Η ελιά μπορεί να επιβιώσει σε χαμηλής γονιμότητας εδάφη και με ελάχιστη υγρασία. Δυστυχώς όμως, πολλά είδη ζιζανίων είναι προσαρμοσμένα στις ίδιες συνθήκες και αναπτύσσονται γρηγορότερα από τα ελαιόδενδρα, αφαιρώντας από το έδαφος το νερό και τα θρεπτικά στοιχεία.
Τα δένδρα είναι πιο ευαίσθητα στον ανταγωνισμό ζιζανίων κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων ανάπτυξης, όπου το βάθος των ριζών είναι περιορισμένο. Οι ελαιώνες με ζιζάνια απαιτούν περισσότερα χρόνια μέχρι να γίνουν οικονομικά παραγωγικοί από τους ελαιώνες χωρίς.
Μερικοί καλλιεργητές προτιμούν να αντιμετωπίζουν τα ζιζάνια χωρίς ζιζανιοκτόνα για το πρώτο ή δεύτερο έτος μετά τη φύτευση. Αυτό απαιτεί συνήθως σκάλισμα γύρω από τα δένδρα αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού, καθώς επίσης και άροση μεταξύ των σειρών των δένδρων.
Η καλλιέργεια φυτών ανάμεσα από τις γραμμές των ελαιόδενδρων, είναι μία τεχνική που χρησιμοποιείται επίσης, για να μειώσει τον πληθυσμό των ζιζανίων. Τα είδη που επιλέγονται διαφέρουν από μια περιοχή σε άλλη. Η καλλιέργεια που θα επιλεγεί για φυτοκάλυψη δεν θα πρέπει να είναι ανταγωνιστική με τα νεαρά ελαιόδενδρα. Τα κυριότερα φυτά εδαφοκάλυψης είναι το σιτάρι, η βρώμη, η σίκαλη, το κριθάρι, μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί και ψυχανθές.
Εδαφοκάλυψη μπορεί να πραγματοποιηθεί επίσης και φυσικά με φυτικά υπολείμματα όπως ξερά χόρτα, άχυρο, πριονίδι, κλπ. Η διαδικασία αυτή έχει ως αποτέλεσμα τον έλεγχο των ζιζανίων, τη συγκράτηση υγρασίας και την αύξηση της θερμοκρασίας του εδάφους. Επιπλέον, τα φυτικά υπολείμματα έχουν ως θετικό αποτέλεσμα τη σταδιακή χουμοποίησή τους και επομένως τη βελτίωση της δομής του εδάφους.
Τα υλικά αυτά είναι σημαντικό να τοποθετηθούν στο έδαφος όταν δεν υπάρχουν ζιζάνια. Αποτρέπουν την ανάπτυξη νεαρών ζιζανίων γιατί εμποδίζουν το φώς να φτάσει στην επιφάνεια του εδάφους.
Η καλλιέργεια της ελιάς παράγει μεγάλη ποσότητα βιομάζας, όπως υπολείμματα κλαδέματος που μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν για εδαφοκάλυψη. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια η τεχνική έχει γίνει μία από τις καλύτερες επιλογές για αύξηση της αποτελεσματικότητας της άρδευσης σε άνυδρες και ημίξερες περιοχές.
Με πληροφορίες από teatronaturale.it