του Πέτρου Γκόγκου
Στη συγκυρία αυτή, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο δεν θα µπορούσε να µείνει ανεπηρέαστο, µε την εγχώρια αγορά να βρίσκεται µια ανάσα πριν από τα 4 ευρώ το κιλό, την Ιταλία να προσεγγίζει τα 5 ευρώ και την Ισπανία στα 3,70 ευρώ.
Σε σηµαντικό βαθµό, τα αποθέµατα ηλιελαίου στην ΕΕ -που κατανάλωνε 200.000 τόνους ουκρανικού ηλιελαίου µηνιαίως πριν από τον πόλεµο- έχουν εξαντληθεί, µε τις βιοµηχανίες πλέον να στρέφονται σε εναλλακτικά έλαια. Στη δε Ιταλία έχουν λάβει έγκριση αλλαγής του χαρµανιού, χωρίς να αλλάξουν άµεσα οι συσκευασίες, όσο οι αλυσίδες σούπερ µάρκετ βάζουν πλαφόν στις 2 συσκευασίες ηλιέλαιου ανά πελάτη.
Κάπως έτσι, την εβδοµάδα που πέρασε, µεµονωµένες πράξεις στη Λακωνία, έφεραν την αγορά εντός του στόχου των 3,70 ευρώ, που περιέγραφε το προηγούµενο Σάββατο η Agrenda. Ήδη βέβαια µικρές εταιρείες τυποποίησης που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στο πεδίο του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, αγοράζουν σε επίπεδα άνω των 4 ευρώ το κιλό. Αναµένεται πλέον να εδραιωθεί η κινητικότητα αυτή και σε µεγαλύτερες εταιρείες.
Βέβαια, η αποκαλούµενη κρίση του ηλιελαίου, δεν αποτελεί το µοναδικό παράγοντα ανόδου στην τιµή του ελαιολάδου. Μια επίµονη ξηρασία στην Ισπανία που θα µπορούσε να κόψει έως και 50% τις αποδόσεις της επόµενης χρονιάς σε ορισµένα σηµαντικά παραγωγικά κέντρα. Πρόκειται για µια είδηση που έχει περάσει απαρατήρητη, ωστόσο ο αντίκτυπος της κατάστασης αυτής αναµένεται να γίνει ιδιαίτερα αισθητός τις επόµενες εβδοµάδες.
Ένας ακόµα παράγοντας που αναµένεται ότι θα αρχίσει να συνεκτιµάται από την αγορά το επόµενο διάστηµα, έχει να κάνει και µε τις αποδόσεις που προδιαγράφουν οι ανοιξιάτικες φροντίδες στην ελιά. Η κατάσταση στην αγορά λιπασµάτων, σε συνδυασµό µε την µετριοπαθή αντίδραση της αγοράς κατά τους πρώτους µήνες της τρέχουσας εµπορικής περιόδου, έρχονται εκ των πραγµάτων να περιορίσουν το βαθµό επένδυσης των καλλιεργητών στους ελαιώνες τους, µε το φαινόµενο της υπολίπανσης να επεκτείνεται στις περιοχές της νότιας Ελλάδας.
Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί: