Σε αρκετές μεσογειακές χώρες, υπάρχουν αναφορές ότι η έλλειψη ηλιελαίου επηρεάζει σημαντικά την βιομηχανία τροφίμων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις εταιρείες κονσερβοποιίας, που χρησιμοποιούν ηλιέλαιο στο 85% της παραγωγικής τους διαδικασίας· καθώς τα αποθέματά τους μειώνονται συνεχώς, προκειμένου να μην διακοπεί η παραγωγή τους στρέφονται σε άλλα φυτικά έλαια, όπως το σογιέλαιο και το σπορέλαιο.
Την ίδια στιγμή, στην Ισπανία, τα πράγματα πάνε καλά με τα αποθέματα ελαιολάδου. Οι βροχές που εκδηλώνονται τις τελευταίες ημέρες ανακουφίζουν τους ελαιώνες της ιβηρικής χώρας από την παρατεταμένη ανομβρία των προηγούμενων δύο μηνών, η οποία ταλαιπωρεί επίσης την Πορτογαλία. Αυτό δεν είναι το μόνο καλό: Το OlioOfficina αναφέρει ότι η ισπανική παραγωγή ελαιολάδου για το 2021-22 υπολογίζεται τελικά μεγαλύτερη από τις αρχική εκτίμηση των 1.350.000 τόνων, καθώς αναμένεται να φτάσει τους 1.500.000 τόννους.
Η υψηλή διαθεσιμότητα ελαιολάδου μπορεί να καλύψει εν μέρει την ζήτηση που προκύπτει από την παύση των εξαγωγών ηλιελαίου της Ουκρανίας, με κατεξοχήν περίπτωση την Ισπανία, της οποίας τα άφθονα αποθέματα το επιτρέπουν· αυτό βέβαια ισχύει -σε μικρότερο βαθμό- και για τις υπόλοιπες χώρες-παραγωγούς ελαιολάδου, όπως η Ελλάδα, οι αγορές των οποίων βγαίνουν πλέον από τον «πάγο» του Φλεβάρη. Επιπλέον, τα πυρηνέλαια και τα εξευγενισμένα ελαιόλαδα, επίσης αποτελούν πιθανά υποκατάστατα του ηλιελαίου, στα οποία στρέφονται αρκετοί καταναλωτές.
Οι τιμές των τελευταίων συμπαρασύρονται μαζί με την άνοδο του έξτρα στις ελληνικές αγορές, το οποίο κυμαίνεται αυτήν την περίοδο μεταξύ 3,65€ – 3,70€ ανά κιλό στην Πελοπόννησο και 3,67€- 3,75€ ανά κιλό στην Κρήτη· τα ίδια επίπεδα τιμών παρατηρούνται και στην ισπανική αγορά σε λίγο μεγαλύτερο εύρος τιμών (3,60€ – 3,80€/κιλό), ενώ στην Τυνησία βρίσκονται ελάχιστα χαμηλότερα, στα 3,65€ το κιλό.
Η μεγαλύτερη ζήτηση ανεβάζει τις τιμές, οι οποίες μπορεί να φτάσουν και τα 4€ για την βιομηχανία ελαιολάδου, την στιγμή που η τιμή παραγωγού βρίσκεται λίγο χαμηλότερα, πλησιάζοντας πλέον τα 3,80€.