Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Στην Κοιλάδα των Μουσών λάμπει η Μεγαρείτικη ελιά με το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Askra

Στον κομβικό ρόλο της ελαιοποίησης με τον υπερσύγχρονο Pieralisi Protoreattore εστιάζει η οικογένεια Λυμπέρη.

Τη γοητεία της Μεγαρίτικης ποικιλίας ανέδειξε η ετικέτα έξτρα παρθένου ελαιολάδου Askra η οποία µπήκε δυναµικά στην αγορά εξαγωγών το 2021 µε πρώτη ύλη από ελαιώνες της Βοιωτίας. Η διαφορετικότητα της ποικιλίας, η οποία ξεχωρίζει για το µαλακό πικρό και αρώµατα όπου επικρατούν τα φύλλα τοµάτας, τα βότανα και το πιπέρι, στάθηκε και το ισχυρό εµπορικό χαρτί για την οικογένεια Λυµπέρη. «Το γεγονός ότι απέχει µε µεγάλη διαφορά από άλλα ελαιόλαδα είναι πολύ βοηθητικό, αρκεί βέβαια ο υποψήφιος πελάτης να είναι διατεθειµένος να δώσει µια ευκαιρία σε µια νέα ποικιλία», θα πει ο Χρήστος Λυµπέρης που ανήκει στη νέα γενιά του Κτήµατος Λυµπέρη.

«Το 2021 ιδρύσαµε την εταιρεία Κτήµα Λυµπέρη ΙΚΕ και παράλληλα δηµιουργήσαµε ελαιοτριβείο για να διασφαλίσουµε σωστές συνθήκες κατά την ελαιοποίηση. Επιπλέον επενδύσαµε σε τυποποιητήριο και αποθηκευτικούς χώρους που βρίσκονται συγκεντρωµένα στο χωριό Άσκρη, κοντά στην Αλίαρτο», θα πει ο ίδιος. Όπως συµπληρώνει. κοµβικό ρόλο στην παραγωγή ποιοτικού ελαιόλαδου παίζει η επιλογή του Protoreattore της Pieralisi για την ελαιοποίηση, καθώς και ο ψυχόµενος σπαστήρας που διαθέτει το ελαιοτριβείο. «Με τον Protoreattore µειώσαµε δραστικά το χρόνο ελαιοποίησης που σήµερα διαρκεί γύρω στα 15 λεπτά ενώ µε τη βοήθεια του ψυχόµενου σπαστήρα η θερµοκρασία δεν ξεπερνά τους 25-27οC», θα πει ο Χρήστος Λυµπέρης.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 980 της Agrenda:

 

Το αποτέλεσµα που έδωσε το υπερσύγχρονο ελαιοτριβείο ήταν θεαµατικό: «Η διαφορά από τα ελαιόλαδα της γύρω περιοχής ήταν η νύχτα µε τη µέρα. Το ελαιόλαδο που βγήκε από το νέο ελαιοτριβείο είχε γεύση, αρώµατα και καλά χηµικά χαρακτηριστικά, µε δυο λόγια απέκτησε προσωπικότητα» σηµειώνει χαρακτηριστικά.

Κίνηση ματ ο εμπλουτισμός της γκάμας το 2023 με βιολογικό και αγουρέλαιο

Το ελαιόλαδο Askra παρά τα λίγα χρόνια παρουσίας του έχει καταφέρει να µπει σε εκλεκτά ράφια στην ΕΕ και στην Ασία και βρίσκεται σήµερα συνολικά σε 40 σηµεία, µεταξύ άλλων σε Πολωνία, Γερµανία και Ηνωµένο Βασίλειο. Πελάτες είναι τόσο εισαγωγείς τροφίµων όσο και ιδιοκτήτες καταστηµάτων λιανικής «Έχουµε πελάτες που κάνουν B2B και άλλους που διανέµουν σε λιανική. Ορισµένοι διανοµείς είναι και οι ίδιοι ιδιοκτήτες καταστηµάτων κάτι που λειτουργεί πολύ θετικά», θα πει ο κ. Λυµπέρης.

∆ύο χρόνια µετά την είσοδο στην αγορά της πρώτης ετικέτας συµβατικού έξτρα ακολούθησε η ετικέτα Αγουρέλαιου και Βιολογικού το 2023. «∆ιαβάζοντας τον ανταγωνισµό είδαµε ότι η πλειοψηφία προσφέρει δύο ή τρία προϊόντα κάτω από µια ετικέτα. Ο εµπλουτισµός της γκάµας έχει αποδειχθεί επιτυχηµένη εµπορική κίνηση διότι προσφέρει στον πελάτη τη δυνατότητα να συµπληρώσει µια παραγγελία», αναφέρει ο κ. Λυµπέρης και συνεχίζει «τα έσοδα ωστόσο εξακολουθούν να προέρχονται κυρίως από το συµβατικό και όχι από το Αγουρέλαιο ή το Βιολογικό. Παρότι το συµβατικό έχει µικρότερο περιθώριο κέρδους ωστόσο οι ποσότητες που απορροφά η αγορά είναι πολύ µεγαλύτερες». Παράλληλα µε την εµπορία τυποποιηµένου η οικογένεια Λυµπέρη εµπορεύεται και σηµαντικές ποσότητες ελαιόλαδου που παράγεται στο ελαιοτριβείο σε µορφή χύµα µε το περυσινό τονάζ να ανέρχεται στους 100 τόνους.

Στα σχέδια της οικογένειας είναι να επεκταθεί σε δραστηριότητες αγροτουρισµού. «Οι ελαιώνες µας βρίσκονται µόλις µιάµιση ώρα από το κέντρο της Αθήνας κάτι που είναι σηµαντικό πλεονέκτηµα. Παράλληλα η περιοχή έχει πολλά αµπέλια και διαθέτει τρία οινοποιεία, κάτι που δηµιουργεί ευκαιρία να αναπτυχθούν µαζί δραστηριότητες ελαιοτουρισµού και οινοτουρισµού προσφέροντας στους επισκέπτες µια πλήρη εµπειρία γεύσεων και φιλοξενίας », καταλήγει ο Χρ. Λυµπέρης.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Μια νέα ταυτότητα για το εγχώριο ελαιόλαδο, την οποία συνθέτει ένα πάντρεμα του τόπου, των ποικιλιών και της παράδοσης με τη διεθνή επιστήμη και...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Τη συζήτηση για την ελιά σε νέα βάση θέτει η μεγάλη πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, που τοποθετεί σε πρώτο πλάνο το ελαιόδεντρο, σύμφωνα με...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Γυρίζει πίσω πέντε γενιές η ενασχόληση της οικογένειας Μπουγάτσου µε την παραγωγή ελαιόλαδου, µε την Κατερίνα και τη µεγάλη της αδερφή Φιλάνθη να παίρνουν...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Λίγο µετά το κέντρο του χωριού στις Ροβιές Ευβοίας, ο επισκέπτης εντοπίζει εύκολα τον αγροτουριστικό ξενώνα «Elaionas». Εκεί, ο Στέφανος και η Μαρίνα Βαλλή...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Εβδοµάδα πόλωσης η περασµένη για τον ελαιοκοµικό τοµέα, µε την ιταλική αγορά να αντιστέκεται και να ανακτά περίτεχνα τα 9 ευρώ για τα (λίγα)...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...