Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Πριμ από τα eco-schemes για κρατική δολωματική δακοκτονία προτείνει ο ΣΕΔΗΚ

Να ενταχθούν στα Οικολογικά σχήματα όλοι οι ελαιώνες που προστατεύονται με την «συλλογική κρατική δολωματική δακοκτονία» ζητάει με υπόμνημα του προς τον υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη ο ΣΕΔΗΚ, στο οποίο επισημαίνει μεταξύ άλλων και την τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελαιοκομία εξαιτίας των σταδιακών περικοπών τις κοινοτικές ενισχύσεις.

Το μακροσκελές κείμενο που κατατέθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μετά από πρόσκληση του υπουργού στέκεται σε ζητήματα που αφορούν τόσο την αναδιανεμητική ενίσχυση όσο και τα οικολογικά σχήματα.

Με μέσο κλήρο τα 11 στρέμματα, η πλειοψηφία εκτός αναδιανεμητικής

Όπως εξηγεί ο ΣΕΔΗΚ, η αναδιανεμητική ενίσχυση (περί τα 11 ευρώ το στρέμμα)  η οποία προβλέφθηκε για να εξομαλύνει αδικίες, τελικά εξοστρακίζει από τις ενισχύσεις  χιλιάδες ελαιοπαραγωγούς αφού  η χορήγηση της στις   «Δενδρώδεις»  (στις οποίες η Ελιά εντάσσεται), προβλέπεται μόνο για εκμεταλλεύσεις από 10 έως 40 στρέμματα. Έτσι ελαιοκαλλιεργητές με κάτω από 10 στρέμματα στην Κρήτη, όπου ο μέσος κλήρος είναι 11 στρέμματα, αποτελούν την πλειοψηφία, εξοστρακίζονται.

Επομένως -καταλήγει ο ΣΕΔΗΚ- η σύγκλιση  για τους συντάκτες των εθνικού σχεδίου της ΚΑΠ δεν γίνεται με την μείωση των μεγάλων ενισχύσεων και αύξηση των μικρών αλλά με την εξαφάνιση των μικρών.

Ασύμφορα τα Ecoschemes για την ελαιοκομία στη τωρινή τους μορφή

Προβλήματα τόσο στην μέθοδο εφαρμογής δακοκτονίας που πριμοδοτείται όσο και στην αξία της εντοπίζει ο ΣΕΔΗΚ. Πιο συγκεκριμένα, τα 35 ευρώ το στρέμμα για το πράσινο σχήμα δακοκτονίας «καταβάλλονται με τήρηση αντιφατικών όρων που τις καθιστούν όχι μόνο ασύμφορες αλλά και ανασφαλείς από πλευράς Δάκου».

Οι ενδιαφερόμενοι γεωργοί για να τύχουν της ενίσχυσης μεταξύ άλλων πρέπει:

(α) Να εφαρμόζουν για τον Δάκο τη μέθοδο της μαζικής παγίδευσης, μέθοδος που σύμφωνα με τον ΣΕΔΗΚ δεν έχει αποδειχτεί επιστημονικά ασφαλής και  θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο τα οικολογικούς αλλά και γενικά όλους τους  γύρω από αυτούς ελαιώνες.

(β) Να τηρούν Σχέδια Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ΣΠΔ) που απαιτούν επί πλέον δαπάνες.

Προτάσεις του ΣΕΔΗΚ για την ελαιοκομία        

O ΣΕΔΗΚ με βάση τα όσα αναφέρθηκαν  κατέληξε στο  ότι για την ανακοπή και αναστροφή της πτωτικής πορείας της ελαιοκομίας,  το ΥπΑΑΤ πρέπει,  στα πλαίσια της ΚΑΠ και της Εθνικής πολιτικής,  να εξετάσει τις εξής προτάσεις:

Προτάσεις στα πλαίσια της ΚΑΠ

1.Οι  ελαιώνες  να ενταχτούν  σε χωριστή ειδική κατηγορία ή «αγρονομική περιφέρεια» με το όνομα «Ελαιώνες»  μέσα στην οποία οι άμεσες ενισχύσεις θα πρέπει να αυξηθούν στα προ της νέας ΚΑΠ επίπεδα και  αν χρειαστεί, να τεθούν σε πλαίσια μόνο αγρονομικής Περιφερειακής σύγκλισης.

