Χαράζει νέους δρόμους ο Συνεταιρισμός Στυλίδας
Μια οργάνωση-διαµάντι που πηγαίνει κόντρα στην τάση που θέλει τους συνεταιρισµούς µικρούς, µη παραγωγικούς και σίγουρα µη βιώσιµους, είναι ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισµός Στυλίδας.
Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος Ιουνίου του Ελαίας Καρπός
Ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Στυλίδας είναι ο μεγαλύτερος συνεταιρισμός επιτραπέζιας ελιάς στην Ελλάδα με πάνω από 500 παραγωγούς μέλη και πάνω από 5.000 τόνους του προϊόντος ετήσιες πωλήσεις/εξαγωγές. Μια οργάνωση που στέκεται δίπλα στον παραγωγό για πάνω από 70 χρόνια στηρίζοντας την καλλιέργεια της περιοχής του. Ο ΑΕΣ Στυλίδας συμμετέχει στα μεγαλύτερα εκθεσιακά γεγονότα ανά τον κόσμο διαφημίζοντας τους παραγωγούς και το προϊόν τους που είναι και Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Ο λόγος για την «ΠΟΠ Κονσερβολιά Στυλίδας», η οποία εξάγεται σε όλη την Ευρώπη και από τη Νέα Ζηλανδία και το Μεξικό μέχρι τις ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποτελεί τον καλύτερο συνεταιριστικό πρεσβευτή της επιτραπέζιας ελιάς.
Συνεχείς επενδύσεις και ενεργειακή αυτονομία
Με επενδύσεις κάθε χρόνο στον μηχανολογικό και κτιριακό εξοπλισμό του εργοστασίου αλλά και σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ο ΑΕΣ Στυλίδας καθίσταται ένα από τα πιο σύγχρονα εργοστάσια με όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις αλλά και ενεργειακά αυτόνομο σε αυτή την δύσκολη διεθνή συγκυρία.
Τα προϊόντα του Συνεταιρισμού καλύπτουν τις ανάγκες όλων των αγορών από το retail και τα HO.RE.CA μέχρι και την βιομηχανία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η βιολογική σειρά προϊόντων, καλύπτει πλέον το 30% του όγκου των πωλήσεων, δίνοντας στον ΑΕΣ Στυλίδας τεράστιο πλεονέκτημα στις αναπτυγμένες αγορές του εξωτερικού.
Ένα πρότυπο νέο μοντέλο λειτουργίας για το μέλλον των συνεταιρισμών
Όπως προαναφέρθηκε, η οργάνωση στέκεται πάντα δίπλα στον παραγωγό δίνοντας τη μεγαλύτερη τιμή αγοράς για το προϊόν του αλλά και στηρίζοντας ποικιλοτρόπως την προσπάθειά του. Τελευταία κίνηση είναι η προσπάθεια να σταθεί δίπλα στον παραγωγό στις καλλιεργητικές φροντίδες αλλά και κατά τη διάρκεια της συγκομιδής με δικά του ιδιόκτητα μηχανήματα τα οποία θα ελαφρύνουν τον όγκο και το κόστος καλλιέργειας του ελαιοκαλλιεργητή. Ένα πολύ δύσκολο, απαιτητικό αλλά και πρωτοποριακό σχέδιο για τα ελληνικά δεδομένα, που έχει σαν στόχο να κρατήσει τον κόσμο στην καλλιέργεια ώστε αυτή να μην οδηγηθεί σε εγκατάλειψη. Στόχος φυσικά των ανθρώπων που Συνεταιρισμού να δημιουργήσουν ένα πρότυπο νέο μοντέλο για το μέλλον των συνεταιρισμών στην Ελλάδα.
Ιστορίες κομψότητας
Από την εύφορη πεδιάδα των Ψαχνών Ευβοίας στα καλύτερα ράφια της διεθνούς αγοράς
Μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση είναι η 8:26 Histories, που παράγει και εμπορεύεται το ομώνυμο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο από ιδιόκτητους ελαιώνες στην Κεντρική Εύβοια. Επικεφαλής της επιχείρησης είναι ο Χάρης Γουναράς, ο οποίος αναφέρει σχετικά: «Το κίνητρό μου ήταν και είναι να γνωρίσει ο καταναλωτής και ένα διαφορετικό προϊόν από Μανάκι και Θρουμπολιά αλλά και να διαδοθεί το καλό ελληνικό ελαιόλαδο στο εξωτερικό όσο γίνεται περισσότερο».
