Η νέα ανάρτηση του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Καβάλας, το οποίο δημοσιεύτηκε σε συνεργασία με τις ΔΑΟΚ ΑΜΘ και ΔΑΟΚ Σερρών, περιέχει χρήσιμες πληροφορίες για τις παθήσεις του κυκλοκονίου, της καπνιάς και τις καρκίνωσης.
Το μεγαλύτερο βάρος της συγκεκριμένης δημοσιοποίησης δίνεται στο κυκλοκόνιο, έναν μύκητα που είναι ευρέως διαδεδομένος στους εγχώριους ελαιώνες και ενδημικός. Η συγκεκριμένη μόλυνση αναγνωρίζεται από χαρακτηριστικές κυκλικές κηλίδες που εμφανίζονται στην επιφάνεια των φύλλων, διαμέτρου έως 1 εκατοστό, και για την προστασία της ελιάς αναφέρονται τα εξής:
Ως μέτρο πρόληψης, βοηθάει πολύ το σωστό κλάδεμα, που καθιστά ευάερη την κόμη του δέντρου, όπως και κάθε άλλο καλλιεργητικό μέτρο το οποίο περιορίζει την υψηλή υγρασία, η οποία θεωρείται ευνοϊκή για τον πολλαπλασιασμό του μύκητα.
Ως μέτρο αντιμετώπισης, ειδικά σε περιοχές που θεωρούνται ιδανικές για την ανάπτυξη του κυκλοκονίου, προκρίνεται ο ψεκασμός με χαλκούχα ή άλλου κατάλληλου τύπου σκευάσματα σε δύο δόσεις, με την δεύτερη να γίνεται 25 – 30 μέρες ύστερα από την πρώτη. Σημειωτέον ότι η εφαρμογή τέτοιων εγκεκριμένων προϊόντων, πέρα από την καταπολέμηση του κυκλοκονίου, συμβάλλει παράλληλα στην αντιμετώπιση της καρκίνωσης και της καπνιάς.
Επιπροσθέτως, το δελτίο διευκρινίζει ότι το κυκλοκόνιο είναι ένας μύκητας ο οποίος ευδοκιμεί κυρίως σε μέρη με πολύ υψηλή υγρασία, με τις ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης του να κυμαίνονται ανάμεσα στους 10º-20º· ως εναρκτήριο σύμπτωμα της ασθένειας αναφέρεται η προσβολή φύλλων σε χαμηλό τμήμα των ελαιόδεντρων· ακολουθεί φυλλόπτωση, η οποία σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να είναι πλήρης και να συνοδεύεται από ακαρπία. Με την άνοδο των θερμοκρασιών προς το καλοκαίρι, η σοβαρότητά της μόλυνσης φθίνει.
Επισημαίνεται βέβαια ότι οι ελαιώνες που βρίσκονται σε πεδινές και αρδευόμενες περιοχές είναι οι πλέον εκτεθειμμένοι σε υγρασία, και συνεπώς οι καλλιεργητές τους χρειάζεται να επαγρυπνούν, έτσι ώστε να λαμβάνονται τα εντατικότερα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης.
Τέλος, πέρα από την απειλή του κυκλοκονίου, αναφέρονται οι παθήσεις της καπνιάς και της καρκίνωσης· η πρώτη αφορά το χαρακτηριστικό μαύρισμα που εμφανίζεται σε φύλλωμα και βλαστούς ελαιόδεντρων, που προκαλείται από την παρουσία διαφόρων μυκήτων· η δεύτερη προκαλείται από το βακτήριο Pseudomonas savastanoi, για το οποίο θα δοθεί περισσότερη έμφαση σε μελλοντική ενημέρωση, όπως αναγράφει το συγκεκριμένο δελτίο.
Μπορείτε να δείτε λεπτομερώς την εν λόγω δημοσίευση εδώ.
Επιπλέον, περιλαμβάνονται λίστες των πιστοποιημένων μυκητοκτόνων εδώ, καθώς και των εντομοκτόνων εδώ.
