Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Νέο νομικό πλαίσιο για τον ελαιοτουρισμό στην Ιταλία

Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει διεργασίες στην Ιταλία για την συμπερίληψη του ελαιοτουρισμού στο εθνικό κεφάλαιο, και μια πρόσφατη νομοθεσία επισφραγίζει το γεγονός αποσκοπώντας στην αναβάθμιση του τομέα.

Ένας βασικός στόχος της εξέλιξης αυτής, είναι η δημιουργία κερδοφόρων προοπτικών για παραγωγούς των οποίων τα έσοδα συρρικνώθηκαν τα τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας, των περιόδων ξηρασίας καθώς και άλλων περιβαλλοντικών παραγόντων. Επίσης, οι νέοι κανόνες αναμένεται να συμβάλλουν στην προώθηση της κουλτούρας του ποιοτικού ελαιολάδου και την διαφήμιση της τοπικής ελαιοκομίας.

Η νέα υπουργική απόφαση, παρά τον προσανατολισμό στήριξης καθιερώνει ένα πιο αυστηρό νομικό πλαίσιο για τους ενδιαφερόμενους φορείς, καθώς θέτει ορισμένες προϋποθέσεις για την ενασχόλησή τους με τον ελαιοτουρισμό. Σκοπός είναι η τήρηση ενός υψηλότερου επιπέδου προδιαγραφών που θα βελτιστοποιήσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Ενδεικτικά αναφέρονται σημεία του άρθρου 2 της σχετικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τα οποία μια επιχείρηση που προσφέρει υπηρεσίες ελαιοτουρισμού οφείλει να διατηρεί σχετικό ιστότοπο καθώς και ενημερωτικό υλικό για τα προϊόντα της σε τουλάχιστον δύο γλώσσες, συμπεριλαμβανομένης φυσικά της ιταλικής. Επιπροσθέτως, θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα για εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο θα διαθέτει επαρκή κατάρτιση σχετικά με τα χαρακτηριστικά των εκάστοτε τοπικών ποικιλιών, την γευσιγνωσία και το μάρκετινγκ.

Οι νέοι κανόνες του ελαιοτουρισμού, προκρίνουν επίσης την συχνή προσφορά ελαιοπροϊόντων από τους φορείς υπηρεσιών, μια δραστηριότητα που παλαιότερα λάμβανε χώρα μόνο σε ιδιαίτερες περιπτώσεις και σε εκπαιδευτικά αγροκτήματα. Δημιουργείται λοιπόν έτσι η δυνατότητα για προώθηση κλασσικών δειγμάτων όπως η επιτραπέζια ελιά αλλά και πιο καινοτόμων, όπως οι μαρμελάδες ελιάς, σε ένα πιο καθιερωμένο σύστημα παροχών.

Τα προαναφερθέντα, καθώς και άλλα στοιχεία απαιτήσεων της ιταλικής νομοθεσίας, αποσκοπούν βασικά στην οργάνωση του ελαιοτουρισμού σε περιοχές που συνδέονται με ελαιοκομικά προϊόντα που φέρουν ετικέτες με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης και Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη. Το καλό σενάριο είναι ότι τα νέα στάνταρ για τις υπηρεσίες ελαιοτουρισμού, όχι μόνο θα αξιοποιήσουν τις ονομαστές ΠΟΠ και ΠΓΕ ετικέτες για την αύξηση της τουριστικής κίνησης στον τομέα, αλλά και το αντίστροφο, θα διαφημίσουν δηλαδή περαιτέρω τα αγνά τοπικά προϊόντα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι υπάρχει μέριμνα για ευρύ συντονισμό σε κρατικό επίπεδο, συγκριτικά με παλαιότερες προσπάθειες. Ενδεικτικό στοιχείο είναι ότι το ιταλικό Υπουργείο Γεωργίας και Τουρισμού προσανατολίζεται στην προώθηση ενός εθνικού λογοτύπου για τον ελαιοτουριστικό κλάδο, ο οποίος στο παρελθόν χαρακτηριζόταν από πληθώρα περιφερειακών σημάτων των εκάστοτε τοπικών επιχειρήσεων.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Οργάνωση Ελαιοκομικού Φορέα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανίων ανακοινώνει τα αποτελέσματα των επτά προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος που είχε δημοσιεύσει, στο πλαίσιο του Προγράμματος Εργασίας...

REPORTS

Στα οφέλη του ελαιολάδου για την ανθρώπινη και την πλανητική υγεία εστιάζει το 6ο ετήσιο Διεθνές Συμπόσιο του Πανεπιστημίου του Yale που θα πραγματοποιηθεί...

REPORTS

Το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ανακοινώνει τον Διεθνή Διαγωνισμό Επιτραπέζιας Ελιάς «Kalamata International Table Olive Awards 2024». Πρόκειται για το μοναδικό...

REPORTS

Σε πανελλαδική σύσκεψη ελαιοπαραγωγών την Κυριακή 26 Νοεμβρίου στη Σκάλα Αταλάντης με κεντρικό ζήτημα τα υψηλά κόστη και την ακαρπία, καλούν η Ομοσπονδία Αγροτικών...

Διαβάστε επίσης

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Η ενσωμάτωση φύλλων ελιάς στη διαδικασία παραγωγής μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση και τη διάρκεια ζωής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, όπως υποστηρίζουν Ιταλοί επιστήμονες.