Aπό τα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου έως και τον Δεκέμβριο πραγματοποιήθηκαν δοκιμές για την ανάπτυξη νέων μεθόδων εκχύλισης ελαιολάδων, στο πλαίσιο του προγράμματος Phenoils, το οποίο αποσκοπεί στην παρασκευή ελαιολάδων με υψηλότερη περιεκτικότητα σε υγιεινά συστατικά.
Ως τέτοια νοούνται οι πολυφαινόλες και οι τοκοφερόλες : Τα φαινολικά συστατικά έχουν συνδεθεί με πληθώρα ευεργετικών δράσεων για τον ανθρώπινο οργανισμό, και αποτελούν το βασικότερο σημείο αναφοράς σε σύγχρονες ενημερωτικές εκστρατείες που επικεντρώνονται στο θρεπτικό προφίλ του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου. Επίσης, οι τοκοφερόλες, στις οποίες περιλαμβάνεται η βιταμίνη-Ε, έχουν αντιοξειδωτική δράση και σημαντική βιταμινική αξία.
Το πρόγραμμα Phenoils βρίσκεται σε εξέλιξη, και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα κρίνονται ενθαρρυντικά, όπως αναφέρει και έγκυρο ρεπορτάζ του ισπανόφωνου Mercacei: Συγκεκριμένα, αν και αναμένεται εκτενέστερη εξέταση των στοιχείων που έχουν προκύψει από τις έως τώρα έρευνες, υπάρχουν ενδείξεις για βελτίωση των αποδόσεων εκχύλισης, οι οποίες συνοδεύονται από αυξημένη παρουσία πολυφαινολών στα ελαιόλαδα που χρησιμοποιήθηκαν στις μελέτες.
Τα σχετικά πειράματα έγιναν σε Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία, δηλαδή χώρες των οποίων η οικονομία είναι στενά συνδεδεμένη με την ελαιοκομία, ενώ για τις ανάγκες των ερευνών χρησιμοποιήθηκαν γνωστές μεσογειακές ποικιλίες, όπως η ισπανική manzanilla, η πορτογαλική arbequina και η ιταλική coratina (μετρίου σταδίου ωρίμανσης). Στις εν λόγω εργασίες εφαρμόστηκαν νέες τεχνολογίες εκχύλισης, που περιλάμβαναν υπέρηχους και υπερηχητικούς παλμούς τόσο σε υψηλή πιλοτική κλίμακα, όσο και σε βιομηχανική.
Το πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Καινοτομίας για τα Τρόφιμα (EIT-FOOD). Ως επικεφαλής του προγράμματος έχει οριστεί η Acesur, ενώ άλλοι συντελεστές είναι η πορτογαλική εταιρεία Energy Pulses Systems, το τεχνολογικό κέντρο Fraunhofer, το Πανεπιστήμιο του Τορίνο και το Ινστιτούτο Fat.
