Connect with us

Αναζήτηση

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η υπεραξία του χανιώτικου ελαιώνα στο επίκεντρο του Athena IOOC, έγινε η ενημέρωση των κριτών

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Μαΐου η πρώτη δράση υποδοχής και ενημέρωσης των 30 διεθνών κριτών του διαγωνισμού «Athena International Olive Oil Competition», ο οποίος θα λάβει χώρα στα Χανιά μεταξύ 8 και 10 Μαΐου. Στα πλαίσια της εκδήλωσης, ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, Μανώλης Καρπαδάκης, παρουσίασε την υπεραξία του χανιώτικου ελαιώνα.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση έχει ως εξής:

Σήμερα στο Επιμελητήριο Χανίων, μια ημέρα πριν την επίσημη έναρξη του «Athena International Olive Oil Competition 2025 (ATHENA IOOC)», πραγματοποιήθηκε η πρώτη δράση υποδοχής και ενημέρωσης των 30 καταξιωμένων διεθνών κριτών, του μοναδικού στην Ελλάδα διεθνούς διαγωνισμού Ελαιολάδου, ο οποίος φέτος θα διεξαχθεί στα Χανιά, 8 με 10 Μαΐου και με ρεκόρ 643 συμμετοχών από 25 χώρες του κόσμου. Τους σημαντικούς επισκέπτες υποδέχτηκε στην έδρα της επιχειρηματικής κοινότητας η Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, κ. Ελένη Αδικημενάκη. Στη συνέχεια, ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, κ. Μανώλης Καρπαδάκης, παρουσίασε και τεκμηρίωσε πολυδιάστατα την υπεραξία του Χανιώτικου ελαιώνα και του ελαιολάδου του.

Μετά το τέλος της ενημέρωσης, η Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, κ. Ελένη Αδικημενάκη δήλωσε: «Οι 30 έμπειροι – υψηλού κύρους – ειδικοί γευσιγνώστες προερχόμενοι από 13 χώρες, με εκτενή γνώση της παγκόσμιας αγοράς Ελαιολάδου, παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ολοκληρωμένη παρουσίαση για την υπεραξία του Χανιώτικου Ελαιώνα και της Κρητικής Γαστρονομίας, η οποία με Μινωικές ρίζες ιστορίας και πολιτιστική διαδρομή χιλιάδων ετών συνεχίζει – μέχρι σήμερα – να εντυπωσιάζει επιστήμονες, καταναλωτές και επιχειρηματίες από κάθε γωνιά του πλανήτη. Μετά την αρχική ενημέρωση και το διάλογο που επακολούθησε, οι διεθνείς κριτές ξεκίνησαν τις ξεναγήσεις τους στα σημαντικά φυσικά και πολιτιστικά αξιοθέατα των Χανίων (π.χ. Άπτερα, Θέρισο), ώστε να αποκτήσουν επιπλέον άμεση εμπειρία της Ελαιοκομικής υπεραξίας του τόπου μας».

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος Δ.Σ. της Περιφερειακής Αναπτυξιακής Εταιρείας Κρήτης και Περιφερειακός Σύμβουλος, κ. Ευστράτιος Φλεμετάκης, τόνισε τα εξής: «Καλωσορίζουμε το διεθνή διαγωνισμό “Athena” στην περιφερειακή ενότητα Χανίων. Είμαστε χαρούμενοι που ένα τόσο σημαντικό γεγονός διεθνούς κύρους φιλοξενείται στη περιφερειακή ενότητα Χανίων. Εμείς θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε για την αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας του Κρητικού ελαιολάδου και την ενίσχυση της τεχνογνωσίας των παραγωγών & τυποποιητών μας».

