Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Προς επικαιροποίηση η νομοθεσία προσδιορισμού των χαρακτηριστικών ελαιολάδου και πυρηνελαίου

Η Κομισιόν προωθεί μια τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας σχετικά με τις μεθόδους προσδιορισμού των ελαιολάδων και πυρηνελαίων, όπως ορίζονται από τον σχετικό Κοινοτικό Νόμο 2568/91, ο οποίος στο παρελθόν έχει αρκετές φορές επικαιροποιηθεί από νεότερους κανονισμούς της ΕΚ.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου έχει ανακοινώσει την διοργάνωση μιας διαδικτυακής συνεδρίαση του ΣΕΧΕ (Συμβουλευτικής Επιτροπής Χημικών Εμπειρογνωμόνων του οργανισμού) για την Τρίτη 1 Μαρτίου 2022, ώρα 3.00 μ.μ. : Αντικείμενό της, οι αλλαγές που προωθεί η Κομισιόν στην ευρωπαϊκή νομοθεσία που αφορά τον προσδιορισμό των ποιοτικών χαρακτηριστικών των ελαιολάδων και των πυρηνελαίων.

Στην συγκεκριμένη ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι η συνεδρίαση αυτή είναι ανοιχτή για όλα τα μέλη του ΣΕΒΙΤΕΛ, μαζί με τους τεχνικούς συμβούλους και τα στελέχη τους, όπως και για τους σχετικούς κρατικούς φορείς ελέγχου· επισημαίνεται δε, ότι είναι ζωτικής σημασίας ο καθορισμός μιας εθνικής γραμμής αναφορικά με το ζήτημα, από την στιγμή που η παρούσα περίοδος είναι ευνοϊκή για την υπογράμμιση των ελληνικών θέσεων, καθώς ο ΣΕΒΙΤΕΛ έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Βιομηχανιών Ελαιολάδου της ΕΕ – FEDOLIVE.

Κεντρικό θέμα των συζητήσεων αυτών θα είναι οι εξελίξεις αναφορικά με τις προβλεπόμενες μετατροπές της υφιστάμενης κοινοτικής νομοθεσίας 2568/91, η οποία αφορά τις μεθόδους προσδιορισμού των ποιοτικών χαρακτηριστικών ελαιολάδων και πυρηνελαίων· συν τοις άλλοις, στην διαδικτυακή αυτή συνεδρία θα τεθούν και θέματα αναφορικά με την μορφή της Οργανοληπτικής Αξιολόγησης, τον έλεγχο των φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων σε τρίτες χώρες και την ανάλυση των πτητικών ενώσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σχετική κοινοτική νομοθεσία ορίστηκε αρχικά την 11η Ιουλίου του 1991, και έκτοτε έχει τροποποιηθεί ουκ ολίγες φορές από επόμενους Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής· το παραπάνω γεγονός γίνεται εύκολα αντιληπτό αν ανατρέξει κανείς στην λίστα τροποποιήσεων που αφορούν την εν λόγω νομοθεσία, η οποία περιλαμβάνεται σε σύνδεσμο που επισυνάπτεται στην επόμενη παράγραφο· ενδεικτικά, η τελευταία παρέμβαση έγινε από τον Εκτελεστικό Κανονισμό 2019/1604 της ΕΕ προ τρίετιας, ενώ είχαν προηγηθεί αρκετές ανάλογες ενημερώσεις του σχετικού κοινοτικού νομοθετικού πλαισίου από εκτελεστικούς, κατ’ εξουσιοδότηση η απλούς κανονισμούς στο παρελθόν.

