Μια ερευνητική ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients επιβεβαιώνει ότι οι φαινολικές ενώσεις διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στα οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια συστηματική ανασκόπηση μελετών, που δημοσιεύθηκαν μεταξύ του 2000 και του 2003, οι οποίες συνέκριναν το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με δίαιτες χαμηλών λιπαρών, άλλα έλαια και έλαια που αναφέρονται ως «ελαιόλαδα» στις μελέτες.
Η αφηγηματική ανασκόπηση συνόψισε συστηματικά τα πιο πρόσφατα στοιχεία σχετικά με τις προστατευτικές επιδράσεις του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στους παράγοντες κινδύνου ασθένειας. Ένα κριτήριο που συμπεριλήφθηκε σε αυτή την ανασκόπηση ήταν ότι η μελέτη έπρεπε να αναφέρει ότι χρησιμοποίησε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Οι περισσότερες από τις δημοσιευμένες μελέτες παρείχαν περιορισμένες πληροφορίες σχετικά με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που χρησιμοποίησαν. Από 281 ανακτημένα άρθρα, 34 άρθρα πληρούσαν τα κριτήρια συμπερίληψης για τη μελέτη.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι ανώτερο για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, της LDL-c, της οξείδωσης της LDL, της γλυκόζης στο αίμα νηστείας και της βελτίωσης της ευαισθησίας στην ινσουλίνη. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο προσδιορίστηκε, επίσης, ότι αυξάνει την HDL‑c και βελτιώνει τη λειτουργία της HDL.
Στο μεταξύ, οι ίδιοι ελπίζουν ότι αυτά τα ευρήματα μπορούν να βοηθήσουν στην ενημέρωση της πολιτικής δημόσιας υγείας σχετικά με τη διατροφή, η οποία πιστεύουν ότι είναι ξεπερασμένη. Σημειώνουν, μάλιστα, ότι παρά τη δουλειά που χρειάζεται ακόμη να γίνει, η ανασκόπηση δίνει στους καταναλωτές πολλούς λόγους να προτιμούν το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο έναντι άλλων ποιοτήτων ελαιολάδου και μαγειρικών ελαίων.
Η περιεκτικότητα του ελαιολάδου σε φαινόλη είναι υψηλότερη όταν παράγεται για πρώτη φορά. Το φρέσκο παρθένο ελαιόλαδο έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε φαινόλες και ως εκ τούτου προσφέρει περισσότερα οφέλη για την υγεία.
Πηγή: OliveOilTimes