Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Από 40 στρέμματα ελιάς στην αγορά με δύο εταιρείες

Η αρχαία ποικιλία Μυρτοελιάς βρίσκει απόλυτη έκφραση στο πολυβραβευμένο μονοποικιλιακό «Salvation».

του Πέτρου Γκόγκου

Ο όρος που έθεσε ο Κυριάκος Αποστολάκης προκειµένου να ασχοληθεί µε το πατρικό κτήµα, ήταν η διαχείριση του ελαιώνα να γίνει µε σκοπό τη µεταποίηση από τον ίδιο. Αν και πρακτικά µεγάλωσε µέσα στον ελαιώνα των 40 στρεµµάτων δίπλα στο χωριό Μεταµόρφωση της Λακωνίας, ο 28χρονος σήµερα ελαιοπαραγωγός και επιχειρηµατίας προσανατολιζόταν αρχικά προς µια καριέρα στη µουσική. Έχοντας σπουδές και διπλώµατα στο πιάνο, ήταν έτοιµος να φύγει για το εξωτερικό, αλλά τελικά αποφάσισε το 2017, να συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση στην ελαιοκαλλιέργεια.

«Salvation», δηλαδή σωτηρία, η ονοµασία που έδωσε στο µονοποικιλιακό ελαιόλαδο από την αρχαία ποικιλία Μυρτοελιάς, που πρωτοκυκλοφόρησε το 2018 και µέσα σε λίγα χρόνια έγινε χρυσό στην Αθήνα, τη Νέα Υόρκη και το Ντουµπάι.

Η διαδροµή όµως προς την εµφιάλωση, µε την εταιρεία να βρίσκεται σήµερα στο τρίτο έτος παρουσίας της στην αγορά, µόνο απλή δεν ήταν. «Για να περάσω στην τυποποίηση, χρειαζόταν πρώτα να µάθω πώς καλλιεργείται ένα premium ελαιόλαδο. Θέλησα να συνδυάσω τις εµπειρικές µεθόδους του πατέρα µου µε τις τελευταίες τάσεις στην ελαιοκοµία» θα πει ο ίδιος. Κάπως έτσι πήρε δρόµο για την Αθήνα, όπου παρακολούθησε σεµινάρια στην ελαιοκοµία στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Σπουδών.

Η ελαιοποίηση του καρπού και στη συνέχεια η εµφιάλωση του ελαιολάδου γίνονται σε κοντινές στον ελαιώνα εγκαταστάσεις. «Η αυστηρή καθετοποίηση δεν είναι προτεραιότητα. Υπάρχουν καλές µονάδες στην περιοχή που µπορούν να το αναλάβουν. Εγώ θέλω να εστιάσω στην ανάπτυξη του εµπορικού δικτύου» θα αναφέρει λακωνικά ο συνοµιλητής µας.

Σειρά καλλυντικών σώματος και εστίαση στις διεθνείς πωλήσεις κρίσιμο στοίχημα

Βάζοντας σε µια τάξη το κοµµάτι της εµφιάλωσης ελαιολάδου, ο Κυριάκος Αποστολάκης δεν θέλησε να χάσει χρόνο και ξεκίνησε αµέσως να διαµορφώνει το επόµενο επιχειρηµατικό του βήµα. Η ιδέα ξεκίνησε από την αξιοποίηση κάθε ίχνους της πρώτης ύλης που παράγεται στον οικογενειακό ελαιώνα και κάπως έτσι, µόλις φέτος κυκλοφόρησε στην αγορά ολοκληρωµένη σειρά καλλυντικών σώµατος, υπό το brand Κoho Cosmetics.

Σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης, οι δουλειές του συνοµιλητή µας διατίθενται σε τουριστικά καταστήµατα στην ευρύτερη περιοχή της Λακωνίας αλλά και σε delicatessen σε Αθήνα, Σαντορίνη και Μύκονο. Επόµενος στόχος του κ. Αποστολάκη είναι η ανάπτυξη δικτύου για διεθνείς πωλήσεις. «Είναι σηµαντικό για εµένα να καταφέρω να αυξήσω τις πωλήσεις µου και για αυτό οι εξαγωγές αποτελούν κρίσιµο στοίχηµα» αναφέρει χαρακτηριστικά. Άλλωστε οι παγκόσµιες αγορές ήταν εξαρχής ο κυρίαρχος στόχος του συνοµιλητή µας, ο οποίος δηλώνει ικανοποιηµένος από την µέχρι σήµερα εµπορική πορεία των προϊόντων του στην εσωτερική αγορά.

Όπως επισήµανε σε αρκετά σηµεία κατά την διάρκεια της επικοινωνίας µας, η όλη υπόθεση δεν είναι απλή και απαιτεί πολύ δουλειά, χρόνο και αφοσίωση. Τα κίνητρα παίζουν επίσης ρόλο και µια αµιγώς επενδυτική προσέγγιση στο ελαιόλαδο δεν µπορεί να φέρει τα ίδια ποιοτικά αποτελέσµατα.

«Κάπου διάβασα πρόσφατα ότι αυτήν τη στιγµή στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 700 ετικέτες. Μένει να φανεί πόσες από αυτές θα αντέξουν στο χρόνο» θα σχολιάσει ο συνοµιλητής µας, θέλοντας να επικοινωνήσει ότι για να φτάσει ένα ελαιόλαδο να πωλείται στα 19 ευρώ το µισό λίτρο, σύµφωνα µε τον τιµοκατάλογο που βλέπει κανείς στην ιστοσελίδα του, απαιτεί εξειδίκευση και αλλαγή καλλιεργητικής νοοτροπίας.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ανακοινώνει τον Διεθνή Διαγωνισμό Επιτραπέζιας Ελιάς «Kalamata International Table Olive Awards 2024». Πρόκειται για το μοναδικό...

REPORTS

Σε πανελλαδική σύσκεψη ελαιοπαραγωγών την Κυριακή 26 Νοεμβρίου στη Σκάλα Αταλάντης με κεντρικό ζήτημα τα υψηλά κόστη και την ακαρπία, καλούν η Ομοσπονδία Αγροτικών...

REPORTS

Λύσεις ενσωμάτωσης σύγχρονων καλλιεργητικών πρακτικών και εργαλείων ακριβείας στην ελαιοκαλλιέργεια προσφέρει η συνεργασία των παραγωγών με τη μορφή συλλογικών σχημάτων, σε μια περίοδο μάλιστα...

REPORTS

Μια ενδιαφέρουσα ενημερωτική ημερίδα οργανώνει η Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου και Ελιάς ΦΙΛΑΙΟΣ, στο πλαίσιο του εορτασμού της ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ που λαμβάνει χώρα ετησίως...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Με την παραδοχή ότι το καλύτερο ανάμεσα στα πιο εκλεκτά ελαιόλαδα του κόσμου παραμένει απροσδιόριστο και ίσως να εκφράζει τα βάθη των προσωπικών προτιμήσεων...