Όπως επεσήμανε ο κ. Μαρινάκης, η κυβέρνηση δεν εξετάζει μείωση του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο, ωστόσο θα συνεχίσει στην κατεύθυνση μόνιμων φοροαπαλλαγών. «Άλλωστε, όπως έχει αποδειχθεί σε χώρες που προχώρησαν σε προσωρινή μείωση ΦΠΑ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, το μέτρο αυτό όχι μόνο δεν έφτασε στον καταναλωτή, αλλά οδήγησε σε μείωση τιμών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ισπανία. Αντίθετα, η Ελλάδα έχει για έναν ακόμη μήνα χαμηλότερο πληθωρισμό τροφίμων από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», συμπλήρωσε.
Για την τοποθέτηση αυτή, η αντιπολίτευση σύγκρινε την αντίστοιχη μείωση στο ΦΠΑ του καφέ πριν λίγους μήνες, ζητώντας να εφαρμοστεί το μέτρο και στο ελαιόλαδο.
Πάντως, σε άλλες χώρες όπως η Ισπανία, η λήψη αντίστοιχων μέτρων για την τόνωση της κατανάλωσης, έφερε τα επιθυμητά (για το νομοθέτη) αποτελέσματα, ενώ η μικρή χρονικά μείωση των τιμών παραγωγού εκείνες τις μέρες δεν οφειλόταν στο μέτρο της μείωσης του ΦΠΑ, αλλά σε μία προσπάθεια χειραγώγησης της αγοράς εκ μέρους εμπορίου και βιομηχανίας, ώστε να διαφανεί από νωρίς το ελάχιστο επίπεδο τιμών που ήταν διατεθειμένοι να πουλήσουν οι παραγωγοί, ενόψει νέας σοδειάς. Υπενθυμίζεται πως το σημείο «ισορροπίας» στο οποίο κατέληξαν ήταν τα 6-6,5 ευρώ το κιλό για το έξτρα.
Όσον αφορά την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε: «Ο πρωθυπουργός δεν μας έχει συνηθίσει να βγάζει ένα μεγάλο καλάθι για να είναι προσωρινά ευχάριστος και να υποθηκεύσει τις επόμενες γενιές. Στόχος μας είναι η αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών, είμαστε σε μια πορεία προς τα 1.500 ευρώ μέσο όρο, με μια σειρά από παρεμβάσεις μόνιμες και μια σειρά από μεταρρυθμίσεις. Θα περιγράψει τι έχει γίνει αυτό τον χρόνο και πώς θα οδηγηθεί η χώρα στο τέλος της τετραετίας».