Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Κρατάει πάνω από 4,50 ευρώ το ελαιόλαδο η ανησυχία για την επερχόμενη σοδειά

Τέτοια εποχή πέρυσι, το ελαιοπαραγωγικό δυναμικό των μεγαλύτερων παικτών στη Μεσόγειο είχε λίγο πολύ ξεκαθαρίσει και η αγορά γνώριζε πως πορεύεται προς μία σεζόν κάποιας επάρκειας, στην οποία το μόνο ερωτηματικό ήταν το μέγεθος της ανάκαμψης της κατανάλωσης. Φέτος, μέσα Αυγούστου, ακούγονται ζωηρές συνδικαλιστικές φωνές από την Ανδαλουσία περί ισπανικής σοδειάς 1,1-1,2 εκατ. τόνων ενώ επικρατεί γενικώς μια βαβούρα αναφορικά με τις εκτιμώμενες αποδόσεις, απόρροια του έντονα ξηροθερμικού Ιουνίου και Ιουλίου. Η θολούρα για την σοδειά της 2025/26 βοηθούν να διατηρηθούν οι τιμές πάνω από τα 4,10 ευρώ στην Ελλάδα, με κορυφές στα 4,60 ευρώ.

Η αρμόδια αρχή της Ανδαλουσίας για την ώρα αναμένει περιφερειακή παραγωγή 1,1 εκατ. τόνων, η οποία δικαιολογεί μία εθνική παραγωγή 1,45 εκατ. τόνων, εφάμιλλη με την περσινή. Κοινώς, οι απόψεις διίστανται αν και δεν αναμένεται με τα μέχρι στιγμής δεδομένα κάποια καταστροφή. Οι ταμιευτήρες είχαν γεμίσει κατά 60% από τις βροχές του χειμώνα, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα οι αρδρευόμενοι ελαιώνες να βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση, παρά την ξηροθερμία. Τα παραπάνω αγρονομικά στοιχεία και η ψιλή κουβέντα για την διαθεσιμότητα της 2025/26 έχουν οδηγήσει από τις αρχές Ιουνίου την ισπανική αγορά ελαιολάδου σε μία σταθερή και αργή άνοδο, στα 60 – 70 λεπτά του ευρώ συγκριτικά με τα τέλη Μαϊου, σε όλες τις ποιοτικές κατηγορίες.

Σήμερα, οι τιμές στο ισπανικό παρθένο ελαιόλαδο (3,30 με 3,50 ευρώ το κιλό) αναλογούν στα επίπεδα τιμών του έξτρα παρθένου λίγο πριν αρχίσει επίσημα η τουριστική περίοδος, ενώ τα … πολλά κιλά στο έξτρα παρθένο φεύγουν στα 3,70 με 3,90 ευρώ το κιλό. Τα «καλά έξτρα», διασπάνε συνήθως τα 4,20 ευρώ το κιλό με κορυφές στα 4,40 με 4,50 ευρώ το κιλό.

Κοιτώντας κανείς λοιπόν το επίπεδο τιμών στην Ισπανία, διακρίνει πως δεν διαφοροποιείται σημαντικά η τιμολόγηση συγκριτικά με την Ελλάδα. Κοινώς, παρά το γεγονός ότι το εγχώριο επίπεδο τιμών βελτιώθηκε αισθητά τον τελευταίο μήνα, η άνοδος και καθυστερημένα ήρθε και όπως φαίνεται δεν ανταποκρίθηκε στα επίπεδα που δικαιολογεί η ποιότητα των ελληνικών αποθεμάτων, ιδίως σε Κρήτη και Λακωνία. Το θετικό πάντως είναι πως οι εγχώριες δεξαμενές είναι μισοάδειες και όχι μισογεμάτες, ενώ οι τιμές παραγωγού από τις αρχές Σεπτεμβρίου δεν αναμένονται μειωμένες συγκριτικά με το επίπεδο που «έκλεισαν» αρχές Αυγούστου για τις 21 μέρες διακοπών των Ιταλών (και όχι μόνο). Η Λακωνία διατηρεί ονομαστικά τα 4,50 ευρώ το κιλό με κορυφές στα 4,60 ευρώ, δίχως να αναμένεται αισθητή πτώση σαν ανοίξει η αγορά.

Σχετικά Άρθρα

Food Insider

Μετά από μια αξιοσημείωτη ανάκαμψη κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, με αύξηση 46% στον όγκο των πωλήσεων κατά το πρώτο τρίμηνο, οι πωλήσεις...

REPORTS

Επίσημη διαβεβαίωση πως ο προαιρετικός μηχανισμός απόσυρσης πρώτης ύλης δεν θα μπει σε λειτουργία για τη φετινή εμπορική περίοδο στην αγορά ελαιολάδου έδωσε στις...

Food Insider

Επιβεβαιώθηκε πως η ζήτηση για ελαιόλαδο στην Ισπανία αυξήθηκε κατά 26,7% σε βάθος 12 μήνου, φθάνοντας τα 273.029 χιλιάδες λίτρα, χάρη στη μείωση της...

REPORTS

Τα πρώτα προσωρινά στοιχεία για τη νέα ελαιοκομική χρονιά 2025/26 έδωσε στη δημοσιότητα η υπηρεσία Ενημέρωσης και Ελέγχου Τροφίμων (AICA), υπό την εποπτεία του...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σάρκα και οστά θα λάβει το επόµενο χρονικό διάστηµα ο κοινός σχεδιασµός των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονοµικών για πλήρη διαφάνεια στα θεµελιώδη στοιχεία...

REPORTS

Εβδοµάδα πόλωσης η περασµένη για τον ελαιοκοµικό τοµέα, µε την ιταλική αγορά να αντιστέκεται και να ανακτά περίτεχνα τα 9 ευρώ για τα (λίγα)...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...