Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπουν τελευταία οι ζυμώσεις γύρω από τον ελαιώνα της ιβηρικής, οι οποίες ωθούν συνάμα σε κατάρρευση το δίπολο της εικοσαετίας: «παραδοσιακός ελαιώνας – υπερεντατική φύτευση».
Στο περιοδικό Ελαίας Καρπός που κυκλοφορεί το Σάββατο 17 Ιουλίου μαζί με την Agrenda, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Cadiz και CEO εταιρείας και εμπορίας ελαιολάδου, ερμηνεύει τη νέα στρατηγική που εκπονούν οι Ισπανοί, με αιχμή τον παραδοσιακό ελαιώνα και όπλα την άρδευση και τη μηχανική συλλογή.
Στο ίδιο τεύχος γίνεται και μια θαρραλέα προσέγγιση των παθογενειών του κλάδου του ελαιολάδου στην Ελλάδα, εστιάζοντας στα ελαιουργεία του… τριμήνου. Κατακερματισμός στην ελαιοποίηση με πάνω από 2.000 μονάδες και μέση δυναμική τους 100 τόνους, διαπλοκή με μεσίτες και εμπόρους και κυρίως περιορισμός σε πρακτικές που υποβαθμίζουν το προϊόν του ελαιώνα, όσο ακόμα βρίσκεται στο σακί.
Πέρα από τα αναχώματα στην αναβάθμιση του ελληνικού ελαιολάδου αλλά και τις τελευταίες τάσεις εκσυγχρονισμού που διαμορφώνει η Ιταλία, στις σελίδες του Ελαίας Καρπός που κυκλοφορεί στις 17 Ιουλίου, αναλύονται οι τελευταίες ενδείξεις από την εγχώρια και ευρωπαϊκή αγορά ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς και ξεδιπλώνεται ένα εργαλείο ενίσχυσης των οικονομικών αποτελεσμάτων των εκμεταλλεύσεων που μέχρι σήμερα έχει παραμεληθεί: ο Ελαιοτουρισμός.
Τα τελευταία επιχειρηματικά νέα του κλάδου και παρουσιάσεις ανερχόμενων επιχειρήσεων που βρήκαν βηματισμό στην αγορά, μαζί με διεθνείς ειδήσεις και αλλά και τις πιο νόστιμες ετικέτες που ξεχώρισε η ομάδα του Ελαίας Καρπός, συμπληρώνουν το καλοκαιρινό τεύχος του περιοδικού που κυκλοφορεί το ερχόμενο Σάββατο με την Agrenda.