Η απόφαση έρχεται σε μια συγκυρία κατά την οποία η αγορά ελαιολάδου βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα από άποψη τιμών, με τα προβλήματα στο κομμάτι της παραγωγής να καθιστούν εξαιρετικά ευμετάβλητη την αγορά. Ήδη έχουν βρεθεί υποψήφιοι αγοραστές, που αποτελούν μάλιστα δυνατά ονόματα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ελαιολάδου, μεταξύ των οποίων η συνεταιριστική DCoop, η πορτογαλική Sovena και η ισπανική Acesur, η οποία διαθέτει ήδη το 5% των μετοχών της Deoleo, από την οποία η CVC φιλοδοξεί «να βγει» μέχρι τις αρχές του 2024, αν όχι νωρίτερα.
Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν το fund προσπαθεί να «πουλήσει στα υψηλά» έχοντας αγοράσει σε σημαντικά «χαμηλά» από την εκκαθαρίστρια εταιρεία πίσω στο 2014 την Deoleo, στον απόηχο ενός σκανδάλου απάτης, κακοδιαχείρισης και ξεπλύματος μαύρου χρήματος που βάρυνε στο δικαστήριο τα αδέρφια Salazar, τα οποία με τα brand Bertoli και Carapelli είχαν τη δεκαετία του 2000 μετατρέψει σε παγκόσμια υπερδύναμη ελαιολάδου την Deoleo.
Η εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης Deoleo που ελέγχεται σε ποσοστό 57% από την CVC, δεν είδε καλύτερες ημέρες μετά την εξαγορά, με χρέη 550 εκατ., ωστόσο η μετά – πανδημίας εποχή, σε συνδυασμό με τον ανοδικό κύκλο στην αγορά ελαιολάδου, επέτρεψε στην εταιρεία να περιορίσει στα 100 εκατ. το χρέος της.
Οι διαρροές γύρω από την πώληση, εκτόξευσαν τον περασμένο Ιούνιο κατά 16% την αξία της μετοχής, που σήμερα διαπραγματεύεται στην περιοχή των 25 λεπτών.
Ήδη από τις αρχές του έτους, παρουσιάζοντας τα οικονομικά της αποτελέσματα, στελέχη της CVC υποστήριζαν ότι το ευμετάβλητο σκηνικό στην αγορά ελαιολάδου τους υποχρεώνει στην αναζήτηση «πιο ευέλικτων κινήσεων με την έγκριση των πιστωτών».
Προς το παρόν, στην Ισπανία, οι εμπλεκόμενοι στον χώρο του ελαιολάδου, ανησυχούν για το ενδεχόμενο υπερσυγκέντρωσης του κλάδου, σε περίπτωση που DCOOP, Sovena και Acesur καταφέρουν να αποκτήσουν μερίδια της Deoleo.
Πάντως, από μια διαφορετική οπτική, φαίνεται ότι πιθανώς το σκηνικό που διαμορφώνεται γύρω από την καλλιέργεια και την εμπορία ελαιολάδου, δεν καθίσταται ιδιαίτερα ελκυστικό για funds που αποζητούν μια βέβαιη απόδοση από τις επενδύσεις τους, όπως είναι η CVC. Το ενδεχόμενο επανάληψης μιας χρονιάς όπως η περσυνή, κατά την οποία η Ισπανία διαχειρίστηκε μια παραγωγή σχεδόν στο μισό του συνηθισμένου, αλλά και η πιθανότητα περαιτέρω ενίσχυσης των τιμών, λόγω αυτής της περιορισμένης προσφοράς, ίσως κρύβει παγίδες τις οποίες προσπαθούν να αποφύγουν στην CVC. Μια τέτοια παγίδα, θα μπορούσε να είναι η ενδεχόμενη συρρίκνωση της ζήτησης, που η ήδη καταγράφεται στην περίπτωση της Ισπανίας, όπου καταναλώθηκαν τουλάχιστον 40.000 λιγότεροι τόνοι ελαιολάδου ως σήμερα. Ειδικά σε περίπτωση ανάκαμψης της παραγωγής τα επόμενα έτη και μιας επακόλουθης βίαιης διόρθωσης των τιμών, μαζικής κατανάλωσης και χωρίς χαρακτήρα ελαιόλαδα όπως είναι τα brand της Deoleo, θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωπα με έναν απάλευτο ανταγωνισμό από τα υπόλοιπα φυτικά έλαια, με αποτέλεσμα τη δημιουργεία νέων χρεών και τον εγκλωβισμό των επενδυτών της σε έναν φαύλο κύκλο.