόρους, ο έλεγχος των οποίων χρειάζεται να είναι συνεχής και λεπτομερής προκειμένου να προκύπτει ο κατάλληλος σχεδιασμός της άρδευσης.
Στο πλαίσιο αυτών των παρατηρήσεων, η ερευνητική ομάδα προωθεί μια εφαρμογή για κινητά, ομώνυμη του project αυτού, η οποία μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο μέσο για την ενημέρωση των ενδιαφερόμενων καλλιεργητών. Περιέχει μια σειρά από συστάσεις που σχετίζονται την ποιότητα του νερού που χρησιμοποιείται στο πότισμα των ελαιώνων, και με βάση αυτό την κατάλληλη διαχείριση που μπορούν να επιλέξουν οι καλλιεργητές αναφορικά με την άρδευση και την λίπανση.
Η χρήση των ανακυκλωμένων υδάτων στην γεωργική άρδευση αποτελεί μία από τις πλέον βιώσιμες στρατηγικές και είναι στενά συνδεδεμένη με την λεγόμενη κυκλική οικονομία, καθώς ενσωματώνει ορισμένα μακροθρεπτικά συστατικά τα οποία επιτρέπουν στις καλλιέργειες να υφίστανται λίπανση και πότισμα ταυτόχρονα. Συνεπώς, η μελέτη της συμπεριφοράς του αζώτου κατά μήκος των αρδευτικών μηχανισμών γεννάει χρήσιμα συμπεράσματα για την περαιτέρω ανάπτυξη βιώσιμων πρακτικών.