Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Σημαντικός αποδεικνύεται ο ρόλος του γονότυπου στην περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα του παρθένου ελαιολάδου

Ερευνητές από την Κόρδοβα και τη Μαδρίτη εντόπισαν και μέτρησαν τις κύριες αιτίες μεταβλητότητας στην περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα των παρθένων ελαιολάδων.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Food Chemistry δείχνει ότι οι περισσότερες διαφορές στα προφίλ λιπαρών οξέων του παρθένου ελαιολάδου οφείλονται στον γονότυπο των ποικιλιών ελιάς. Μικρότερη, αλλά σημαντική μεταβλητότητα προέρχεται, επίσης, από τις επιπτώσεις των διαφορετικών κλιματικών συνθηκών. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα αποτελέσματά τους θα συμβάλουν σε μελλοντικά προγράμματα ελαιοκαλλιέργειας για την απόκτηση ποικιλιών που προορίζονται για υγιή και υψηλής ποιότητας παραγωγή ελαιολάδου.

Το προφίλ των λιπαρών οξέων, το οποίο μετρά τις αναλογίες των διαφορετικών εξ αυτών, επηρεάζει, επίσης, τη σταθερότητα του ελαιολάδου.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα παρθένου ελαιολάδου από 45 ποικιλίες από τρία συνεχόμενα καλλιεργητικά έτη. Άλλα 71 δείγματα από ίσο αριθμό ποικιλιών συγκεντρώθηκαν σε δύο διαδοχικές εποχές. Όλα τα δείγματα προήλθαν από την Παγκόσμια Τράπεζα Γερμπλασμάτων Ελιάς στην Κόρδοβα. Έπειτα, οι ερευνητές αξιολόγησαν τις σημαντικές διαφορές μεταξύ των δειγμάτων λιπαρών οξέων από διαφορετικές ποικιλίες. Μέτρησαν, επίσης, πόσο σημαντική ήταν η διακύμανση αυτών των προφίλ λιπαρών οξέων από τη μια εποχή στην άλλη.

Ο γονότυπος αντιπροσώπευε το 56 τοις εκατό της συνολικής μετρούμενης μεταβλητότητας του δείγματος. Ενώ, δηλαδή, η προηγούμενη έρευνα πρότεινε μια μέτρια διαχρονική μεταβλητότητα, η μελέτη της Κόρδοβα κατέληξε σε διαφορετικά συμπεράσματα.

Οι ερευνητές μέτρησαν τους όγκους βροχοπτώσεων από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο στις διαφορετικές περιόδους καλλιέργειας, όλες χαρακτηριζόμενες από παρόμοια υψηλές θερμοκρασίες. Αναλύοντας τις διαφορές μεταξύ των δειγμάτων στα διάφορα έτη, η μελέτη εντόπισε μια επίδραση καλλιέργειας ανά έτος καλλιέργειας, που επηρεάζει το 25 τοις εκατό της συνολικής μεταβλητότητας των λιπαρών οξέων. Βέβαια, δεν αξιολoγήθηκε συγκεκριμένα η περιβαλλοντική επίδραση στη μεταβλητότητα των λιπαρών οξέων.

Προσδιορίζοντας πώς το προφίλ των λιπαρών οξέων θα αλλάξει με την πάροδο του χρόνου, εκτός από τα ακριβή δεδομένα σχετικά με την περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες του ελαιολάδου, οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα μπορούσε να γίνει ευκολότερο να προβλεφθεί η ανθεκτικότητα και η σταθερότητα του τελικού προϊόντος.

Πληροφορίες: OliveOilTimes

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τα δύο κορυφαία προϊόντα της Λέσβου, ήτοι το ελαιόλαδο και το ούζο, συνδυάζει το νέο αρωματικό ελαιόλαδο με αστεροειδή γλυκάνισο της Protoulis Master Olive...

REPORTS

Το βραβευμένο ελαιόλαδο "Ελαιώνες Μπεχράκη" σε premium συσκευασία αποτελεί την ιδανική επιλογή για ξενοδοχεία και εστιατόρια που επιθυμούν να προσφέρουν στους πελάτες τους μια...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Γευσιγνωσία ελαιόλαδου με τον chef Αριστοτέλη Μέγκουλα στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή και άλλους είκοσι συμμετέχοντες που θα λάβουν μέρος στην εκδήλωση και θα έχουν...

REPORTS

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή 9 Μαρτίου ο Διεθνής Διαγωνισμός Ποιότητας Εξαιρετικών Παρθένων Ελαιολάδων «I.O.O.C. KOTINOS 2025» που διοργανώνεται επί σειρά ετών από την Λέσχη Φίλων...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σάρκα και οστά θα λάβει το επόµενο χρονικό διάστηµα ο κοινός σχεδιασµός των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονοµικών για πλήρη διαφάνεια στα θεµελιώδη στοιχεία...

REPORTS

Εβδοµάδα πόλωσης η περασµένη για τον ελαιοκοµικό τοµέα, µε την ιταλική αγορά να αντιστέκεται και να ανακτά περίτεχνα τα 9 ευρώ για τα (λίγα)...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...