Τα στοιχεία αυτά δημιουργούν ανησυχία στους τοπικούς καλλιεργητές , καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες και ο χιονιάς του δεύτερου και ισχυρότερου κύματος της κακοκαιρίας που πλήττει από το Σάββατο την χώρα, θέτει σε κίνδυνο -μεταξύ άλλων- τους ελαιώνες. Παίρνοντας ως παράδειγμα την Κρήτη, ορισμένοι ελαιώνες σε νότιες περιοχές του νησιού ήδη έχουν υποστεί ζημιές από τις αρχές του νέου έτους λόγω χαλαζοπτώσεων, συνεπώς το δριμύ ψύχος της Ελπίδας είναι λογικό να εντείνει την ανησυχία στο νησί.
Η εκτίμηση του Κώστα Λαγουβάρδου, διευθυντή ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, για επέκταση των χιονοπτώσεων σε πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές της Κρήτης και όξυνση των φαινομένων κατά περιόδους είναι ενδεικτική της κατάστασης. Μάλιστα, αναφέρεται στις σχετικές προβλέψεις και ένα σπάνιο φαινόμενο, όπου υπάρχει συνδυασμός χαλαζόπτωσης και χιονόπτωσης, κάτι το οποίο ήδη παρατηρήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, την στιγμή μάλιστα που το μεγαλύτερο νησί της χώρας αναμένεται να είναι από τα τελευταία μέρη της χώρας που θα εγκαταλείψει ο χιονιάς.
Σύμφωνα με την ΕΜΥ, βασικά χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες, οι πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της χώρας, καθώς και οι θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο. Οι θερμοκρασίες για αύριο Τρίτη, αναμένεται να κυμανθούν από -5 έως 1 βαθμούς σε κεντρική και νότια Ελλάδα, 0 έως 5 βαθμούς σε Κυκλάδες και Κρήτη, -2 έως 5 βαθμούς στην Δυτική Ελλάδα, -7 έως 2 βαθμούς στην Βόρεια Ελλάδα και 0 έως 6 βαθμούς σε νησιά Ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκάνησα.
Υπενθυμίζεται ότι τα ελαιόδεντρα πέφτουν σε ένα είδος προστατευτικού ληθάργου όταν η θερμοκρασία βρεθεί στο όριο 0-5 βαθμών Κελσίου, ενώ η ζημιά που θα προκαλέσει ο παγετός σε αυτά εξαρτάται από την ένταση του ψύχους(-2° θεωρείται ήπιος παγετός με διαχειρίσιμες συνέπειες, -7° μέτριος με σοβαρότερες συνέπειες και -12° ισχυρός παγετός με επακόλουθο το σκίσιμο του κορμού και το κόψιμο των δέντρων).
