Με βάση τον ρυθμό με τον οποίο φυτεύονται νέοι ελαιώνες, ο συνεταιρισμός των παραγωγών εκτιμά ότι η καλλιέργεια αυξάνεται κατά 20 τις εκατό κάθε χρόνο, κάνοντάς την τον γρηγορότερα αναπτυσσόμενο αγροτικό τομέα της χόρας.
Η άνοδος της παραγωγής ελαιολάδου στην Babylonstoren, ένα ιστορικό αγρόκτημα που βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού Simonsberg στην κοιλάδα Franschhoek της Νοτίου Αφρικής, αντικατοπτρίζει την άνοδο του εθνικού τομέα. Το αγρόκτημα ιδρύθηκε το 1692, μόλις 30 χρόνια αφού τα πρώτα δύο ελαιόδεντρα εισήχθησαν στην χώρα. Παρότι κάποια εμπορική ελαιοκαλλιέργεια ρίζωσε στην χώρα στις αρχές του 20ου αιώνα, η άνθηση του ελαιολάδου δεν ξεκίνησε μέχρι την αρχή του 21ου αιώνα.
Η Babylonstoren δεν έμεινε πολύ πίσω. Ο σημερινός ιδιοκτήτης αγόρασε το αγρόκτημα το 2007, φύτεψε τα πρώτα ελαιόδεντρα το 2011, και ξεκίνησε την παραγωγή ελαιολάδου το 2014. «Είμαστε σε ένα ταξίδι συνεχούς ανάπτυξης από τότε», είπε στην Olive Oil Times ο Petrus van Eeden, ο ειδικός της Babylonstoren για τις ελιές και το τσάι.
Ο ιδιοκτήτης δεν σχεδίαζε να γίνει αγροτικός παραγωγός. Το αγρόκτιμα προοριζόταν αρχικά για προσωπική χρήση. Ωστόσο ο ιδιοκτήτης επένδυσε στην αρχιτεκτονική του τοπίου το 2009 και ανακαίνισε αρκετές εξοχικές κατοικίες για να τις νοικιάσει σε παραθεριστές το 2010. «Η γέννηση των πάντων στην Babylonstoren μπορεί να εντοπιστεί στην καρδιά του αγροκτήματος, τον επίσημο κήπο φρούτων και λαχανικών 12 στρεμμάτων (5 εκταρίων). Αυτό συμπεριλάμβανε και την επέκτασή μας πέρα από τον κήπο στην γεωργία», λέει ο van Eeden.
«Η παραγωγή ελαιολάδου γινόταν δημοφιλής στην Νότιο Αφρική», πρόσθεσε. «Αποφασίσαμε να φυτέψουμε ελαιόδεντρα το 2011, και μετά από αυτό, αναπτύχθηκε σε ένα σημαντικό κομμάτι της αγροτικής μας επιχείρησης».
Η Babylonstoren καλλιεργεί 62 εκτάρια ελαιώνων – περίπου 56.000 δέντρα – κάνοντας την μία από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ελαιολάδου στην Νότια Αφρική. Σύμφωνα με το SA Olive, περίπου οι μισοί ελαιοπαραγωγοί της χώρας καλλιεργούν λιγότερα από πέντε εκτάρια. Ο van Eeden είπε πως η εταιρία καλλιεργεί περίπου 14 ποικιλίες για επιτραπέζιες ελιές και παραγωγή ελαιολάδου. Οι κύριες ποικιλίες είναι η Coratina, η Don Carlo, η Frantoio, Mission, η Καλαμάτας, η Κορονέικη, η Leccino και η Arbosana.
«Έχουμε το δικό μας ελαιουργείο και χρησιμοποιούμε ψυχρή έκθλιψη για να παράγουμε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδό μας».
Ενώ η βιομηχανία ελαιολάδου της Νότιας Αφρικής έχει αναπτυχθεί ταχύτατα, καθιστώντας την τον πέμπτο μεγαλύτερο παραγωγό στο Νότιο Ημισφαίριο, αγρότες και οι ελαιοτριβείς αναγνωρίζουν ότι ποτέ δεν θα ανταγωνιστούν τις Μεσογειακές χώρες όσον αφορά τον όγκο και την εστίασή τους στην ποιότητα. Για το σκοπό αυτό, η Babylonstoren κέρδισε τρία χρυσά βραβεία στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ελαιολάδου NYIOOC 2023 για ένα ζεύγος μονοποικιλιακών, Frantoio και Coratina – και το μείγμα πέντε ιταλικών ποικιλιών.
