Στις περισσότερες περιοχές της Θεσσαλίας και κυρίως στις παραθαλάσσιες η ανθοφορία έχει αρχίσει, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο ποσοστό, ανάλογα με το υψόμετρο. Τη φετινή χρονιά μάλιστα, η ανθοφορία είναι γενικά πολύ πλούσια και μέχρι τώρα οι καιρικές συνθήκες υπήρξαν και συνεχίζουν να είναι ευνοϊκές σε αυτό το ιδιαίτερα ευαίσθητο στάδιο της παραγωγής.
Παρά την ιδιαίτερα πλούσια ανθοφορία, οι μέχρι τώρα συλλήψεις ακμαίων του πυρηνοτρήτη στο δίκτυο των φερομονικών παγίδων είναι ιδιαίτερα χαμηλό και σε αρκετές περιοχές σχεδόν μηδενικό.
Συνεπώς δεν συνιστάται καμία επέμβαση εναντίον του πυρηνοτρήτη σε αυτή τη γενιά. Μία τέτοια επέμβαση θα ανεβάσει άσκοπα το κόστος παραγωγής και στην περίπτωση που για αυτή χρησιμοποιηθούν πυρεθροειδή εντομοκτόνα, θα προκληθεί μεγάλη ζημιά στην ωφέλιμη εντομοπανίδα (παρασιτοειδή και αρπακτικά έντομα) που παρασιτούν αυτή την εποχή τους εχθρούς της ελιάς. Άλλωστε, η ζημιά που προκαλούν στην παραγωγή οι προνύμφες της ανθόβιας γενιάς του πυρηνοτρήτη είναι κατά κανόνα μικρής οικονομικής σημασίας, αφού ένα ποσοστό 3-5% των ανθέων θεωρείται αρκετό για να δώσει μία ικανοποιητική παραγωγή.
Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 40 του Ελαίας Καρπός
Επίσης και τουλάχιστον για εφέτος δεν συνιστάται επέμβαση με σκευάσματα βακίλου ούτε στους ελαιώνες βιολογικής γεωργίας. Με επιφύλαξη όσων τυχαίνει να έχουν πολύ μικρή ανθοφορία και ταυτόχρονα πολύ υψηλό πληθυσμό ακμαίων του εντόμου. Κι αυτό διότι μία χημική ή μικροβιακή επέμβαση εναντίον της ανθόβιας γενιάς, παρά τη σημαντική μείωση του πληθυσμού των προνυμφών που επιφέρει, δεν είναι ικανή να προστατεύσει τον ελαιόκαρπο από την προσβολή της επακόλουθης γενεάς, ώστε να μην είναι αναγκαία επέμβαση με εντομοκτόνα στη γενεά αυτή. Αυτό σημαίνει ότι μείωση, έστω και σημαντική, του πληθυσμού του εντόμου στην ανθόβια γενιά, δεν σημαίνει ότι ο πληθυσμός του εντόμου στην επόμενη καρποφάγο γενεά θα είναι πάντα μικρός ή μικρότερος από εκείνον της ανθόβιας.
Αντιθέτως, η καρπόβια γενιά του πυρηνοτρήτη που ακολουθεί είναι πολύ επικίνδυνη για την παραγωγή, διότι τότε δεν υπάρχει πλέον όριο ανοχής στη ζημιά.
Σε αυτή τη γενιά η παρακολούθηση της πτήσης του εντόμου πρέπει να είναι επιμελής και οι επεμβάσεις απόλυτα στοχευμένες, λόγω και της ιδιαίτερης τροφικής συμπεριφοράς που επιδεικνύουν οι προνύμφες του πυρηνοτρήτη.
Δείτε τη Γεωργική Προειδοποίηση εδώ.