Στην τελική εκδήλωση της Ανοιχτής Ακαδημίας Ελαιοκομίας, που έχει σαν στόχο την ενίσχυση του κλάδου της ελαιοκομίας μέσω της μεταφοράς τεχνογνωσίας και της εκπαίδευσης των επαγγελματιών της περιοχής, συμμετείχε πλήθος κόσμου, καλλιεργητών και επαγγελματιών του αγροδιατροφικού κλάδου, καθώς και στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης και τοπικών θεσμικών φορέων.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν οι:
- Χρήστος Λαμπρόπουλος, Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Υπεύθυνος Συντονισμού Οικονομικών – Προγραμματισμού
- Γεώργιος Καμπύλης, Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας
- Γιάννης Τρουπής, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αρκαδίας
- Έφη Λαζαρίδου, CEO, Νέα Γεωργία Νέα Γενιά
Στη συνέχεια ακολούθησαν δύο πάνελ τα οποία εμβάθυναν σε σημαντικές θεματικές για τον κλάδο της ελαιοκομίας. Στο πρώτο πάνελ με θέμα «Το Μέλλον των Ελαιοκομικών Προϊόντων: Ευκαιρίες Συμμετοχής και Ανάπτυξης στην Αγορά» και με συντονιστή τον κ. Δημήτρη Βολουδάκη, Διευθυντή Τμήματος Capacity Building, Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, συμμετείχαν οι: κ. Βασίλης Ζαμπούνης, Γεωργοοικονομολόγος, Εκδότης, Πρόεδρος 4E , ο κ. Γιάννης Τρουπής, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αρκαδίας, ο κ. Ηλίας Φούφας, Σύμβουλος Πωλήσεων ΑΦΟΙ ΦΟΥΦΑ ΑΕ και ο κ. Γιάννης Δουζένης, Διευθύνων Σύμβουλος, ΔΟΥΖΕΝΗΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ ΑΕ.
Στο συγκεκριμένο πάνελ έγινε εκτενής συζήτηση για την ανάγκη της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού ελαιοπαραγωγικού τομέα, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε η σημασία της βελτίωσης των πρακτικών παραγωγής και συσκευασίας του ελαιόλαδου, αλλά και της ανάπτυξης συνεργατικών σχημάτων. Επίσης, υπογραμμίστηκε η σημασία της αγαστής συνεργασίας μεταξύ παραγωγού και μεταποιητή για την αποτελεσματικότερη παραγωγή των προϊόντων της ελιάς.
Η θεματική του δεύτερου πάνελ ήταν η «Ελαιοκομία μέσα από την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Νέες Δυνατότητες και Προοπτικές Ανάπτυξης» το οποίο το συντόνισε η κα. Έφη Λαζαρίδου, CEO, Νέα Γεωργία Νέα Γενιά και συμμετείχαν ο κ. Γεώργιος Καμπύλης, Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας, ο κ. Θανάσης Λαγκουράνης, Γεωπόνος ΓΠΑ, Προϊστάμενος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων, ΥΠΑΑΤ και η κα. Μαριλού Μπούζιου, Συντονίστρια Τοπικού Προγράμματος LEADER/CLLD, Αναπτυξιακή Πάρνωνα Α.Ε.
Μέσα από αυτό το πάνελ προέκυψαν ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται μέσα από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) αλλά και για τον ρόλο των θεσμικών σχημάτων για την στήριξη του κλάδου.
Στο τέλος της εκδήλωσης η κα. Μαριάννα Γκαύρου, Project Manager του οργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, παρουσίασε έναν απολογισμό του προγράμματος το οποίο είχε συνολική διάρκεια 52 ωρών, κατάρτισε 48 επαγγελματίες και κάλυψε 10 διαφορετικές ενότητες με 9 εκπαιδευτές.
Σύμφωνα με ανεξάρτητη αξιολόγηση του προγράμματος από την Deloitte, οι ωφελούμενοι είχαν ιδιαίτερα θετική άποψη για το πρόγραμμα, με το 83,3% να δηλώνει ικανοποιημένο από την εκπαίδευση που έλαβε και το 100% διαθέσιμο να παρακολουθήσει και άλλο ανάλογο πρόγραμμα από τον οργανισμό Νέα Γεωργία Νέα Γενιά.
Μετά το πέρας των παρουσιάσεων ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση με το κοινό, με εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων για τις ανάγκες του κλάδου.
Η Ανοιχτή Ακαδημία Ελαιοκομίας έχει αναδειχθεί ως μια σημαντική πρωτοβουλία του οργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, η οποία έχει σημαντικό αντίκτυπο στην τοπική οικονομία. Αναμένεται να ακολουθήσουν νέοι κύκλοι του προγράμματος σε άλλες γεωγραφικές περιοχές αλλά και με εστίαση σε διαφορετικές φάσεις της παραγωγής του ελαιόλαδου και της παραγωγής επιτραπέζιας ελιάς.
Ευχαριστούμε τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ξηροπήγαδου «Ο Ακτήβιον» για τη συμβολή του στην επιτυχία της εκδήλωσης.