Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η Χιλή αναδύεται ως ένας δυναμικός παραγωγός και εξαγωγέας ελαιολάδου

Τα τελευταία 15 χρόνια, καμία χώρα δεν έχει δει την παραγωγή και τις εξαγωγές ελαιολάδου να αυξάνονται τόσο γρήγορα όσο η Χιλή.

Σύμφωνα με δεδομένα από το Διεθνές Συμβούλιο της Ελιάς και τον σύλλογο των παραγωγών ChileOliva, η παραγωγή αυξήθηκε από 5.000 τόνους το καλλιεργητικό έτος 2006/07 σε 21.000 τόνους το καλλιεργητικό έτος 2022/23. Την ίδια περίοδο, οι εξαγωγές αυξήθηκαν από 1.000 τόνους σε περίπου 16.000 τόνους, δηλαδή κατά 1.500%.

Το Las Doscientos, που βρίσκεται στο Maule Valley, περίπου τρεις ώρες νότια του Σαντιάγο, βρίσκεται στην πρωτοπορία της παραγωγής και των εξαγωγών της Χιλής. Η εταιρεία ξεκίνησε το 2005 αγοράζοντας τα πρώτα 200 εκτάρια γης, τα οποία αργότερα φυτεύτηκαν με τις ποικιλίες Arbequina, Picual και Frantoio. «Εκείνη την εποχή, δεν υπήρχαν πολλές πληροφορίες στη Χιλή επειδή δεν υπήρχαν ελαιώνες παραγωγής ελαιολάδου, υπήρχαν ελαιώνες για επιτραπέζιες ελιές στα βόρεια, και υπήρχαν μερικές άλλες εταιρείες που ήδη ασχολούνταν με το ελαιόλαδο, αλλά δεν υπήρχε κάτι περισσότερο από αυτό», είπε ο José Pablo Illanes, γενικός διευθυντής του Las Doscientos και διευθυντής της ChileOliva, στο Olive Oil Times.

Ωστόσο, η τοποθεσία στον κοιλάδα, κοντά στην πόλη Τάλκα, αποδείχθηκε ότι έχει ένα κατάλληλο μικροκλίμα για τις ελιές. Η περιοχή ήταν ήδη γνωστή για την τοπική παραγωγή κρασιού και έλάβει πιστοποίηση Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2003. Μηχανικός κατά κατάρτιση, ο Illanes εντάχθηκε στο Las Doscientos μετά από εργασία στη χρηματοοικονομική και διεθνή εμπορία. «Και μέσα από αυτές τις στροφές στον δρόμο, μπήκα στον κόσμο του ελαιόλαδου», δήλωσε. «Όταν έπρεπε να αναπτύξω την μάρκα ελαιολάδου μας, η Χιλή δεν είχε φήμη ως χώρα παραγωγής ελαιολάδου. Αναγνωριζόμασταν για τον οίνο, τα φρούτα και τον σολομό, αλλά όχι για το ελαιόλαδο».

«Το βλέπω ως μια τιτάνια μάχη για το πώς θα πείσουμε τον καταναλωτή και το κοινό ότι η Χιλή ήταν καλή παραγωγός». πρόσθεσε ο Illanes. «Νομίζω ότι μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια, έχουμε μια μάρκα που έχει θέση και αναγνωρίζεται όχι μόνο στη Χιλή, αλλά και στη ευρύτερη παγκόσμια αγορά». Το Las Doscientos βρήκε γρήγορα επιτυχία και αγόρασε περίπου 300 εκτάρια για να φυτέψει περισσότερα δέντρα ελιάς το 2008. Τώρα, η εταιρεία έχει 700 εκτάρια ελαιών.

Όπως πολλοί παραγωγοί ελαιολάδου στον Νέο Κόσμο, η εταιρεία αναπτύχθηκε κυρίως στην εντατική καλλιέργεια για να πιτύχει οικονομίες κλίμακας. Περίπου το 60% των ελαιών της εταιρείας είναι της ποικιλίας Arbequina, με το 20% για κάθε Picual και Frantoio. Περίπου το 80% των ελαιών είναι μηχανοποιημένοι, με το υπόλοιπο 20% να βρίσκεται σε εδάφη που δεν μπορούν να μηχανοποιηθούν και να συλλέγονται με τον παραδοσιακό τρόπο. Ως αποτέλεσμα, η εταιρεία συνήθως δεν αντιμετωπίζει δυσκολίες στο να βρει αρκετούς εργάτες κατά τη συγκομιδή. «Ταυτόχρονα, χτίσαμε ένα υπέροχο ελαιοτριβείο με την τελευταία τεχνολογία», δήλωσε ο Illanes. «Οι πρώτες πωλήσεις ελαιολάδου ξεκίνησαν το 2009, όταν τοποθετήσαμε ένα μικρό όγκο ελαιολάδου σε τοπικά σούπερ μάρκετ και στη συνέχεια, από το 2012 και μετά, ξεκινήσαμε τις εξαγωγές».

