Στην Κρήτη, θα μπορούσε να πει κανείς, ότι βρίσκονται οι τελευταίοι πραγματικά ζωντανοί σύνδεσμοί μας με τον αρχαίο κόσμο: Ελαιόδεντρα ηλικίας 3.000 ετών και άνω, διαπιστευτήρια, τα οποία δεν χωρούν αμφισβήτησης, ενός χρονικού βάθους που έχει η ελιά και το ελαιόλαδο στον Ελλαδικό χώρο και πηγή έμπνευσης των προσπαθειών αναβάθμισης σε όλα τα επίπεδα της κρητικής παραγωγής ελαιολάδου, που πληθαίνουν εδώ και μια δεκαετία. Η παρουσία της ελιάς στην Κρήτη, που καταλαμβάνει σχεδόν το 40% του νησιού, είναι συνεχής ανά τους αιώνες. Αξιόλογο μέρος του κρητικού ελαιώνα βρίσκει τις ρίζες του στην Ενετοκρατία, ενώ η παραδοσιακή διαρρύθμισή του φτάνει και στις νεότερες φυτεύσεις, στις οποίες η Κορωνέικη ποικιλία κυριαρχεί. Φυσικά, σε ένα νησί με περισσότερα από 40 εκατ. ελαιόδεντρα, που είναι σημείο αναφοράς της ελαιοκαλλιέργειας παγκοσμίως, οι θησαυροί με τη μορφή ποικιλιών μοιάζουν ανεξάντλητοι. Τέτοιοι είναι η Κρητική Χονδροελιά, η αρχαία σύμφωνα με ορισμένους ποικιλία των Μινωιτών, η Τσουνάτη, που τελευταία κάνει θραύση σε διεθνείς διαγωνισμούς, και η Θρουμπολιά των Ρεθυμνιωτών.
Μαζί φύση και άνθρωπος
«Πράττουμε τα τώρα, σκεπτόμενοι τα μέλλοντα και γνωρίζοντας τα παρελθόντα!
Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια, μέσα από την ενασχόλησή μας με τη γη και την καλλιέργεια. Τέσσερις γενιές αφοσιωμένων καλλιεργητών, έχουν φροντίσει με αγάπη και μεράκι την κρητική γη. Από το 1900 ξεκινήσαμε να καλλιεργούμε οργανικά προϊόντα. Στην πορεία, δοκιμάστηκε η συμβατική καλλιέργεια και απορρίπτοντάς την ως μέθοδο, στραφήκαμε ολοκληρωτικά στη βιολογική καλλιέργεια και πλέον βιοδυναμική.
Η βιοδυναμική καλλιέργεια, μας γεμίζει με το αίσθημα της υπευθυνότητας και του σεβασμού για την γη, τα φυτά, τα δέντρα, αλλά και για την πνευματική αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπου και φύσης.
Το κτήμα μας διανύει μία περίοδο αναδημιουργίας και άνθισης, μέσα από τον ανασχεδιασμό των φυτεύσεων, ως προς την ιδέα της συγκαλλιέργειας οπωροφόρων δέντρων και βοτάνων. Βασικό εργαλείο του σχεδιασμού, το πρίσμα της αναγεννητικής γεωργίας. Σκοπός του σχεδιασμού, η δημιουργία ενός περιβάλλοντος που εμπνέει την ευτυχή αρμονία μεταξύ ανθρώπου και φύσης. Οι καλλιεργητικές πρακτικές που έχουμε επιλέξει, μεταφέρουν αυτά τα μηνύματα στο έδαφος, στα φυτά και στους καρπούς τους. Τα προϊόντα που παράγουμε μεταδίδουν με την σειρά τους αυτά τα μηνύματα, στον άνθρωπο που τα καταναλώνει.
Το ελαιόλαδο είναι αδιαμφισβήτητα συνδεδεμένο με τον τόπο της Κρήτης, αλλά και της χώρας μας. Ένας θησαυρός, κληροδοτημένος από τους προγόνους μας, αλλά και ένα στοιχείο του πολιτισμού μας, άξιο για ανάδειξη.»
Σκουτάρι σημαίνει ασπίδα, ό,τι είναι για την υγεία το υψηλά φαινολικό ελαιόλαδο
Με τις αναμνήσεις των παιδικών τους χρόνων να μετατρέπονται σε πολύτιμη εμπειρία και την αγάπη για τη φύση να τους ωθεί στην αναζήτηση πιο εξειδικευμένων γνώσεων σχετικά με τις ορθές πρακτικές καλλιέργειας, την εξοικονόμηση των φυσικών πόρων και τη διασφάλιση της αειφορίας, ο Ανάργυρος Βάρδας και η Μαρία Σγουρού έβαλαν πριν αρκετά χρόνια πλώρη για το ταξίδι τους στον μαγικό κόσμο του ελαιολάδου. Ανέλαβαν τους οικογενειακούς ελαιώνες και έβαλαν στόχο να παράξουν ένα ελαιόλαδο που θα ξεχώριζε όχι μόνο για τη γεύση και τα αρώματά του, αλλά και για τις ευεργετικές του ιδιότητες.
