Στη χώρα υπάρχει σκληρό μπρα ντε φερ μεταξύ οργανωμένων συνεταιρισμών και εμπόρων, αφού οι παραγωγοί αρνούνται να διώξουν τα καλά έξτρα σε τιμές κάτω από 8,5 – 9 ευρώ, ενώ σε μερικά κέντρα όπως το Μπάρι και η Πεσκάρα, οι τρεις γραμμές με άριστα οργανοληπτικά και χωρίς υπολείμματα αγγίζουν τα 11 με 12 ευρώ.
Ίσως λοιπόν παρουσιάζεται μια καλή ευκαιρία για τους λίγους Έλληνες που δεν πούλησαν όταν η αγορά ήταν προηγουμένως στα υψηλά της, ώστε να αποδεσμευτούν από τα αποθέματά τους σε τιμές πάνω από 8 και λογικά μέχρι 9 ευρώ.
Τα ιταλικά στοιχεία Απριλίου που δημοσιεύτηκαν στις 21 Μαΐου, δείχνουν πως ναι μεν η χώρα διαθέτει αξιόλογα αποθέματα έξτρα παρθένου (147.246 σε σύνολο 180.347 τόνων χύμα), ωστόσο η Ιταλία βασίζεται στις εξαγωγές της και τα αποθέματά της την υποχρεώνουν σε ρυθμό πωλήσεων το πολύ 35.000 τόνων το μήνα.
Συνολικά (όχι μόνο το χύμα στις δεξαμενές) τα συνολικά αποθέματα της Ιταλίας στις 30 Απριλίου 2024 είχαν κατέβει στους 223.409 τόνους. Γεωγραφικά, η Απουλία με 88.596 τόνους, η Τοσκάνη με 35.601 τόνους, η Ούμπρια με 23.319 τόνους και η Καλαβρία με 22.231 τόνους αποτελούν τις περιοχές με τις μεγαλύτερες ποσότητες ελαιολάδου στις δεξαμενές. Το άθροισμα αυτών αντιστοιχεί στο 75,98% του συνολικού αποθέματος της Ιταλίας.
Πάντως, από Μάιο έως Οκτώβριο η τουριστική σεζόν αλλάζει τον ρυθμό κατανάλωσης του έξτρα παρθένου και ευνοεί το κοινό παρθένο. Αρκετά εστιατόρια και τουριστικά σημεία πώλησης θα συνεχίσουν μεν να προμηθεύονται έξτρα, όμως φέτος ειδικά αναμένεται και μία αισθητή αύξηση στην χρήση του κοινού παρθένου και ραφινέ, καθώς δεν υπάρχουν άλλες χώρες να την προμηθεύσουν έξτρα, ενώ τα αποθέματα της Τυνησίας εξαντλούνται γρήγορα.
Εντύπωση ωστόσο συνεχίζει να προκαλεί η… εθνικιστική και -ως προς τη ματιά του συντάκτη- οικονομικά ανορθολογική στάση της Τουρκίας να κρατάει για τον εαυτό της τα παρθένα, ραφινέ και ίσως κάποια οριακά έξτρα ελαιόλαδά της, με την κυβέρνηση Ερντογάν να μην προχωρά ακόμα σε ξεμπλοκάρισμα των εξαγωγών. Ίσως οι Τούρκοι κρίνουν πως αυτοί οι 90-100.000 τόνοι θα λείψουν περισσότερο από την ευρωπαϊκή αγορά μέσα στο καλοκαίρι και σκοπεύουν να εκμεταλλευτούν τότε την κατάσταση, αφού εκείνες τις βδομάδες μπορεί να βρεθούν πολλοί που θα κάνουν τα στραβά μάτια στις οργανοληπτικές ελλείψεις και υπολλειμματικότητες των αποθεμάτων της.