Ήδη το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο 8:26 Histories, το οποίο εμφιαλώνεται σε ένα μοναδικό, κομψό, πολυτελούς σχεδιασμού μπουκάλι, ξεχωριστά αριθμημένο, είναι διαθέσιμο σε καταστήματα delicatessen και concept stores στο εξωτερικό και συγκεριμένα σε Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, ΗΠΑ και στην Ελλάδα.
Πρόκειται για έναν σπάνιο συνδυασμό από 50% Μανάκι και 50% Θρουμπολιά Aιγαίου, η οποία μπορεί να δώσει υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο αλλά ακόμη δεν έχει αναγνωριστεί ευρέως. Πρόκειται για ένα φυσικό μείγμα, που εμφανίζει ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα οξύτητας στην αγορά. Η συγκομιδή είναι αυστηρή με μη μηχανικό τρόπο (χειρωνακτική εργασία). Το παραγόμενο ελαιόλαδο προσφέρει μια μεγάλη γκάμα γεύσεων και αρωμάτων, ο συνδυασμός των οποίων δεν βρίσκεται εύκολα στην αγορά. Αρώματα όπως φρεσκοκομμένο γρασίδι, ρόκα, τσάι, χαμομήλι, φύλλο ντομάτας, λουλούδια, αμύγδαλο και καρύδι, όλα συνδυασμένα σε ένα μπουκάλι ελαιόλαδο.
Σημειώνεται ότι έμπνευση για το όνομα του ελαιολάδου αποτελεί η σειρά βιβλίων «Ηροδότου Ιστορίαι». Συγκεκριμένα στο 8ο βιβλίο, στο 26ο Κεφάλαιο, αναφέρετε στο στεφάνι από ένα κλαδί αγριελιάς (Κότινος) το οποίο δινόταν ως βραβείο στους νικητές των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτή είναι η πρώτη του ιστορική αναφορά στο δέντρο της ελιάς (ελαιόδεντρο) με το όνομα να τονίζει τη μεγάλη σημασία του.
Επιστήμη και βέλτιστες πρακτικές
Το brand Oilove® αντιπροσωπεύει µια ελληνική οικογενειακή επιχείρηση που ιδρύθηκε το 2014. Στόχος της, σύµφωνα µε τον επικεφαλής Σπύρο Αρµύρο, είναι να φέρει στο διεθνές τραπέζι το καλύτερο ελληνικό βιολογικό EVOO.
Mοναδικά προϊόντα φτιαγμένα με φροντίδα και σεβασμό, που δημιουργούνται με διαρκή βελτίωση της διαδικασίας παραγωγής που βασίζεται σε εξελικτικές καλλιεργητικές μελέτες, επιστημονικές αναλύσεις και εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών. Σύμφωνα με τους ανθρώπους της Oilove® δημιουργείται μια συνεργιστική πλατφόρμα που φέρνει κοντά ελαιοπαραγωγούς μοιράζοντας εμπειρίες και πρακτικές αποδεικνύοντας ότι οι Έλληνες ελαιοπαραγωγοί μπορούν να δημιουργήσουν το μέλλον και να πετύχουν τους στόχους τους.
Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Oilove® δημιουργήθηκε με πάθος και αφοσίωση για τη μεσογειακή διατροφή, αξιοποιώντας τα πλούσια σε ποιότητα και ποικιλία αγαθά της ελληνικής γης. Παράγεται, συσκευάζεται και διακινείται σύμφωνα με τις πιστοποιημένες πρακτικές της ΕΕ για τη βιολογική γεωργία και τυποποίηση, τηρώντας τα διεθνή πρότυπα ασφαλείας και ποιότητας.
Ιδιόκτητοι ελαιώνες
H πρώτη ύλη προέρχεται από ιδιόκτητες εκτάσεις στους ελαιώνες του Άστρους Αρκαδίας και της Τολοφώνας Φωκίδας, περιοχές πλούσιες σε ιστορία και παράδοση.
Η παραγωγή γίνεται με τη μέθοδο της ψυχρής έκθλιψης από τέσσερα είδη ελαιών, Κορωνέικη, Μανάκι, Μεγαρείτικη και Πατρινή, καθεμιά από τις οποίες έχει τις δικές της ιδιότητες και γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά, τα οποία διαφοροποιούνται ανάλογα και με την περιοχή καλλιέργειας.
Ταξιδεύουν σε 10 χώρες της Ευρώπης
Τα προϊόντα της Oilove® προορίζονται σχεδόν αποκλειστικά για εξαγωγή και διατίθενται στις αγορές δέκα χωρών της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής και της Ανατολικής Ασίας κερδίζοντας ολοένα και περισσότερο την εμπιστοσύνη του καταναλωτικού κοινού σε αυτές.
