Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Κρίσιμος ο αριθμός των φαινολών για τα οφέλη υγείας του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου

Οι φαινόλες του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου συμβάλλουν δυναμικά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και στην προώθηση της απώλειας βάρους από τα λίπη του.

Μια ερευνητική ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients επιβεβαιώνει ότι οι φαινολικές ενώσεις διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στα οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια συστηματική ανασκόπηση μελετών, που δημοσιεύθηκαν μεταξύ του 2000 και του 2003, οι οποίες συνέκριναν το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με δίαιτες χαμηλών λιπαρών, άλλα έλαια και έλαια που αναφέρονται ως «ελαιόλαδα» στις μελέτες.

Η αφηγηματική ανασκόπηση συνόψισε συστηματικά τα πιο πρόσφατα στοιχεία σχετικά με τις προστατευτικές επιδράσεις του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στους παράγοντες κινδύνου ασθένειας. Ένα κριτήριο που συμπεριλήφθηκε σε αυτή την ανασκόπηση ήταν ότι η μελέτη έπρεπε να αναφέρει ότι χρησιμοποίησε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Οι περισσότερες από τις δημοσιευμένες μελέτες παρείχαν περιορισμένες πληροφορίες σχετικά με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που χρησιμοποίησαν. Από 281 ανακτημένα άρθρα, 34 άρθρα πληρούσαν τα κριτήρια συμπερίληψης για τη μελέτη.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι ανώτερο για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, της LDL-c, της οξείδωσης της LDL, της γλυκόζης στο αίμα νηστείας και της βελτίωσης της ευαισθησίας στην ινσουλίνη. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο προσδιορίστηκε, επίσης, ότι αυξάνει την HDL‑c και βελτιώνει τη λειτουργία της HDL.

Στο μεταξύ, οι ίδιοι ελπίζουν ότι αυτά τα ευρήματα μπορούν να βοηθήσουν στην ενημέρωση της πολιτικής δημόσιας υγείας σχετικά με τη διατροφή, η οποία πιστεύουν ότι είναι ξεπερασμένη. Σημειώνουν, μάλιστα, ότι παρά τη δουλειά που χρειάζεται ακόμη να γίνει, η ανασκόπηση δίνει στους καταναλωτές πολλούς λόγους να προτιμούν το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο έναντι άλλων ποιοτήτων ελαιολάδου και μαγειρικών ελαίων.

Η περιεκτικότητα του ελαιολάδου σε φαινόλη είναι υψηλότερη όταν παράγεται για πρώτη φορά. Το φρέσκο παρθένο ελαιόλαδο έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε φαινόλες και ως εκ τούτου προσφέρει περισσότερα οφέλη για την υγεία.

Πηγή: OliveOilTimes

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τα δύο κορυφαία προϊόντα της Λέσβου, ήτοι το ελαιόλαδο και το ούζο, συνδυάζει το νέο αρωματικό ελαιόλαδο με αστεροειδή γλυκάνισο της Protoulis Master Olive...

REPORTS

Το βραβευμένο ελαιόλαδο "Ελαιώνες Μπεχράκη" σε premium συσκευασία αποτελεί την ιδανική επιλογή για ξενοδοχεία και εστιατόρια που επιθυμούν να προσφέρουν στους πελάτες τους μια...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Γευσιγνωσία ελαιόλαδου με τον chef Αριστοτέλη Μέγκουλα στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή και άλλους είκοσι συμμετέχοντες που θα λάβουν μέρος στην εκδήλωση και θα έχουν...

REPORTS

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή 9 Μαρτίου ο Διεθνής Διαγωνισμός Ποιότητας Εξαιρετικών Παρθένων Ελαιολάδων «I.O.O.C. KOTINOS 2025» που διοργανώνεται επί σειρά ετών από την Λέσχη Φίλων...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σάρκα και οστά θα λάβει το επόµενο χρονικό διάστηµα ο κοινός σχεδιασµός των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονοµικών για πλήρη διαφάνεια στα θεµελιώδη στοιχεία...

REPORTS

Εβδοµάδα πόλωσης η περασµένη για τον ελαιοκοµικό τοµέα, µε την ιταλική αγορά να αντιστέκεται και να ανακτά περίτεχνα τα 9 ευρώ για τα (λίγα)...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...