Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Μέτρα για την προστασία ελαιώνων από μολυσματικές απειλές

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου δημοσίευσε πρόσφατα ενημέρωση η οποία περιέχει χρήσιμες πληροφορίες για βακτήρια, μύκητες και έντομα που συνιστούν απειλή για τα ελαιόδεντρα, καθώς και τους ενδεδειγμένους τρόπους αντιμετώπισής τους.

Αρχικά, η βερτισιλλίωση αποτελεί την σοβαρότερη ασθένεια της ελιάς, η οποία δυστυχώς έχει επεκταθεί σε διάφορες ελαιοκαλλιεργητικές περιοχές. Επακόλουθο μιας τέτοιας μόλυνσης είναι η απόφραξη των αγγείων του ξύλου, κάτι το οποίο μπορεί να προκαλέσει ακόμα και την πλήρη ξήρανση των προσβεβλημένων ελαιοδέντρων. Γίνεται αντιληπτή καταρχήν από τον μεταχρωματισμό τους, ενώ μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν χημικά μέσα αντιμετώπισής της.

Συνεπώς, είναι κρίσιμη η εφαρμογή μιας σειράς μέτρων όπως η έγκαιρη κοπή και ακολούθως η καύση των προσβεβλημένων κλαδιών, η καταστροφή των ζιζανίων, η αποφυγή των οργωμάτων, η προσεγμένη άρδευση με σταγόνες, η ηλιοαπολύμανση των εγκατεστημένων ελαιώνων, η αποφυγή φυτέματος ελαιόδεντρων σε τοποθεσία που προϋπήρχαν φυτά ευπαθή στην εν λόγω ασθένεια (π.χ πατάτα, ντομάτα) όπως και η αποφυγή φύτευσης των τελευταίων κοντά σε ελαιοκαλλιέργειες.

Στην συνέχεια αναφέρεται το κυκλοκόνιο, του οποίου η ανάπτυξη ευνοείται την συγκεκριμένη περίοδο του χρόνου από τις καιρικές συνθήκες. Πρόκειται για παθογόνο το οποίο προσβάλλει τα φύλλα και τους μικρούς βλαστούς των ελαιοδέντρων, ενώ η ένταση της ασθένειας εξαρτάται από παράγοντες όπως η ισχύς της πρωινής υγρασίας καθώς και το ύψος της βροχής σε κάθε περιοχή.

Για την αντιμετώπισή του συνιστάται το αραίωμα της πυκνής φυλλωσιάς για την διαμόρφωση ευάερων και ευήλιων ελαιώνων, ο ψεκασμός, καθώς και το καλό λούσιμο των δέντρων.

Όσον αφορά την καρκίνωση/φυματίωση, η σχετική ενημέρωση επισημαίνει ότι γίνεται αντιληπτή από την ανάπτυξη όγκων σε νεαρούς βλαστούς, κλαδιά, ρίζες, λαιμό και σπανιότερα ακόμα και στα φύλλα των προσβεβλημένων στελεχών. Η εξάπλωση του βακτηρίου ευνοείται όταν η θερμοκρασία είναι 25º-26º , μπορεί όμως να αναπτυχθεί σε όλο το εύρος των θερμοκρασιών μεταξύ 1º-35º. Υψηλής επικινδυνότητας για σοβαρή μόλυνση είναι το χρονικό διάστημα μετά από χαλαζοπτώσεις και παγετούς, τον χειμώνα. Ωστόσο, η ασθένεια μπορεί να εκδηλωθεί οποιαδήποτε περίοδο του έτους με υγρό καιρό, όταν υπάρχουν πληγές στα ελαιόδεντρα που έχουν προκληθεί από το κλάδεμα, τα καλλιεργητικά εργαλεία ή κατά την πτώση των φύλλων.

Οι συστάσεις για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ασθένειας περιλαμβάνουν: Την απολύμανση των εργαλείων κλαδέματος με κατάλληλη ουσία, την αποφυγή κλαδέματος με υγρό και βροχερό καιρό,  τον ψεκασμό των ελαιοδέντρων με βορδιγάλειο πολτό αμέσως μετά από παγετούς στους νομούς Λάρισας, Μαγνησίας και Φθιώτιδας καθώς και την επανάληψη του ψεκασμού μετά από το κλάδεμα. Προβλέπεται επίσης η κοπή και καύση των προσβεβλημένων από την ασθένεια κλαδιών, ενώ όταν η μόλυνση συναντάται στον κορμό ή τους μεγάλους βραχίονες ενδείκνυται η αφαίρεση των όγκων με κοφτερό μαχαίρι και η επάλειψη των τομών με χαλκούχο σκεύασμα, μια διαδικασία η οποία πρέπει να πραγματοποιείται πάντα με ξηρό καιρό.

Τέλος, τα ξυλοφάγα έντομα σκολύτες θεωρούνται δευτερογενής απειλή, δεδομένου ότι προσβάλλουν ελαιόδεντρα τα οποία ήδη είναι εξασθενημένα από άλλους παράγοντες. Για την πρόληψή τους συνιστάται η διατήρηση των ελαιώνων σε καλή κατάσταση υγείας και θρέψης, η μέριμνα για τακτικό καθάρισμα των δέντρων από αδύναμα ή προσβεβλημένα κλαδιά, καθώς και η άμεση καύση των τελευταίων.

Σε όλες τις περιπτώσεις των μολύνσεων επίσης, προληπτικό ρόλο παίζει η προσεκτική επιλογή υγιών στελεχών κατά την φύτευση ελαιώνων. Επιπλεόν, η εφαρμογή των χαλκούχων σκευασμάτων καθώς και των διάφορων φυτοπροστατευτικών ουσιών πρέπει να γίνεται σε συνάρτηση με τις οδηγίες χρήσης τους καθώς και σε λελογισμένες ποσότητες. Όπως επισημαίνεται στην εν λόγω ανάρτηση, η κατάχρηση τέτοιων μέσων είναι μια επικίνδυνη πρακτική για την ανθρώπινη υγεία, το περιβάλλον, ενώ οδηγεί και σε αύξηση των εξόδων.

Την σχετική ενημέρωση, μαζί με τις συμβουλές και τα χαρακτηριστικά στιγμιότυπα των συμπτωμάτων κάθε περίπτωσης μπορείτε να δείτε λεπτομερώς εδώ.

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Οργάνωση Ελαιοκομικού Φορέα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανίων ανακοινώνει τα αποτελέσματα των επτά προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος που είχε δημοσιεύσει, στο πλαίσιο του Προγράμματος Εργασίας...

REPORTS

Στα οφέλη του ελαιολάδου για την ανθρώπινη και την πλανητική υγεία εστιάζει το 6ο ετήσιο Διεθνές Συμπόσιο του Πανεπιστημίου του Yale που θα πραγματοποιηθεί...

REPORTS

Το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ανακοινώνει τον Διεθνή Διαγωνισμό Επιτραπέζιας Ελιάς «Kalamata International Table Olive Awards 2024». Πρόκειται για το μοναδικό...

REPORTS

Σε πανελλαδική σύσκεψη ελαιοπαραγωγών την Κυριακή 26 Νοεμβρίου στη Σκάλα Αταλάντης με κεντρικό ζήτημα τα υψηλά κόστη και την ακαρπία, καλούν η Ομοσπονδία Αγροτικών...

Διαβάστε επίσης

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Η ενσωμάτωση φύλλων ελιάς στη διαδικασία παραγωγής μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση και τη διάρκεια ζωής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, όπως υποστηρίζουν Ιταλοί επιστήμονες.