Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η ελαιοκαλλιέργεια στην Ιταλία μετατοπίζεται Βόρεια μετά το ισχυρό πλήγμα του 2023

Η αγροτική παραγωγή της Ιταλίας χτυπήθηκε σοβαρά το 2023 λόγω της κλιματικής αλλαγής. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες και η παρατεταμένη ξηρασία προκάλεσαν μείωση της παραγωγής και οδήγησαν σε αλλαγές στην γεωγραφική κατανομή της ελαιοκαλλιέργειας.

Η ελαιοκαλλιέργεια στην Ιταλία μετατοπίζεται προς τον βορρά, καθώς οι παραγωγοί αναζητούν περιοχές που προσφέρουν καλύτερες συνθήκες για την ανάπτυξη των ελαιοδέντρων και το διαρκώς μεταβαλλόμενο κλίμα επιτάσσει νέα εγχειρήματα. Συνάμα, η βιολογική καλλιέργεια κερδίζει επιπλέον έδαφος ως αντίκτυπο της όλο και περισσότερο αυξανόμενης ευαισθητοποίησης για την περιβαλλοντική προστασία.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ιταλικού Ινστιτούτου Υπηρεσιών για την βιομηχανία ελαιολάδου, αποκαλύφθηκε σημαντική αύξηση του αριθμού των εταιρειών ελαιολάδου στη βόρεια Ιταλία και σταθερή αύξηση της βιολογικής παραγωγής σε εθνικό επίπεδο.

Από το 2010 έως το 2020, η μεγαλύτερη αύξηση (202%) των εταιρειών ελαιολάδου καταγράφηκε στο Πιεμόντε, όπου ο αριθμός των επιχειρήσεων τριπλασιάστηκε από 641 σε 1.939. Ακολούθησε η Λομβαρδία, όπου το ποσοστό υπερδιπλασιάστηκε (132%) από 1.939 σε 4.506. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ωστόσο, ο αριθμός των αντίστοιχων εταιρειών στις κεντρικές και νότιες περιοχές μειώθηκε κατά 31%, φτάνοντας τις 619.378 το 2020, όταν το Ιταλικό Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (ISTAT) διεξήγαγε την τελευταία γεωργική απογραφή.

Ταυτόχρονα, η βιολογική ελαιοκαλλιέργεια στην Ιταλία σημειώνει συνεχή ανάπτυξη.  Η βιολογική περιοχή αντιπροσωπεύει το 24% της συνολικής επιφάνειας της χώρας που είναι αφιερωμένη στην παραγωγή ελαιολάδου, ενώ τα βιολογικά πιστοποιημένα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα αντιπροσωπεύουν το 15% της συνολικής παραγωγής ελαιολάδου της χώρας.

Το μεγαλύτερο μέρος της βιολογικής πιστοποιημένης παραγωγής προέρχεται ως επί το πλείστων από τις νότιες περιοχές. Συγκεκριμένα, μεταξύ 2019 και 2022, κατά μέσο όρο, η Απουλία αντιπροσώπευε σχεδόν το ήμισυ (46 %) των ιταλικών βιολογικών έξτρα παρθένων ελαιόλαδων, ακολουθούμενη από την Καλαβρία (30 %) και τη Σικελία (12 %).

Με πληροφορίες από OliveOilTimes και Reuters

Σχετικά Άρθρα

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η πρακτική του κλαδέματος της ελιάς αμέσως μετά τη συγκομιδή, από τα τέλη του φθινοπώρου έως τις αρχές του χειμώνα, έχει γίνει συνήθεια για...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η παρενιαυτοφορία στα ελαιόδεντρα συνδέεται με την έκφραση συγκεκριμένων γονιδίων και επηρεάζεται από περιβαλλοντικούς και αγρονομικούς παράγοντες, στους οποίους μπορεί να παρέμβει ο παραγωγός...

REPORTS

Ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για την βιώσιμοτητα καλλιεργειών και τις τοπικές οικονομίες προκαλεί η παρατεταμένη έλλειψη βροχοπτώσεων. Το θέμα θέτει με επιστολή του, προς τον...

REPORTS

Η ελιά μπορεί να ευδοκιμεί σε ασβεστούχα εδάφη πλούσια σε βόριο, όμως αυτά συχνά συνεπάγονται τροφοπενία σιδήρου, μια διαταραχή που πλήττει σοβαρά την παραγωγή...

Διαβάστε επίσης

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Η ενσωμάτωση φύλλων ελιάς στη διαδικασία παραγωγής μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση και τη διάρκεια ζωής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, όπως υποστηρίζουν Ιταλοί επιστήμονες.