Η Christi Azurmendi Moon, διευθύντρια πωλήσεων της Babylonstoren στις ΗΠΑ, δήλωσε στους Olive Oil Times ότι βραβεία από την Νέα Υόρκη βοηθούν την εταιρία να εδραιώσει ένα όνομα για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο της σε νέες αγορές. «Εξελισσόμαστε ακόμη στις ΗΠΑ, και αυτά τα βραβεία ήταν μία καλή ευκαιρία να δείξουμε ότι το ελαιόλαδο μας είναι όσο καλό, ή και καλύτερο από αυτό των ανταγωνιστών μας», είπε. «Μας το κάνει ευκολότερο να το πουλήσουμε σε διανομείς και τελικούς καταναλωτές.
Η κύρια πρόκληση για την εταιρία στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι να βρει τα κατάλληλα κανάλια για την εμπορία ελαιολάδου για την πώλησή του στα σούπερ μάρκετ και στις υπηρεσίες τροφίμων. Η Azurmendi είπε ότι τα βραβεία βοηθάνε το προϊόν να ξεχωρίζει, παίζοντας ουσιαστικό ρόλο με τους διανομείς.
Στην Νότια Αφρική, ο van Eeden αντιμετωπίζει εντελώς διαφορετικές προκλήσεις. Το πανταχού παρόν ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί στη χώρα είναι οι διακοπές ρεύματος, γνωστές κατ’ ευφημισμό ως αποκοπή φορτίου. «Ήταν ένα δύσκολο έτος από την άποψη της αποκοπής φορτίου», δήλωσε ο van Eeden. «Χρησιμοποιούμε γεννήτριες, και το κόστος του καυσίμου συσσωρεύεται».
Πρόσθεσε πως η κύρια δραστηριότητα του αγροκτήματος είναι η φιλοξενία, γεγονός που τους επέτρεψε να διαφοροποιήσουν το επιχειρηματικό τους φάκελο, με αποτέλεσμα διάφορες πηγές εισοδήματος. Ο ελεοτουρισμός συγκαταλέγεται στις τουριστικές δραστηριότητες της Babylonstoren. Το αγρόκτημα προσφέρει ξενάγηση στο ελαιόλαδο και το βαλσαμικό ξύδι που περιλαμβάνει επισκέψεις στον ελαιώνα και το ελαιοτριβείο και ολοκληρώνεται με γευστική δοκιμή και την ευκαιρία για τους επισκέπτες να παράγουν το δικό τους μοναδικό μείγμα ελαιολάδου.
«Μπορείς να δεις τους ανθρώπους να λάμπουν όταν ξεκινούν να δοκιμάζουν το ελαιόλαδο και ανακαλύπτουν τι είναι το ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας». Είπε ο van Eeden.
Πρόσθεσε πως ο τελικός στόχος των γευστικών δοκιμών, είναι οι άνθρωποι να συνδέσουν το ελαιόλαδο με το φαγητό τους. «Με το ελαιόλαδο, χρειάζεται να βρεις τρόπους να το συμπεριλάβεις σε φαγητά και πιάτα», ανέφερε ο van Eeden. «Πρέπει να δημιουργήσεις μία εμπειρία».
«Υπάρχει μεγάλη προοπτική για τον ελαιοτουρισμό στη Νότια Αφρική, αν και έχει μοναδικές προκλήσεις», πρόσθεσε. Η γεωγραφία είναι η κυριότερη πρόκληση, με αρκετές τουριστικές υποδομές φτιαγμένες γύρω από οινοποιεία, ενώ πολλοί ελαιώνες δεν βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές.
Ο van Eeden ανέφερε πως η συγκομιδή του 2023 ήταν κάτω από τον μέσο όρο του αγροκτήματος, κυρίως λόγο του ότι πολλά από τα δέντρα εισήλθαν σε μια χρονιά μειωμένης καρποφορίας στον φυσικό εναλλασσόμενο κύκλου του ελαιόδεντρου. Υπολόγισε ότι μαζεύτηκαν περίπου 230 τόνοι ελιές. Ωστόσο, το αγρόκτημα φυτεύει ενεργά νέα δέντρα, και αναμένει σημαντική αύξηση της παραγωγής σύντομα. Η αισιοδοξία του ενισχύθηκε από τον υγρό χειμώνα και τα σημάδια που δείχνουν μία πολλά υποσχόμενη συγκομιδή το 2024.
«Υπολογίζομε σε μία καλή χρονιά. Βλέπουμε ήδη κάποια πολλά υποσχόμενους καρπούς στα δέντρα» είπε. «Αναμένουμε να αυξήσουμε σημαντικά την παραγωγή μας, πιθανώς σε 800 τόνους μέσα στα επόμενα τρία χρόνια».
Πηγή: OliveOilTimes