Σύμφωνα με τον Illanes, η Βραζιλία είναι ο κύριος προορισμός για τις εξαγωγές από τη Las Doscientos και πολλούς άλλους παραγωγούς από τη Χιλή. Η Βραζιλία είναι ένας από τους δέκα μεγαλύτερους καταναλωτές ελαιολάδου στον κόσμο, με τη συντριπτική πλειονότητα του εφοδιασμού να προέρχεται από εισαγωγές. «Είμαστε ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας ελαιολάδου προς τη Βραζιλία με περισσότερους από δέκα πελάτες στον επιχειρηματικό και λιανικό τομέα», δήλωσε. Ο επιχειρηματικός τομέας αναφέρεται σε εστιατόρια, ενώ ο λιανικός τομέας αναφέρεται σε σούπερ μάρκετ και εξειδικευμένα καταστήματα.

Η εταιρεία εξάγει σε περισσότερες από 12 χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Βολιβίας, της Κολομβίας, του Μεξικού, της Ρωσίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ουρουγουάης, αλλά ο Illanes είπε ότι ο κύριος στόχος του είναι η Βραζιλία. «Επικεντρωνόμαστε κυρίως στην αγορά της Βραζιλίας, η οποία έχει συνεχή ζήτηση και πολύ καλή εκτίμηση για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο», δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι οι παραγωγοί από τη Χιλή έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη Βραζιλία, εφόσον οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες πληρώνουν 10% δασμό στις εξαγωγές ελαιολάδου του, ενώ οι παραγωγοί από τη Χιλή επωφελούνται από μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών. «Εκτός από τα δασμολογικά πλεονεκτήματα, υπάρχουν και λογιστικά πλεονεκτήματα», δήλωσε ο Illanes. «Χρειάζεται μία εβδομάδα για ένα φορτηγό να φτάσει από το εργοστάσιό μας στα ράφια των σούπερ μάρκετ στο νότο της Βραζιλίας ή στο Σάο Πάολο». Ακόμη κι αν υπογραφεί η πολυαναμενόμενη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών ΕΕ-Μερκοσούρ, ο Illanes δεν ανησυχεί για τον αυξημένο ανταγωνισμό. Η Βραζιλία είναι μέλος της ομάδας ελεύθερων συναλλαγών της Νότιας Αμερικής, ενώ η Χιλή δεν είναι.

Ο Illanes εκτιμά ότι οι εξαγωγές της Χιλής αντιστοιχούν περίπου στο 5% των εισαγωγών στη Βραζιλία και βλέπει αρκετό χώρο για ανταγωνισμό. «Εάν αλλάξει ο δασμός, αυτό δεν θα επηρεάσει τις εισαγωγές από τη Χιλή επειδή ο βραζιλιάνικος καταναλωτής ήδη αναγνωρίζει το Χιλιανό ελαιόλαδο ως ένα πολύ υψηλής ποιότητας προϊόν», δήλωσε. «Πιστεύω ότι οι εξαγωγές ελαιολάδου θα συνεχίσουν να αυξάνονται».

Οι διεθνείς διακρίσεις ποιότητας, συμπεριλαμβανομένων μιας χρυσής και μιας ασημένιας διάκρισης στον διαγωνισμό ελαιολάδου 2023 NYIOOC World Olive Oil και τοπικών διακρίσεων στη Βραζιλία, βελτιώνουν τις προοπτικές της εταιρείας ως εξαγωγέας, δήλωσε ο Illanes. Από τότε που η Βραζιλία ενέκρινε το νόμο των ετικετών της το 2016, είπε ότι οι διακρίσεις και άλλες μορφές αναγνώρισης έχουν γίνει πολύ σημαντικές για τους Βραζιλιάνους καταναλωτές. Πέρα από τις εξαγωγές, ο Illanes είπε ότι η Las Doscientos είναι επίσης μια από τις κορυφαίες μάρκες στη Χιλή. Εκτιμά ότι η παραγωγή ελαιολάδου από τη Χιλή ικανοποιεί περίπου το 90% της εγχώριας ζήτησης.

Παρόλα αυτά, ο Illanes είπε ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά για να εκπαιδεύσει τους Χιλιανούς καταναλωτές, καθώς η κατανάλωση ανά κεφαλή παραμένει σχετικά χαμηλή. Σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, η Χιλή θα καταναλώσει 9.500 τόνους ελαιολάδου το 2022/23. Η χώρα έχει πληθυσμό περίπου 18,5 εκατομμύρια ανθρώπων. «Αυτό που μπορεί να συμβεί στη Χιλή με το ελαιόλαδο μπορεί να είναι κάτι παρόμοιο με αυτό που συνέβη με το κρασί», είπε. «Πριν από είκοσι χρόνια, οι Χιλιανοί έπιναν είτε λευκό είτε κόκκινο κρασί. Τώρα πίνουν Cabernet Sauvignon ή Carmenere».

