To ελαιόδεντρο, το ευλογημένο αυτό δέντρο, έχει τις ρίζες του στη Μεσόγειο και αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο ειρήνης και αρμονίας. Στην Ελλάδα, η Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς γιορτάζεται με σειρά εκδηλώσεων στις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας.
Το ελαιόλαδο και οι επιτραπέζιες ελιές, έχοντας αποδεδειγμένη θρεπτική αξία για την υγεία του ανθρώπου και όντας βασικά συστατικά της Μεσογειακής διατροφής, προσφέρουν μεγάλη ποικιλία αρωμάτων και γεύσεων, ανοίγοντας τους ορίζοντες για απεριόριστες γαστρονομικές δυνατότητες, οι οποίες αναγνωρίζονται ολοένα και περισσότερο από τους πιο φημισμένους σεφ ανά τον κόσμο. Ευρέως αναγνωρισμένες είναι επίσης και θεραπευτικές ιδιότητες των παραγώγων της στην πρόληψη αρκετών ασθενειών.
Με ανακοίνωσή του το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου (IOC), που ιδρύθηκε το 1959 και συνενώνει τις χώρες που παράγουν το 94% του ελαιόλαδου και της επιτραπέζιας ελιάς, επισημαίνει πως οι χώρες – µέλη του θα γιορτάζουν μαζί την Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς αποτίωντας φόρο τιμής στις γυναίκες και τον ζωτικό ρόλο τους στην καλλιέργεια της ελιάς.
Το συμβούλιο της UNESCO υποστηρίζει την «Παγκόσμια Ημέρα της Ελιάς»
Μετά από πρόταση του Λιβάνου και της Τυνησίας, το εκτελεστικό συμβούλιο της UNESCO συνέστησε υποστήριξη για «όλες τις προσπάθειες που οδηγούν στην ανακήρυξη της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς».
Η εκτελεστική επιτροπή του UNESCO (Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών για τον Εκπαιδευτικό, Επιστημονικό και Πολιτισμό) συνέστησε το Νοέμβριο 26 κάθε έτους να γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς. Μετά την έγκριση του ψηφίσματος, ο Sahar Baassiri, πρέσβης του Λιβάνου στην UNESCO, υπενθύμισε στους εκπροσώπους την ιστορική, μυθολογική και συμβολική σημασία της ελιάς. Ο πρεσβευτής της Τυνησίας, Ghazi Gherairi, πρόσθεσε ότι το δέντρο είναι ένα παγκόσμιο σύμβολο της ειρήνης.
«Η ελιά είναι σύμβολο ειρήνης μεταξύ ανδρών και σύμβολο ανθρώπινης δραστηριότητας σε ειρήνη με τη φύση», είπε. Το διοικητικό συμβούλιο είπε ότι η ετήσια γιορτή της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς «θα βοηθήσει στην προστασία αυτού του αρχαίου φυτού και θα διατηρήσει τη μακροχρόνια αξία του», και τόνισε τη σημασία της ελιάς ως παγκόσμιο σύμβολο ειρήνης και αρμονίας.
«Ένα στεφάνι από κλαδιά ελιάς είναι διακοσμημένο όχι μόνο με τη σημαία των Ηνωμένων Εθνών αλλά και με τις σημαίες άλλων οργανώσεων και κρατών», έγραψαν μέλη του διοικητικού συμβουλίου σε δημόσια σημειώματα. «Σήμερα, η ελιά καλλιεργείται σε 6 ηπείρους και συμβάλλει στη βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη πολλών χωρών και στη διατήρηση των φυσικών πόρων».
Το ψήφισμα επισημαίνει ότι το δέντρο είναι επίσης ένα κοινό καλλιτεχνικό θέμα, έχοντας εμπνεύσει ποιητές, συγγραφείς και καλλιτέχνες κατά τη διάρκεια των αιώνων. Αναφέρει την ιστορία των 6,000 ετών καλλιέργεια ελιάς στη Μεσόγειο και το γεγονός ότι η ελιά καλλιεργείται τώρα σε 56 χώρες.
Αναφέρεται επίσης στον αντίκτυπο του δέντρου στη βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη με την απασχόληση εκατομμυρίων ανδρών και γυναικών, καθώς και των θρεπτικών και τις αξίες της υγείας του καρπού της ελιάς.
Τέλος, ο ρόλος που διαδραμάτισε το δέντρο στην προστασία του περιβάλλοντος επισημαίνεται: εμποδίζει την απερήμωση, προστατεύει από τη διάβρωση και έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την ατμοσφαιρική σταθεροποίηση του διοξειδίου του άνθρακα στο έδαφος.