Ωστόσο, η «στιγμή» για τους αδελφούς Ιωάννη και Ευάγγελο Χρυσαφούδη, ιδιοκτήτες της Agriston, χτιζόταν με όχημα την ελιά Χαλκιδικής εδώ και δεκαέξι χρόνια από το ξεκίνημα της εταιρείας με σταδιακά βήματα και ενίοτε άλματα στις πωλήσεις, την ποιότητα, την καινοτομία, την παραγωγικότητα και το συνεχή επαναπροσδιορισμό του επιχειρηματικού μοντέλουερα ένα πολύ σημαντικό ποσοστό της τάξης του 60% του συνολικού όγκου παραγωγής εξάγεται με την ετικέτα του Agriston, η οποία βρίσκεται σε περίοπτα ράφια κυρίως στη Γερμανία αλλά και σε άλλες αγορές του εξωτερικού. Εκτός από την αύξηση του όγκου προϊόντος που διατίθεται με την ετικέτα, τα αδέρφια Χρυσαφούδη, σκοπεύουν να ολοκληρώσουν τη μετατροπή του συνόλου της παραγωγής από 30% στο 100% πιστοποιημένης βιολογικής καλλιέργειας, έχουν δρομολογήσει τη δημιουργία ομάδας παραγωγών ενώ έχουν λάβει και έγκριση από τον Αναπτυξιακό για επέκταση ελαιοτριβείου, τυποποιητηρίου, αποθηκών και χώρων υποδοχής του ελαιόκαρπου.
Σταθμός το ελαιοτριβείο
Σταθμός στην πορεία της Agriston δεκατέσσερα χρόνια από την ίδρυση και πέντε μετά το άνοιγμα αγορών του εξωτερικού στάθηκε η καθετοποίηση της παραγωγής με τη δημιουργία δικού της ελαιοτριβείου. Το ελαιοτριβείο κατασκευής Pieralisi ενσωματώνει τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες όπως ψυχόμενο σπαστήρα αλλά και μηχάνημα που αντικατέστησε τον παραδοσιακό μαλακτήρα, δηλαδή το Protoreattore. «Με τη χρήση του Protoreattore σε 15-20 λεπτά έχουμε ελαιόλαδο. Η μέση θερμοκρασία της γραμμής από την είσοδο του καρπού μέχρι την έξοδο του ελαιόλαδου κυμαίνεται από 25-27 βαθμούς», θα πει ο Ιωάννης Χρυσαφούδης.
Η μεγάλη διάκριση στο διαγωνισμό Mario Solinas με το μονοποικιλιακό Αγουρέλαιο από ποικιλία Χαλκιδικής με την επωνυμία Agriston Premium ήρθε μόλις δύο χρόνια μετά την κατασκευή του νέου ελαιοτριβείου. Κρίσιμη ήταν η συμβουλή του Οδυσσέα Βλαχάβα, σύμβουλου ποιότητας της Agriston ο οποίος μεθοδικά βελτίωσε σε συνεργασία με τα δύο αδέρφια την ποιότητα του προϊόντος. «Παραγγείλαμε και δοκιμάσαμε τα ελαιόλαδα που διακρίθηκαν στο Mario Solinas το 2019 και θεώρησα ότι μπορούμε να αναδειχθούμε στους παγκόσμιους δυνατούς παίκτες», σημειώνει ο Ευάγγελος Χρυσαφούδης.
Η δεύτερη ετικέτα Αγουρέλαιου της εταιρείας αποτελείται από ανάμειξη ποικιλίας Χαλκιδικής 70% και Μεγαρίτικης 30% που επίσης καλλιεργείται στη Χαλκιδική σε μικρότερες ποσότητες και φέρει την ονομασία Agriston Argilos. Τέλος η τρίτη ετικέτα αποτελείται από blend πιο ώριμης Χαλκιδικής και Μεγαρίτικης και φέρει την επωνυμία Agriston Classic.