«Αυτά τα βραβεία είναι πολύτιμα για εμάς τόσο στην αγορά της Χιλής όσο και στις εξαγωγές», πρόσθεσε ο Illanes. Είπε ότι τα διεθνή βραβεία ποιότητας βοηθούν τους παραγωγούς από χώρες που δεν έχουν παράδοση στην παραγωγή ελαιολάδου, να καθιερώσουν τον ίδιο βαθμό αναγνώρισης που απολαμβάνουν οι μάρκες ελαιολάδου από την Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα. «Η στρατηγική μας είναι να εκπαιδεύσουμε τους καταναλωτές ώστε να κατανοήσουν – παρόμοια με το κρασί – ποια είναι η διαφορά μεταξύ των ποικιλιών Arbequina, Picual και Frantoio», είπε. «Προς αυτήν την κατεύθυνση, χρησιμοποιούμε τα social media».

Ο Illanes πρόσθεσε ότι πολλοί Χιλιανοί καταναλώνουν μίγματα ελαιολάδου, και η εταιρεία του επιδιώκει να εκπαιδεύσει τους καταναλωτές σχετικά με τις μονοποικιλίες. Κατανοώντας τις διάφορες οργανοληπτικές ιδιότητες των μονοποικιλιών, οι καταναλωτές μπορούν να αρχίσουν να αναπτύσσουν προτιμήσεις για το ελαιόλαδο όπως κάνουν για το κρασί. Για τον Illanes και την Las Doscientos, τα φετινά βραβεία NYIOOC έκλεισαν μια επιτυχημένη σοδειά, και ανυπομονεί για ένα ακόμη παραγωγικό έτος το 2024.

«Η συνολική σοδειά στη Χιλή ήταν πολύ καλή», δήλωσε. «Η σοδειά ήταν πολύ καλύτερη από πέρυσι». Το 2022, ένα σοβαρό ψύχος τον Μάιο, ακριβώς όταν άρχισε η σοδειά, οδήγησε σε σημαντική πτώση της παραγωγής. Ο Illanes εκτίμησε ότι η μείωση ανήλθε σε περίπου 20%. «Φέτος, ο καιρός ήταν μαζί μας, πράγμα απαραίτητο για μια καλή συγκομιδή, και οι αποδόσεις, στην περίπτωσή μας, ήταν πολύ υψηλές», δήλωσε ο Illanes. Ο Illanes είπε ότι η κοιλάδα Μαούλε έλαβε αρκετή βροχή, αναπληρώνοντας τις δεξαμενές και άλλους υδροφόρους ορίζοντες πριν από τη σοδειά.

«Έχουμε την πεποίθηση ότι το 2024, θα επιτύχουμε μια σοδειά ίση ή καλύτερη από αυτή που ήδη είχαμε», δήλωσε. Ωστόσο, σημείωσε ότι οι καιρικές συνθήκες του καλοκαιριού αυτής της χρονιάς – το καλοκαίρι διαρκεί από Δεκέμβριο έως Μάρτιο στο νότιο ημισφαίριο – θα παίξουν σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της εξέλιξης της επόμενης σοδειάς. Στο μέλλον, ο Illanes πιστεύει ότι η Las Doscientos πρέπει να συνεχίσει να αναπτύσσεται για να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση στη Νότιο Αμερική, ιδιαίτερα στη Βραζιλία, ενώ εκπαιδεύει τους καταναλωτές στη Χιλή για την ανάπτυξη της κουλτούρας του ελαιολάδου.

«Η κύρια πρόκληση για την εταιρεία μας είναι να συνεχίσουμε να αναπτυσσόμαστε», είπε ο Illanes. «Θέλουμε να φτάσουμε σε μια περίπου επιφάνεια 1.200 εκταρίων. Θέλουμε να πουλάμε περισσότερα από 3 εκατομμύρια λίτρα ελαιολάδου».

«Σήμερα, πουλάμε 1,7 εκατομμύρια λίτρα», ολοκλήρωσε. «Για να το επιτύχουμε αυτό, οι προκλήσεις είναι να επενδύσουμε σε επιφάνεια καλλιέργειας, μηχανήματα, και να συνεχίσουμε την προώθηση της μάρκας μας, η οποία, μετά από πολλά χρόνια, θεωρούμε ότι είναι πολύ εδραιωμένη στην αγορά».

Πηγή: OliveOilTimes

Σχετικά Άρθρα

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

Διαβάστε επίσης

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Η ενσωμάτωση φύλλων ελιάς στη διαδικασία παραγωγής μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση και τη διάρκεια ζωής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, όπως υποστηρίζουν Ιταλοί επιστήμονες.