Έτσι, το 2020 γεννήθηκε το «Σκουτάρι». Ένα βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ποικιλίας Κορωνέικης, πρώιμης συγκομιδής, πλούσιο σε πολυφαινόλες. Παράγεται στο σύγχρονο ελαιουργείο της οικογένειας Κοκολάκη, που υποστηρίζει με ζήλο την προσπάθεια των παραγωγών αναβαθμίζοντας συνεχώς τον εξοπλισμό του, σε συνεργασία με το Οργανοληπτικό Εργαστήριο Κρήτης και την Oliverse που είναι υπεύθυνοι για τον αυστηρό έλεγχο ποιότητας, αποκλειστικά από τους επισκέψιμους ελαιώνες της οικογένειας Βάρδα. Διατίθεται σε περιορισμένη ποσότητα, σε επιλεγμένα καταστήματα, εστιατόρια και ξενοδοχεία στην Ελλάδα, την Αυστραλία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελβετία και την Ολλανδία, αποτελώντας συνώνυμο της ποιότητας, αφού στο σύντομο αυτό διάστημα έχει αποσπάσει 48 διακρίσεις από καταξιωμένους διεθνείς διαγωνισμούς ελαιολάδου. Ανάμεσά τους, το Βραβείο Reddot για την προσεγμένη συσκευασία αλλά και η Χρυσή Ελαία από τον Παγκρήτιο Διαγωνισμό, που το ανακήρυξε το Καλύτερο Βιολογικό Ελαιόλαδο της Κρήτης για το 2023.
Γνήσια Κρητική διατροφή σε μία φιάλη
Στα δύσβατα αλλά φιλόξενα βουνά της Κρήτης, σε μεγάλο υψόμετρο, κάτω από τον ζεστό μεσογειακό ήλιο, ευδοκιμούν οι ελαιώνες της Grelia.
Τα δέντρα αυτά ποτίζονται από το δροσερό βρόχινο νερό και μεγαλώνουν με τρόπο φυσικό, με τη βοήθεια της μητέρας γης και τη διακριτική φροντίδα των ανθρώπων της Grelia.
Τα λευκά τους άνθη μετατρέπονται σε εκλεκτούς καρπούς και συλλέγονται τη στιγμή που είναι έτοιμα να παραχωρήσουν το καλύτερό τους ελαιόλαδο.
Η συγκομιδή των καρπών της ελιάς γίνεται με παραδοσιακές μεθόδους, που διασφαλίζουν την προστασία του καρπού και τη διατήρηση των φυσικών του συστατικών. Οι ελιές συλλέγονται προσεκτικά, αποφεύγοντας τραυματισμούς ώστε να παραμεινουν ακέραιες, καθαρές και υγιείς έως τη στιγμή της έκθλιψης.
Η παραγωγή του ελαιολάδου γίνεται με προσοχή και μεράκι, συνδυάζοντας σύγχρονες αλλά και παραδοσιακές μεθόδους έκθλιψης με ιδιαίτερη προσοχή σε κάθε βήμα της ελαιοποίησης. Το αποτέλεσμα είναι ένα ελαιόλαδο πραγματικά εξαιρετικής ποιότητας, χωρίς ελαττώματα, με φυσική οξύτητα, υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και απαράμιλλη γεύση και άρωμα.
Η Grelia επιλέγει να τυποποιήσει το ελαιόλαδο αυτό σε μια πολυτελή φιάλη, εμπνευσμένη απο τον γαλανό ουρανό της Κρήτης με ανοιχτά και σκούρα γαλάζια χρώματα που συμβολίζουν τη διαδοχή των ημερών.
Το Premium Selection, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο της Grelia παράγεται κάθε χρόνο σε πολύ μικρές ποσότητες αποκλειστικά από ελαιώνες άνυδρους και δυσπρόσιτους. Είναι μονοποικιλιακό, από επιλεγμένες Κορωνέικες ελιές, ψυχρής έκθλιψης και χαμηλής οξύτητας.
Η εξαιρετική, μοναδική του γεύση οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο ωριμάζουν τα ελαιόδεντρα από τα οποία προέρχεται: Στην κορυφή του βουνού, μακριά από κάθε ανθρώπινο παράγοντα και με απόλυτο σεβασμό στη φύση και τις επιλογές της. Ενα ελαιόλαδο αφιερωμένο στη γνήσια κρητική διατροφή και τον κάματο των αγροτών της Κρήτης που για αιώνες μεταφερουν και εξελίσσουν τις καλλιεργητικές τεχνικές της ελιάς με σεβασμό στη φύση και τον άνθρωπο.