Παρατίθεται παρακάτω η εν λόγω ανακοίνωση του ΣΕΒΙΤΕΛ, καθώς και η σχετική Κοινοτική Οδηγία 2568/91 όπως καθορίστηκε το 1991 εδώ:

Σε εσωτερικό επίπεδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Commission) και στο πλαίσιο των εσωτερικών επικοινωνιών των επαγγελματικών Οργανώσεων της Ε.Ε, γίνεται την περίοδο αυτή, συζήτηση για την επικαιροποίηση της νομοθεσίας για τον προσδιορισμό των ποιοτικών χαρακτηριστικών των ελαιολάδων και πυρηνελαίων καθώς και των μεθόδων προσδιορισμού τους, και το Δ.Σ του ΣΕΒΙΤΕΛ εκτιμά ότι είναι άκρως απαραίτητο να προετοιμαστεί και η χώρα μας θέτοντας ορισμένα από τα σημεία που χρίζουν αλλαγών, τροποποιήσεων.

Μεταξύ των θεμάτων είναι ο έλεγχος φυτοφαρμάκων σε τρίτες χώρες, η ανάλυση πτητικών ενώσεων και η μέθοδος της Οργανοληπτικής Αξιολόγησης με την διαδικασία κατ’ έφεση εξέτασής της.

Για την συζήτηση όλων των εκκρεμών θεμάτων ή όλων όσων απασχολούν του τεχνικούς – χημικούς εμπειρογνώμονες του τομέα, ο ΣΕΒΙΤΕΛ διοργανώνει διαδικτυακή συνεδρίαση της ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ του ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΧΗΜΙΚΩΝ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ – ΣΕΧΕ την Τρίτη 1/3/2022 και ώρα 3.00μμ.

Όλες οι επιχειρήσεις – Μέλη μας με τα στελέχη και τους τεχνικούς τους συμβούλους, καθώς και στελέχη των κρατικών ελεγκτικών φορέων των συναρμόδιων Οργανισμών και Υπουργείων είναι ευπρόσδεκτοι για την συμμετοχή τους και την παρουσίαση – ανάπτυξη των προτάσεων τους.

Με την ευκαιρία που ο ΣΕΒΙΤΕΛ έχει την περίοδο αυτή την Προεδρία (δια του Γενικού του Γραμματέα κ. Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου) της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Βιομηχανιών Ελαιολάδου της Ε.Ε – FEDOLIVE, είναι ευκολότερο να υπογραμμίσουμε ορισμένα ζητήματα που έχουν τεθεί διαχρονικά τα τελευταία χρόνια.   

Προκειμένου να διευκολυνθούν όλοι για την ισχύουσα νομοθεσία σας παραθέτουμε συνημμένο τον Εκτελεστικό Κανονισμό 2568/91 πλήρως κωδικοποιημένο, όπως ισχύει αυτή την στιγμή.

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, , info@sevitel.gr, 2103238856

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ανακοινώνει τον Διεθνή Διαγωνισμό Επιτραπέζιας Ελιάς «Kalamata International Table Olive Awards 2024». Πρόκειται για το μοναδικό...

REPORTS

Σε πανελλαδική σύσκεψη ελαιοπαραγωγών την Κυριακή 26 Νοεμβρίου στη Σκάλα Αταλάντης με κεντρικό ζήτημα τα υψηλά κόστη και την ακαρπία, καλούν η Ομοσπονδία Αγροτικών...

REPORTS

Λύσεις ενσωμάτωσης σύγχρονων καλλιεργητικών πρακτικών και εργαλείων ακριβείας στην ελαιοκαλλιέργεια προσφέρει η συνεργασία των παραγωγών με τη μορφή συλλογικών σχημάτων, σε μια περίοδο μάλιστα...

REPORTS

Μια ενδιαφέρουσα ενημερωτική ημερίδα οργανώνει η Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου και Ελιάς ΦΙΛΑΙΟΣ, στο πλαίσιο του εορτασμού της ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ που λαμβάνει χώρα ετησίως...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Με την παραδοχή ότι το καλύτερο ανάμεσα στα πιο εκλεκτά ελαιόλαδα του κόσμου παραμένει απροσδιόριστο και ίσως να εκφράζει τα βάθη των προσωπικών προτιμήσεων...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η λίστα των εγκεκριμένων εντομοκτόνων και ακαρεοκτόνων περιλαμβάνει δραστικές ουσίες που προορίζονται για την προστασία της ελιάς από παράγοντες όπως ο δάκος, και υπόκειται...