Σήμερα, Τετάρτη 7 Μαΐου, το απόγευμα (18:30 – 21:00), υπενθυμίζεται  ότι στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού, και με το συντονισμό του Επιμελητηρίου Χανίων, θα πραγματοποιηθεί – με ελεύθερη είσοδο – έκθεση Χανιώτικων τυποποιημένων Ελαιολάδων, στο φουαγιέ του θεάτρου «Μίκης Θεοδωράκης», στο παλιό λιμάνι Χανίων. Σκοπός των διοργανωτών είναι -μαζί με τους 30 διεθνείς κριτές του “ΑΤΗΕΝΑ”- να δοθεί η ευκαιρία και στο ευρύ καταναλωτικό/ εμπορικό κοινό να δοκιμάσει δεκάδες εξαιρετικά προϊόντα του Χανιώτικου Ελαιώνα και να συζητήσει από κοντά με τους παραγωγούς τους. Στην «καρδιά» της παλιάς πόλης των Χανίων, θα περιμένουν να υποδεχτούν τους ενδιαφερόμενους – Έλληνες και ξένους επισκέπτες – οι 18 τυποποιητές/ παραγωγοί, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν ως εκθέτες στην «ανοιχτή» πρόσκληση του θεσμικού φορέα της Επιχειρηματικότητας. Η έκθεση αποτελεί μια σπάνια ευκαιρία να αποκτήσει ευέλικτα ο καθένας άμεση και ολοκληρωμένη εικόνα και για την τοπική παραγωγή ελαιολάδων εξαιρετικά υψηλής ποιότητας (premium).

Ο διεθνούς φήμης διαγωνισμός διεξάγεται σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης, τους Δήμους Χανίων, Πλατανιά, Αποκορώνου, Κισσάμου, Καντάνου–Σελίνου και Σφακίων, του Επιμελητηρίου Χανίων, την Περιφερειακή Αναπτυξιακή Εταιρεία Κρήτης και τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης.

Η ιστορική πόλη των Χανίων επελέγη ως τόπος διεξαγωγής του “ATHENA IOOC 2025”, ώστε να τιμηθεί η δεκαετής πορεία του διαγωνισμού, καθώς η σχέση της περιφερειακής ενότητας Χανίων με την ελιά και το ελαιόλαδο είναι πολυδιάστατη και διαχρονική. Στην Κρήτη, άλλωστε, το Ελαιόλαδο αποτελεί θεμέλιο της οικονομίας, της κοινωνίας και της γαστρονομικής ταυτότητας, ενώ η παραγωγή του συνδέεται με την ιστορία και τον πολιτισμό ήδη από την αρχαιότητα. Η δράση εντάσσεται στο έργο “Κρήτη Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026”.

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Food Insider

Στην παραγωγή ενός νέου προϊόντας ελιάς Καλαμών χαμηλής αλατότητας με υποκατάσταση του αλατιού κατά 50% από χλωριούχο κάλιο ετοιμάζεται να προχωρήσει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός...

Food Insider

Την διάκριση Platinum απέσπασε στον παγκόσμιο διαγωνισμό Berlin Gooa το εξαιρετικό παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο «Amazona» της Styliana Platinum Olive Oil.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Με ρεκόρ συμμετοχών ολοκληρώθηκαν οι δηλώσεις για τον Athena International Olive Oil Competition 2025 (ATHENA IOOC), τον μοναδικό διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου που πραγματοποιείται στην...

REPORTS

Τα δύο κορυφαία προϊόντα της Λέσβου, ήτοι το ελαιόλαδο και το ούζο, συνδυάζει το νέο αρωματικό ελαιόλαδο με αστεροειδή γλυκάνισο της Protoulis Master Olive...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σάρκα και οστά θα λάβει το επόµενο χρονικό διάστηµα ο κοινός σχεδιασµός των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονοµικών για πλήρη διαφάνεια στα θεµελιώδη στοιχεία...

REPORTS

Εβδοµάδα πόλωσης η περασµένη για τον ελαιοκοµικό τοµέα, µε την ιταλική αγορά να αντιστέκεται και να ανακτά περίτεχνα τα 9 ευρώ για τα (λίγα)...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...