H αγορά έτοιμων σαλατών από τα σούπερ μάρκετ είναι μια αρκετά διαδεδομένη συνήθεια παγκοσμίως. Αν και οι σαλάτες αυτές έχουν υποστεί ελάχιστη επεξεργασία, διατηρώντας όλα τους τα θρεπτικά τους συστατικά, εντούτοις είναι ευάλωτες στην συγκέντρωση παθογόνων μικροοργανισμών, καθώς αρκετές έρευνες των τελευταίων ετών έχουν εντοπίσει βακτήρια όπως είναι η Escherichia coli, η Candida, ο Staphylococcus aureus και η Salmonella σε σχετικές δειγματοληψίες.
Η μόλυνση των λαχανικών μπορεί να γίνει μέσω της άρδευσης, της εφαρμογής λιπασμάτων, του ανέμου, λόγω δραστηριοτήτων της άγριας πανίδας ή ακόμα και μετά την συγκομιδή. Η μικρή διάρκεια ζωής των συσκευασμένων λαχανικών, καθώς και η παραμονή τους σε ένα όχι αρκετά κρύο μέρος μπορεί να ευνοήσει τον πολλαπλασιασμό των μικροοργανισμών, και σε τέτοια περίπτωση η κατανάλωσή τους μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια.
Το ελαιόλαδο μπορεί να δράσει ως ένα φυσικό αντιμικροβιακό σε τέτοιες περιπτώσεις, βάσει μελετών που έγιναν από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σάσσαρι προς το τέλος του περασμένου έτους. Συγκεκριμένα, τα σχετικά πειράματα, όπως επισημαίνεται και στο σχετικό ρεπορτάζ των Olive Oil Times, έδειξαν ότι ορισμένα υψηλής ποιότητας ελαιόλαδα μπορούν να ελαττώσουν την ζημιογόνα δράση αυτών των μικροοργανισμών, δίχως να καταστρέφουν τα ευεργετικά συστατικά της σαλάτας. Αρκεί η προσθήκη μιας φυσιολογικής ποσότητας ελαιολάδου στην προπλυμένη σαλάτα για τουλάχιστον ένα τέταρτο της ώρας, προκειμένου να εξαλειφθούν αρκετά από τα παθογόνα στοιχεία.
Για την μελέτη αυτή, χρησιμοποιήθηκαν διαφορετικές ποικιλίες παρθένου ελαιολάδου που προέρχονται από εκμεταλλεύσεις στις δυτικές ακτές της Σαρδηνίας, στις οποίες ευδοκιμούν τοπικές καθώς και άλλες ιταλικές ποικιλίες. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως δεν παρατηρήθηκε σε όλα τα ελαιόλαδα παρόμοια αντιμικροβιακή δράση, μερικά εκ των οποίων σκότωναν έως και το 90% των παθογόνων βακτηρίων.
Όπως τονίζει στο σχετικό ρεπορτάζ ο Severino Zara, συνσυγγραφέας της μελέτης αυτής, τα εν λόγω στοιχεία απαιτούν περαιτέρω διερεύνηση. Αναδεικνύουν τις λιγότερες γνωστές έως σήμερα αντιμικροβιακές ιδιότητες του ελαιολάδου, πέρα από την δεδομένη διατροφική του αξία. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες προλαμβάνει την μόλυνση από βακτήρια που συχνά συναντώνται σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά.