Το Λάδι Βιώσας παράγεται στο Κεφαλόβρυσο Μεσσηνίας με καθετοποιημένες παραγωγικές διαδικασίες και οριζόντια ιεραρχία . Τυποποιείται σε αριθμημένες φιάλες, οι οποίες φέρουν την υπογραφή του Μεσσήνιου χαράκτη και ζωγράφου, Τάκη Κατσουλίδη (η γραμματοσειρά είναι δικής του δημιουργίας). Έχοντας διανύσει 14 χρόνια πορείας το «Λάδι Βιώσας» έχει μέχρι στιγμής βραβεύσεις στο Λος Άντζελες, τη Νέα Υόρκη, τον Καναδά, το Άμστερνταμ και το Ντουμπάι.
Αρωγός στην προσπάθεια του «Λάδι Βιώσας» είναι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέρνας Μεσσηνίας, αλλά και ο χημικός Νικόλας Κουτσούκος .
Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση έχει ως εξής:
Tο βιολογικό ελαιόλαδο υψηλών πολυφαινολών λάδι βιώσας| Ladi Biosas που παράγεται στο Κεφαλόβρυσο Μεσσηνίας ανάμεσα σε 640 ελαιόλαδα από 24 διαφορετικές χώρες και 30 κριτές (Ισπανία, Ιταλία, Αμερική, Τουρκία, Κροατία, Μαρόκο, Χιλή και Ελλάδα) τιμήθηκε με το Αργυρό βραβείο της κριτικής επιτροπής στον 10o διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου ATHENA.
Η πορεία προς την κορυφή όμως δεν είναι απρόσωπη αλλά αποτυπώνεται σε ανθρώπους από την Ελλάδα, την Ολλανδία, τη Βραζιλία, το Βέλγιο και την Ελβετία που ενίσχυσαν την ομάδα ελαιοσυγκομιδής του λάδι βιώσας τον Νοέμβριο του 2024 και μέσα από τις συνθέσεις και τις αντιθέσεις άνθισε ένα βραβείο.
Διανύοντας τον 14 χρόνο πορείας (όλα είναι δρόμος) το λάδι βιώσας με την εμπειρία των βραβεύσεων τουΛος Άντζελες, της Νέας Υόρκης, του Καναδά, του Άμστερνταμ και του Ντουμπάι πλέον επιστρέφει στην Ελλάδα και τα Χανιά της Κρήτης -όπου διεξήχθη φέτος ο 10ος Διεθνής Διαγωνισμός Ελαιολάδου-.
Με αρωγούς πάντα τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Στέρνας Μεσσηνίας, όμως χωρίς την προσωπικότητα του χημικού Νικόλα Κουτσούκου (Σχολείο ελιάς και ελαιολάδου Καλαμάτας kaloos.com) δύσκολα θα επικυρωνόταν η ιδιαιτερότητά μας με βραβεύσεις.
Τόσα μας δένουν με τα Χανιά και την Κρήτη οπότε κάτωθι μια μαντινάδα από την προικισμένη και πολυβραβευμένη Χανιώτισσα μαντιναδολόγο Μηλογιαννάκη Αντωνία:
Ο Ήλιος με το λιόκαρπο Χαμογελά και παίζει
Φως και γαλήνη να γενεί Του κόσμου το τραπέζι