2.Οι παραδοσιακοί ελαιώνες που βρίσκονται σε δύσβατες επικλινείς περιοχές, πρεπει να υποστηριχτούν ιδιαίτερα και να ενταχτούν στις συνδεδεμένες και αναδιανεμητικές ενισχύσεις, ανεξάρτητα  από την έκταση τους.

3.Οι μικροί ελαιοπαραγωγοί με ελαιώνες κάτω των 4 στρ. και ενισχύσεις κάτω από 250 ευρώ, που έχουν εξαιρεθεί με την προηγούμενη ΚΑΠ, πρέπει να αποκατασταθούν και να υπαχθούν ανεξάρτητα από τη έκταση τους  σε ειδικό  μέτρο ενιαίας  ενίσχυσης  1000€ ανά εκμετάλλευση,   όπως είχε προταθεί αρχικά από   θεσμούς της ΕΕ για μικρούς παραγωγούς.

4.Η αναδιανεμητική ενίσχυση για τις ελιές πρέπει να ισχύσει για όλους τους μικρούς παραγωγούς  με εκτάσεις ελαιώνων  κάτω από 20 στρέμματα

5.Στα πλαίσια των οικολογικών σχημάτων πρέπει να ενταχτούν  όλοι οι ελαιώνες που προστατεύονται με την «συλλογική κρατική δολωματική δακοκτονία»  η οποία όπως αποδείχτηκε μετά από πολυετείς  πειραματισμούς,  αποτελεί την πλέον ασφαλή και οικολογική μέθοδο δακοπροστασίας.

Προτάσεις στα πλαίσια της εθνικής πολιτικής

1.Η διάθεση του ελαιολάδου θα πρέπει να εξυγιανθεί με θέσπιση μέτρων για την διάθεση του χύμα με πλειοδοτικούς διαγωνισμούς από όλα τα Συν/κα και ιδιωτικά ελαιοτριβεία που επιχορηγούνται από Εθνικά η Κοινοτικά προγράμματα.

2.Οι ζημιές από καύσωνες στους ελαιώνες η και θερμούς ανέμους κατά την άνθηση – καρπόδεση θα πρέπει να τύχουν ασφαλιστικής κάλυψης από τον ΕΛΓΑ  διότι η εξαίρεση τους με τον ισχύοντα κανονισμό είναι άδικη και δεν έχει καμία επιστημονική ή αγρονομική βάση.

3.Η  Συλλογική  δολωματική Δακοκτονία που εφαρμόζεται επί δεκαετίες από το Κράτος δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί η να καταστεί ανασφαλής  χάρη άλλων ανασφαλών  δράσεων. Αντίθετα πρέπει να αναδιοργανωθεί ριζικά, να χρηματοδοτηθεί ανάλογα και να περιφερειοποιηθεί διοικητικά και επιστημονικά.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Σκανάρεται και ετοιμάζεται προς υπογραφή η προκήρυξη για τα προγράμματα Οργανώσεων Ελαιοκομικών Φορέων (ΟΕΦ) η οποία αναμένεται να μοιράσει περίπου 60 εκατ. ευρώ για...

REPORTS

Οριστικό τέλος στην εκκρεμοδικία αναφορικά με τη αξιοποίηση της εγχώριας ποικιλίας «Ελιά Καλαμών» και το εμπορικό σήμα Kalamata Olives, έδωσε με απόφαση του το...

REPORTS

Πανελλαδικό κάλεσμα σε Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και Οµάδες Παραγωγών επιτραπέζιας ελιάς να συμμετέχουν στη ΠΕΑΣΟΕΠΕ (Πανελλήνια Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών και Οργανώσεων ΕΠιτραπέζιας Ελιάς) απευθύνει ο...

REPORTS

Ο Παρθενώνας είναι Ελλάδα και έτσι είναι καταχωρημένος στην συνείδηση των πολιτών του κόσμου. Ετσι ακριβώς και το kalamata olives είναι καταχωρημένο στην συνείδηση...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Με την παραδοχή ότι το καλύτερο ανάμεσα στα πιο εκλεκτά ελαιόλαδα του κόσμου παραμένει απροσδιόριστο και ίσως να εκφράζει τα βάθη των προσωπικών προτιμήσεων...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η λίστα των εγκεκριμένων εντομοκτόνων και ακαρεοκτόνων περιλαμβάνει δραστικές ουσίες που προορίζονται για την προστασία της ελιάς από παράγοντες όπως ο δάκος, και υπόκειται...